Tottenham Hotspur speelt al bijna een jaar niet meer op White Hart Lane, het stadion waar de Spurs 118 jaar lang hun thuiswedstrijden afwerkten. Binnenkort keren ze terug op dezelfde plek, maar dan in een gloednieuw, hypermodern onderkomen. Een mooi moment om terug te blikken op enige memorabele momenten in het oude stadion.

Gazza en de duiven
Via een wankel trapje gaat Paul Gascoigne met een luchtbuks het dak van White Hart Lane op. Hij klimt in de oude persbox, die al jaren gesloten is, om duiven naar beneden te knallen. Terwijl hij de vliegende ratten uit de lucht schiet, zakt hij door de rottende vloer heen en valt tien meter naar beneden. Hij blesseert zijn arm en rug, maar leeft nog. Als hij zich daarna moet afmelden voor de training, zegt hij tegen manager Terry Venables dat zijn blessure de schuld is van een duif.

13-2
Begin februari 1960 staat Tottenham Hotspur – Crewe Alexandra op het programma. Niemand had deze wedstrijd verwacht. Het is namelijk een replay in de FA Cup en de verwachting was dat Spurs in Crewe makkelijk zou winnen van de vierdedivisionist. Bekervoetbal is dan nog koning in Engeland en maar liefst 64.000 mensen komen naar de Lane. Zij zien een weergaloze show. Na een halfuur staat het al 6-1 en bij rust zelfs 10-1. Daarna doet Spurs het rustig aan. Het wordt uiteindelijk 13-2, de grootste overwinning die Tottenham ooit op de Lane zal boeken.

Glory, Glory, Hallelujah
Nadat Tottenham in 1961 de titel wint, mag het voor het eerst deelnemen aan de Europacup I. Tegenstander is Górnik Zabrze. In Polen verliest Spurs met 4-2 en de Poolse pers verklaart na afloop dat de Engelsen geen engeltjes zijn. Drie Spurs-fans verkleden zich daarom als heiligen voor de terugwedstrijd. Zij dragen habijten, sandalen en nepbaarden. Van de club mogen ze zelfs een rondje om het veld maken. Het publiek zingt daarna tijdens de wedstrijd “Glory, Glory, Hallelujah” (tegenwoordig wordt Hallelujah vervangen door Tottenham Hotspur) en zorgt voor een geweldige sfeer. Spurs wint die avond met 8-1.

The Red House
Een van de gebouwen die zijn gesneuveld door het nieuwe stadion is The Red House, een voormalig hotel dat vanaf 1921 het hoofdkantoor van Tottenham Hotspur was. In 1982 verhuisde de club alles naar de West Stand, die vlak daarachter lag. Als je in de jaren tachtig door de ramen naar binnen keek, zag je de vloer van het gebouw bezaaid liggen met oude tickets uit de jaren twintig, vaantjes van Europese wedstrijden en notulen van vooroorlogse vergaderingen. Een droom voor verzamelaars. Later werd het gebouw opgeknapt en verbouwd tot ticketoffice. Ondanks pogingen van fans om het te behouden, is The Red House helaas vorig jaar gesloopt.

Tottenham Hotspur – Manchester City op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend onder meer Tottenham Hotspur – Manchester City (zaterdag 20.45 uur) en Newcastle United – Arsenal (zondag 14.20 uur) live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.