Nog een paar weken en dan is 2015 alweer voorbij. Net als vorig jaar reikt Staantribune een award uit aan degene die op Twitter opviel op voetbalgebied, met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes of op een geheel andere manier. Vorig jaar koos een onafhankelijke jury oud-trainer Aad de Mos als dé Voetbaltwitteraar van 2014. Dit jaar kunnen ook volgers en lezers van Staantribune meebeslissen. Mail je top 5, liefst met motivatie, naar info@staantribune.nl of reageer op Twitter of Facebook. Voor alle duidelijkheid: het gaat om personen, niet om instanties, clubs of andere collectieven!

Lees hieronder het juryrapport van de top 10 van vorig jaar.

  1. Simon Gleave (@SimonGleave)Gleave

Engelse cijferfetijist die alles met feiten probeert te staven. Heeft een site met de naam Scoreboardjournalism en dat zegt eigenlijk alles over hem. Wijst al weken op het feit dat Louis van Gaal niet beter presteert dan David Moyes in dezelfde wedstrijden een seizoen eerder. Gleave is hoofdanalist van Infostrada Sports en heeft in het verleden onder andere voor de Volkskrant geschreven. Hij tweet in het Engels en het Nederlands en plaatst heel veel overzichtjes en graphics. Groot fan van Cambridge United.

  1. Menno Pot (@mennopot)Pot

Pot is muziekjournalist van de Volkskrant, maar is ook bekend vanwege zijn voetbalcolumns op NUsport en enige boeken over zijn grote liefde Ajax. Zijn tweets gaan dan ook vaak over die club. Hij was een van de weinige die zich tegen de bloedige revolutie van Cruijff verzette. Buiten Ajax tweet Pot ook graag over voetbalcultuurdingetjes. Ook de situatie rond de bouw van de voetbalstadions in Qatar gaat hem aan het hart.

  1. Thijs Slegers (@thijsslegers)Sleegers

PSV-clubwatcher van VI (NB: dit komt dus uit het juryrapport van 2014, we weten dat Thijs inmiddels bij PSV zelf werkt!). Je kunt vinden van de clubwatchers wat je wil, maar Slegers voert het wel perfect uit. Heeft vaak nieuwtjes en weet bijna alles wat er bij PSV speelt. Vooral zijn interactie met zijn volgers is te prijzen, hoewel het er niet altijd even vriendelijk aan toe gaat. Wil wel eens producten van vrienden, zoals restaurants of kledingzaken, spammen. Dat is dan zo overduidelijk, dat het ook wel weer wat aandoenlijks heeft. Slegers háát de copy-paste voetbalsites en ligt vaak met ze overhoop als ze weer eens iets stelen.

  1. Mario van der Ende (@MariovanderEnde)Ende

De oud-scheidsrechter is heel actief op Twitter. Zijn ijdelheid wordt meteen duidelijk vanwege twee grote egofoto’s op zijn profiel. Zo  kijkt Van der Ende je indringend aan bovenaan zijn pagina. Ook tweet hij heel  graag selfies. Maar Mario laat ook zijn licht schijnen op situaties tijdens een wedstrijd en is nooit te beroerd om antwoord te geven als iemand hem vraagt om opheldering bij controversiële scheidsrechterlijke beslissingen. Kijkt nog altijd veel voetbal en is geen verzuurde dinosaurus geworden, zoals veel van zijn generatiegenoten.

  1. Khalid Sinouh (@KhalidSinouh)sinouh

Sinouh zei dit jaar op Twitter dat het CIDI (Centrum Informatie en  Documentatie Israël) een criminele organisatie was. Dat leverde een reactie op van minister Lodewijk Asscher, die de uitspraak betreurde  en hem als anitsemitisch bestempelde. Daarmee is hij de enige  Twitteraar uit deze Top 50 die tot in Den Haag reikte. Sinouh tweet veel over politiek en voetbal en neemt daarbij geen blad voor de mond, heel ongewoon voor een voetballer. Het levert veel reacties op, zowel  positief als negatief. In het 0-nummer van Staantribune, tegenwoordig een heus collector’s item, stond een interview met de voormalig keeper van onder meer Sparta.

  1. Michel Abbink (@sportzeloot)sportzeloot

Abbink van NUSport is een wandelende voetbalencyclopedie. Lijkt op Twitter te wonen om online voetbalquizjes te winnen. Hij werd bij het laatste NK Voetbalquiz vierde nadat hij het jaar ervoor de titel had gewonnen met zijn partner Rypke Bakker. Daarnaast trakteert hij zijn volgers op allerlei feitjes en wetenswaardigheden. Weet je iets niet, vraag het op Twitter aan Abbink en waarschijnlijk heb je binnen een paar minuten het antwoord.

  1. Sjoerd Mossou (@sjoerdmossou)Mossou

De beste voetbalcolumnist van Nederland was voorheen anti-Twitter, maar gelukkig al een paar jaar niet meer. Weet nu zelfs hoe je het duimpje-omhoog-icoontje moet gebruiken. Mossou tweet veel over voetbalcultuur, Engels voetbal en NAC. Toptweet van het jaar was een foto die Mossou bij Southampton maakte van poserende Aziatische gloryhunters met halfscarfs van Southampton én Manchester United.

  1. DuBlanqeBogarde ‏(@DuBlanqeBogarde) Bogarde

De Blanke Bogarde is al een paar jaar een fenomeen op Twitter. Parodie-accounts zijn eigenlijk de duivel, vanwege het continu jatten van flauwe grappen, maar je doet DuBlanqeBogarde te kort om hem in die categorie te plaatsen. DuBlanqeBogarde werd groot door scoops over ‘ploppende’ en stiekem-bij-de-Mac-etende voetballers. De nieuwtjes zijn minder geworden, maar DuBlanqeBogarde is tegenwoordig uitgegroeid tot een echte voetbalautoriteit op Twitter. Schreef zelfs een boek met Özcan Akyol en van het optreden van DBB bij DWDD met bivakmuts is kleinburgerlijk Nederland nog steeds niet bekomen.

  1. Willem Vissers (@vkwillemvissers) vissers

De beste voetbalschrijver van Nederland is Willem Vissers. Niemand kan zulke mooie zinnen formuleren als deze sympathieke Limburger. Hij lijkt om een of andere reden wat ondergewaardeerd. Vissers is een echte liefhebber die zich richt op het mooie in het voetbal in plaats van het negatieve, dat vaak overheerst. Slecht nieuws lijkt dat Vissers vanaf morgen chef van de sportredactie bij de Volkskrant is. Hij blijft over voetbal schrijven, maar het is te vrezen dat het een stuk minder gaat worden. Hopelijk blijft hij wel volop tweeten en verschijnt zijn biografie van Piet de Visser komend seizoen.

  1. Aad de Mos (@aad300)Mos

Koning Willem-Alexander had het tijdens zijn kersttoespraak van 2014 over zeventien miljoen selfies. Die uitspraak leek rechtstreeks aan Aad de Mos gericht. Aad300, vernoemd naar de nummerplaat van zijn Mercedes uit zijn tijd bij Anderlecht, grossiert in selfies op Twitter. Het liefst vanaf de Tankbaan in Oirschot. De Mos retweet ook bijna alle tweets waarin hij genoemd wordt. Waar veel mensen uit de voetballerij angst lijken te hebben om zich te uiten, en daardoor erg oppervlakkig blijven, heeft De Mos daar lak aan. Zo kreeg de KNVB begin de maand nog een veeg uit de pan vanwege de vriendjespolitiek bij het grote voetbalcongres. Waar Aad in zijn eerste jaar van bijna ieder woord een hashtag maakte, lijkt hij dat nu ook onder controle te hebben. Dat alles bij elkaar maakt @Aad300 de onbetwiste Staantribune Voetbaltwitteraar van 2014.

Bekijk hier de gehele top 50 Voetbaltwitteraars van 2014.