Het was een zondagavond, in verband met interlands zond Studio Sport geen eredivisievoetbal uit, dus greep mijn vriendin haar kans en stemde de tv af op SBS6. Een zender waar je heerlijk reclame kunt kijken, alleen jammer dat ze die reclamespotjes af en toe onderbreken met programma’s, series en films. Zit je er net lekker in.

Het programma dat mijn vriendin keek was eigenlijk ook reclame: VT WONEN – weer verliefd op jouw huis. Frappante ondertitel, die steeds in beeld verscheen met een irritant tunetje: opgewekt computergefluit. Ik begreep die ondertitel toen de hoofdrolspelers, een sjofel stel, in beeld opdoken. Verliefd op elkaar waren ze niet meer. Ze zagen er uitgeneukt uit, al zeg je dat niet zo natuurlijk. Uitgevreeën. Of beter: verliefdheid was al heel lang geleden ‘houden van’ geworden. Dan maar ‘weer’ verliefd worden op ‘t huis.

Over dat sjofele stel riep ik: “Jullie zitten in het verkeerde programma. Niet het huis, maar jullie moeten een make-over hebben.” Was mijn vriendin niet van gediend – tijdens Studio Sport moet ik ook zwijgen. Na de genegeerde opmerking dat “dit programma westerse decadentie ten top was omdat ze in Afrika vast geen VT Wonen, weer verliefd op jouw krot uitzonden”, hield ik mijn mond.

Het stel vertelde dat het diep in de ‘interieurproblemen’ zat. De man slikte en zei: “Het is heel erg, maar ik voel me niet thuis in mijn eigen huis. Ik ben liever bij vrienden.” Gezien zijn vriendin kon ik dat begrijpen. Deze zielige mensen in nood kregen hulp van een presentator uit Volendam – SBS6 beschouwt Volendam als haar Utopia, een miniatuur van het gedroomde Nederland, met kaas, tulpen en molens. De vrolijke Volendammer ging met een excentrieke woonstyliste, die zelf een kledingstyliste kon gebruiken, voor het sjofele stel shoppen in een steeds nadrukkelijk met naam in beeld gebrachte woonwinkel.

Aan het eind van de aflevering, bij de onthulling, terwijl de man zich zichtbaar weer niet thuis voelde in zijn eigen ‘showroom’, huilde de vrouw van blijdschap. Geluk in Nederland: te duur meubilair dat met elkaar ‘matcht’. Direct na de tranen begon Jullie huis, onze regels, waarin kinderen van gezin A een weekje ruilen van ouders met kinderen B. Jochies die gewend waren het bord op schoot leeg te scheppen, moesten plots eten aan een tafel waar een smartphone-verbod van kracht was. Terwijl ik verveeld keek naar die op het gezinsleven gerichte televisie, fantaseerde ik over een nieuw voetbalcultuurprogramma. VT VOETBAL – weer verliefd op jouw club.

In VT VOETBAL – weer verliefd op jouw club krijgen voetbalclubs die vervreemd zijn geraakt van hun supporters bezoek van onze eigen Fido Dido, presentator Jan Joost van Gangelen (reserve: Kees Kwakman). Samen met een prominente fan en stadionsfeerspecialist Joris van de Wier gaat Jan Joost aan de slag om supporters weer verliefd op hun club te krijgen!

Aflevering 1: Vitesse. Bekende Vitesse-fan Marcel van Roosmalen en Joris gaan in gesprek met de wanhopige Vitesse-directeur Joost de Wit, die er alles aan gedaan heeft, maar merkt dat de chemie tussen club en supporters ontbreekt. En er is veel kritiek op het stadion, stelt Joost, wiens (wan)hoop is gevestigd op Marcel en Joris.

Marcel en Joris maken de aanstelling van de nieuwe Russische coach ongedaan: “Kunnen Ernummers zich niet mee identificeren”. Nadat Theo Janssen weigert wegens het rookverbod in de dug-out, stellen de heren Nicky Hofs aan als hoofdtrainer. Joris verbreekt ondertussen de band met Chelsea en Marcel gaat onaangekondigd langs in Eerbeek bij Karel Aalbers, die totaal overrompeld “ja!” roept op de vraag of hij weer ‘veurzitter’ wil worden.

Het liefst zouden Marcel en Joris een nieuw stadion bouwen in een Ernumse volkswijk, maar omdat daar volgens Joost geen geld en plek voor is, besluit het VT Voetbal – weer verliefd op jouw club-team Gelredome van een sfeerverhogende make-over te zien. Met behulp van een speciaal verbouwteam slopen Marcel en Joris de hoeken uit GelreDome, schroeven het dak van ‘de fabriek’, verlagen de bierprijs en zorgen ervoor dat supporters in plaats van Chinese wok en fruitsmoothies weer veel te vette broodjes bal kunnen bestellen.

Het voorstel van Joris om alle kuipjes uit het stadion te verwijderen, wijst Marcel af. Te resoluut, bovendien: zo fanatiek is hijzelf en de best luie Arnhemmer gemiddeld genomen niet. Marcel: “We zitten hier als één man achter Vitesse”.

Alleen op de tribunes achter de goals komen staanplaatsen, de kuipjes op de lange zijdes worden geel en zwart geverfd. Theo Janssen wordt dan maar aangesteld als stadionspeaker (“Het is 0-1 voor FC Utrecht, door een schijtgoal van..”) en de stadionnaam verandert in het TheoDome (verwijzing naar beide Theo’s, Bos en Janssen). Aan het eind van het programma zien we Joost de Wit huilen van blijdschap als de sfeer in Gelredome ‘voor Arnhemse begrippen’ fantastisch is.

Aflevering 2: PEC Zwolle. Rapper Sticks verandert de stadionnaam, ruilt het kunstgras in voor echt gras en ‘stadionspeakt’.