Het was een drukke voetbalmaand in het Wilde Oosten. De competities zijn van start gegaan en het Chinese elftal speelde twee kwalificatiewedstrijden voor het WK in Rusland. Qingdao Red Lions speelde zijn eerste wedstrijd in het lokale bekertoernooi en heeft de selectie voor de Qingdao Super League 2017 geregistreerd. Naast de ontwikkelingen van de afgelopen maand, blik ik in deze editie ook terug op het vorig seizoen van de Qingdao Red Lions.

Afgelopen maand brak eindelijk de lente door in China en dit leek een positieve invloed te hebben op het nationale elftal. Het team streed voor de laatste kans op kwalificatie voor het WK en daarvoor moest het winnen van uitgerekend Zuid-Korea. De afgelopen maanden is de spanning tussen de beide landen naast het veld enorm opgelopen. Zelfs zo erg dat de haat van de Chinezen jegens Zuid-Korea de afkeer tegen eeuwige aartsrivaal Japan (vergelijkbaar met de haat tussen Engeland en Duitsland) zou hebben overtroffen. Dit was voorafgaand aan de wedstrijd te merken. Iedereen sprak over de confrontatie in Changsha en Chinese televisiezenders stonden uitgebreid stil bij het belang van de wedstrijd, zowel op als naast het veld.

De linksback van Qingdao Red Lions: Fang Zi Yi

De linksback van Qingdao Red Lions: Fang Zi Yi

Dat China met 1-0 won door een rake kopbal van Yu DaBao, geboren in Qingdao, vierden de Chinezen alsof het de WK-finale betrof. De hysterie van de Chinese commentatoren na afloop van het eindsignaal was te vergelijken met het commentaar van Jack van Gelder na het doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië. De volgende dag op de training wist onze (reserve-)linksback Fang Zi Yi trots te vertellen dat hij speelde op voetbalschoenen die hij had gekregen van zijn oude kameraad Yu DaBao. De euforie was echter van bijzonder korte duur: het verlies in en tegen Iran vijf dagen later zorgde ervoor dat het WK voor China (vrijwel) definitief uit het zicht is.

In het voorafgaande weekend had QRL zijn eerste QFA Cup-duel gespeeld. Deze bekerwedstrijd werd overtuigend gewonnen met 6-1. Een week later werd de nieuwe selectiefoto gemaakt op het strand en werden de portretfoto’s voor de spelersregistratie geschoten. Het gegeven dat alle spelers zich op tijd (09.00 uur) en met het gewenste schoeisel – fluorescerend geel, roze en oranje zijn ook onder de Chinese voetballers heel populaire kleuren – meldden op het strand, was een onverwachte meevaller. Waar de spelersregistratie in Nederland vaak een formaliteit is, heeft dit in China nogal wat voeten in de aarde. Zo werd de stadskampioen van vorig jaar, Ming Jie, uitgesloten van deelname aan de regionale play-offs in verband met een onvolledige spelersregistratie. Wat organisatie betreft, wordt er bij de Qingdao Football Association weinig aan het toeval overgelaten, tenzij het goed uitkomt natuurlijk…
Qingdao wordt gezien als één van de voetbalhoofdsteden van China. Dat komt door het gunstige klimaat, de fysiek van de DongBei Ren (Chinezen uit het noordoosten van China, zie afbeelding), de infrastructuur en de financiële mogelijkheden van de provincie ShangDong. Ook is het voetbal voor Chinese begrippen goed georganiseerd in Qingdao. Waar in Nederland ieder dorp minimaal een voetbalclub heeft en er overal en op elk niveau in competitieverband wordt gevoetbald, is dit in China tot nu toe nog een utopie.

Collega Robin Westerman liet tijdens een bruiloft de app van Voetbal.nl zien aan een aantal Chinezen. Hij legde uit dat deze app informatie bevat over elke (amateur)voetbalcompetitie in Nederland en er bij wijze van spreken al bekend is welke teams, waar, wanneer en hoe laat in 2018 tegen elkaar spelen – en dit voor iedere club, van AFC tot VV Schelluinen. Ondanks de liters bier en BaiJiu (Chinese witte wijn) keken de luisterende Chinese voetballers alsof ze water zagen branden. Chinezen houden er een andere manier van plannen en organiseren op na.

De herkomst van de Chinese voetballers in de Chinese Super League dit seizoen

Vorig seizoen maakte Qingdao Red Lions zijn debuut in de lokale Qingdao Super League. Zoals altijd in het Chinese voetbal genieten buitenlandse voetballers een aparte status. Iedere club mag maximaal drie buitenlanders registeren en mee laten doen aan zowel de stadscompetitie als de bekerwedstrijden. Van het spelen van wedstrijden in de regionale en landelijke finales zijn buitenlandse voetballers uitgesloten. Om deze finales te bereiken, maakte Qingdao Red Lions vorig seizoen gebruik van de volgende buitenlandse voetballers: Kwame Quansah, David Lofquist (scoorde vrijwel in elk competitieduel) en Milan Peric (speelde wegens een blessure slechts één competitiewedstrijd).

Het was aan Quansah duidelijk te zien dat hij moest wennen aan het Chinese voetbal. Zowel wat betreft het niveau (logisch met een kleine driehonderd wedstrijden in de eredivisie achter je naam), als aan verschillende Chinese eigenaardigheden. Zo floot ik, aangezien de scheidsrechter niet op kwam dagen, aan het begin van het seizoen een vriendschappelijke wedstrijd tussen Qingdao Red Lions en een lokaal amateurteam. Gezien het belang van de wedstrijd werd er afgesproken dat er geen kaarten zouden worden getrokken en het vooral een leuke en sportieve wedstrijd moest worden. Maar het liep anders.
Wat gebeurde er? Een penalty vanwege een keiharde doodschop in het keepersgebied, een tien minuten durende discussie met 25 man over het wel of niet toekennen van een vrije trap rond de middenlijn, twee wissels bij QRL vanwege blessures, tweemaal een dringend verzoek om de grensrechter te vervangen, ontelbare slidings met gestrekt been en drie afgekeurde doelpunten vanwege vermeend buitenspel. Daarbij werd mij in de rust te kennen gegeven dat ik de tweede helft niet zou hoeven fluiten. De gewisselde aanvoerder van de tegenstander zou die taak wel op zich nemen. Ieder een helft, wel zo eerlijk, was de gedachte.

Toch viel dit alles in het niets vergeleken bij het volgende incident: na vijftien minuten probeerde Quansah vanaf eigen helft met een lange dieptepass onze Zweedse spits Loftquist te bereiken. Loftquist werd in zijn sprint naar voren echter gehinderd door een rustig ‘overstekende’ Chinees met een ladder onder zijn arm. Dwars over en door het veld! De man was op weg naar de andere kant, waar hij van plan was een loshangend sponsordoek vast te maken. Chinees plichtsbesef gecombineerd met de in China alom vertegenwoordigde onwetendheid van (voetbal)sport. Waar de Chinezen gewoon verder speelden alsof er niets geks gebeurde, kwam Quansah schreeuwend op mij afgerend: “Scheids, dit is toch niet normaal?!” Ik kon maar één reactie geven: Welcome to China!