De periode van terugblikken en lijstjes is weer begonnen! Ook dit jaar reikt Staantribune weer een award uit aan degene die op Twitter opviel op voetbalgebied, met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes, het plaatsen van mooie of leuke foto’s of op een geheel andere manier, zolang het maar voetbalgerelateerd is.

Vorig jaar verkozen jullie, onze trouwe volgers en lezers, Kees Kwakman tot dé Voetbaltwitteraar, na twee jaar op rij @DuBlanqeBogarde. Met de carrière van Kees ging het daarna snel: de speler van FC Volendam hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen en werd analyticus bij onder meer FOX Sports. Dat kan deze verkiezing dus met je doen! 😉

De opzet dit jaar is nauwelijks veranderd ten opzichte van voorgaande jaren, maar lees svp wel even goed de simpele ‘spelregels’ hieronder door. Dat voorkomt onduidelijkheid.

We hebben overwogen om dit jaar vooraf een lijst samen te stellen van voetbaltwitteraars op je kunt stemmen, maar dat is praktisch niet handig en roept meer vragen dan stemmen op. Bovendien is het lastig te bepalen wat ‘kwaliteit’ is bij deze verkiezing. De een twittert namelijk vooral over voetbalinhoudelijke zaken en spelsystemen, de ander post foto’s of (al dan niet) grappige oneliners. En bovendien: wie bepaalt wat ‘kwaliteit’ precies is? Dus dat gaan we niet doen. Uiteindelijk komen vanzelf de beste/leukste/grappigste voetbaltwitteraars bovendrijven, dat is voorgaande jaren immers ook gebeurd.

NB: de verkiezing is voor ons als geintje begonnen, maar het kost ons wel erg veel tijd. Ondertussen maken we ook nog magazines en boeken en zijn wij met een hele hoop andere zaken bezig die meer prioriteit hebben. Het moet voor ons wel leuk blijven. We kunnen dus niet overal op ingaan. Zie de spelregels hieronder:

 • De stemming begint op maandag 17 december om 20.00 uur en loopt tot en met vrijdag 28 december 23.59 uur.
 • Tweet een Top 5 en mention daarbij @Staantribune, liefst met motivatie. Een gewone tweet, niet per DM (die worden sowieso niet meegeteld)!
 • NB: alleen stemmen die @Staantribune hebben gementioned tellen mee! Anders kunnen we het niet goed bijhouden. We kunnen onmogelijk alle lijstjes met voetbaltwitteraars zien, dus ook niet met de hashtag #voetbaltwitteraar of #voetbaltwitteraar2018. Stemmen met @destaantribune (of een andere variant op onze naam) worden ook niet meegeteld.
 • Aangezien 280 tekens wat weinig is, kun je je motivatie ook mailen naar: info@staantribune.nlNB: alleen mailen MET MOTIVATIE EN VERMELDING VAN JE EIGEN TWITTERACCOUNT svp! Het heeft dus geen zin een kaal mailtje te sturen met alleen ‘@aad300’ erin zónder motivatie. Die stemmen worden ook niet meegeteld! Als je je eigen account niet vermeld, wordt het ook niet meegeteld. Het heeft dus geen zin om niet-twitterende vrienden of familieleden te vragen per mail op je te stemmen, want die stemmen gaan rechtstreeks in de prullenbak. We beantwoorden deze mailtjes niet.
 • Stemmen onder het bericht op onze Facebook- of Instagram-pagina worden ook niet meegeteld! Het is immers een Twitter-verkiezing.
 • De volgorde maakt niet uit voor de telling. Elk genoemd account = 1 punt.
 • Je mag uiteraard ook op minder dan vijf personen stemmen.
 • Meer dan vijf is niet toegestaan, de zesde (en eventueel volgende) stem(men) rekenen we niet mee, net als meerdere stemmen op hetzelfde account (dat wordt gewoon als 1 stem meegerekend).
 • Let op: @DuBlanqeBogarde doet dit jaar wederom niet mee, alle stemmen die op hem worden uitgebracht, zijn dus ongeldig! Als hij in een lijstje staat met vier andere genomineerden, worden die andere vier uiteraard wel meegeteld. We gaan niet erop wijzen dat je niet op DBB kunt stemmen.  
 • Je kunt uiteraard niet op jezelf stemmen. Ook niet met een andere accounts. Als we dat door hebben, wordt de stem ongeldig verklaard.
 • Bij het vermoeden dat iemand meerdere keren heeft gestemd, worden alle stemmen van diegene ongeldig verklaard.
 • Het is een individuele prijs, dus alléén personen tellen mee voor de stemming. En nee, we gaan geen aparte prijs in het leven roepen voor groepsaccounts. Het is nu al heel veel werk.
 • Dus niet:
  – accounts waar meerdere personen achter zitten;
  – accounts van commerciële instellingen;
  – accounts van instanties;
  – clubaccounts (ja, ook als er maar 1 persoon achter een clubaccount zit, dingt de club niet mee! Nee, ook niet @fcdordrechtnl of @Telstar1963NV, ook al vinden wij dat zelf ook leuke accounts);
  – accounts van websites met voetbalnieuws of verzamelde clubnieuwtjes of accounts met alleen maar linkjes naar urls;
  – accounts van supporterssites (als @FRFC1908);
  – accounts van YouTube-kanalen;
  – accounts van voetbalmagazines, -televisieprogramma’s, fanzines of supportersmagazines (als @FanzineDeRat of @AjaxLife);
  – accounts van websites met verhalen van verschillende schrijvers of (voormalige) blogs (ook niet als slechts 1 persoon het account beheert);
  – accounts van andere ‘collectieven’, sfeergroepen of (supporters)groepen.
  Dus stemmen op accounts als MotherSoccer, Indehekken, FootballCulture, kentudezenog, Catenaccio, voetblah, Tussendelinies etc. worden niet meegeteld! Bij twijfel beslist de Staantribune-jury.
 • Het moet gaan om een op zichzelf staand Twitteraccount. Niet een account dat bij een bepaalde website behoort (en voornamelijk tweet over wat er op de website staat), tenzij het zich voldoende onderscheidt van die website. Bij twijfel hierover beslist de Staantribune-jury.
 • Het moet gaan om een Nederlander, iemand die in Nederland woont of vaak in Nederland is. Het is een Nederlandse prijs en ook in verband met de awarduitreiking is het niet praktisch. Gary Lineker dingt dus niet mee.
 • Of iemand in het Nederlands of een andere taal tweet of over Nederlandse of buitenlandse voetbalonderwerpen, maakt niet uit.
 • Het gaat om personen die, of course, een duidelijke band hebben met voetbal of voetbalcultuur. Op Den Haag-supporter Joop Buyt kan dus gewoon gestemd worden. VVV-fan Geert Wilders dingt natuurlijk niet mee bij deze verkiezing. Bij twijfel hierover beslist, nogmaals, de Staantribune-jury. En ja, over voetbal, dus óók over vrouwenvoetbal en Walking Football.
 • Of iemand pakweg dagelijks over voetbal tweet of eens in de twee weken, doet niet ter zake.
 • Het gaat om iemands voetbaltweets. Of een twitteraar bijvoorbeeld al dan niet beledigende teksten heeft geuit aan het adres van iets of iemand, doet niet ter zake. De jury gaat geen duizenden tweets controleren om erachter te komen of iemand van ‘onbesproken gedrag’ is. En nee, ook niet als we erop gewezen worden. Wij zijn niet van de Twitterpolitie.
 • Op @Staantribune zullen we af en toe een tussenstand plaatsen. Wij geven geen aantallen door of op welke plek iemand in de tussenstand staat. Dat doen we niet op verzoek. We geven ook niet achteraf door op welke plek iemand is geëindigd.
 • Na het sluiten van de digitale stembus op vrijdag 28 december 23.59 uur zijn we erg druk met tellen en het opmaken van het juryrapport. De winnaar maken wij zo snel mogelijk bekend! Op vragen wanneer het precies bekend wordt, gaan we niet in.
 • Bij onduidelijkheid over bepaalde zaken beslist de Staantribune-jury. In de praktijk zal dit vrijwel niet voorkomen, zo is voorgaande jaren gebleken. Er is een groot verschil in aantal stemmen tussen de mensen die de Top 50 halen en degenen die erbuiten vallen. De accounts waarover discussies ontstaan, zijn accounts die überhaupt maar een paar stemmen krijgen en dus sowieso buiten de Top 50 vallen, zo leert de ervaring. Bespaar je de moeite!
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd (dus nogmaals: ook niet over het aantal stemmen per persoon)
 • We gaan niet in discussie over bovenstaande spelregels, die lijken ons glashelder! Bij alle vragen over de spelregels, verwijzen we naar deze pagina.

Bekijk hier de volledige uitslagen van 2014, 2015, 2016 en 2017.

Veel plezier en succes!