Allerlei gepassioneerde voetballiefhebbers melden zich zaterdag in het stadion van Telstar. Mannen die de vercommercialisering binnen het voetbal maar moeilijk kunnen verdragen. Dat is ook vaak de reden dat ze zijn begonnen met het verzamelen van voetbalspullen. Hans Singerling organiseert morgen de derde editie van de voetbalverzamelbeurs. “Wanneer ik bijvoorbeeld een mooi oud programmaboekje opensla, roept dat een gevoel van vroeger op. Dan voel ik me weer even dat voetbalgekke jochie.”

Schermafbeelding 2016-01-08 om 10.38.36

‘Fluïdum’, noemt hij het. De magnetische werking van een verzamelstuk. Het gedeelte dat een puur geluksgevoel oproept. “Als verzamelaar verbaas ik me iedere keer weer wat voor verschillende mensen en vooral verschillende spullen er op zo’n beurs te vinden zijn. Tóch zijn we allemaal eensgezind. We vinden allemaal dat de commercie in het voetbal op een negatieve manier de overhand krijgt. Die oude verzamelstukken nemen je  mee terug naar de tijd dat het nog echt om voetbal ging.”

Schermafbeelding 2016-01-08 om 10.38.16

Rode Henk

Singerling speelde zelf vijf jaar in de jeugd van Ajax en kan geen genoeg krijgen van oude voetbalverhalen. “Als oude mensen hun verhaal doen, luister ik ademloos”, vertelt de verzamelaar. Zo werd de vorige editie van de verzamelbeurs geopend door Henk van der Sluis. Juist, de man die in 1954 de aftrap verrichtte voor Alkmaar’54 bij de eerste wedstrijd in het betaalde voetbal.

“Die mensen hebben echt wat te vertellen”, weet Singerling. “Ze moesten natuurlijk ook voetbaltenues hebben voor die wedstrijd. Twee weken voor de wedstrijd hadden ze nog geen idee waar ze in zouden spelen. Henk vond Arsenal leuk voetballen en vond hun rood-witte shirts prachtig. Zoiets wilde hij ook. En moet je zien waar AZ vandaag de dag nog steeds in speelt. Dat soort verhalen en herinneringen doe je allemaal op bij een verzamelbeurs.”

Schermafbeelding 2016-01-08 om 10.38.04

Telstar

Die oude verhalen worden vandaag de dag te vaak vergeten in de ogen van Singerling. Voornamelijk bij de betaaldvoetbalclubs. “De wortels van de clubs spelen tegenwoordig een marginale rol. Er zijn bijna geen clubs meer bezig met hun verleden. In Nederland is dat veel erger dan in België, Engeland en bijvoorbeeld Spanje. Daar is altijd respect voor de historie. De cultuur bij een club is tegenwoordig ondergeschikt aan het geld. Daarom is het stadion van Telstar zo’n perfecte locatie. Daar is het nog steeds een feest der herkenning. Een van de weinige clubs in Nederland waar het voetbal nog op één staat.”

Schermafbeelding 2016-01-08 om 10.39.21

Singerling raakt maar niet uitgepraat over het verschil tussen het voetbal van vroeger en nu. De vraagt ligt al een tijdje op het puntje van mijn tong: “Maar meneer Singerling.. is verzamelen dan niet gewoon iets voor oude mannen?” Hij lacht: “Nee, iedereen is zaterdag welkom om te komen kijken en iedereen mag zijn eigen spullen laten zien. Zo belde afgelopen week een taxichauffeur uit Utrecht op. Hij had heel veel oude sjaaltjes van Ajax en Cruijff. Of dat genoeg was voor de verzamelbeurs? Natuurlijk, dat soort dingen zijn alleen maar mooi. Je kunt het zo gek niet bedenken wat mensen allemaal verzamelen. De schoonheid zit vaak in heel kleine dingen.”

Schermafbeelding 2016-01-08 om 10.39.07

Scoutingsboekje

Zo kreeg hij ooit een aantekeningenboekje van Henk van Dorp, de voormalig scout van onder meer Ajax, Telstar en Haarlem. Van Dorp ontdekte bijvoorbeeld het voetbaltalent van Arthur Numan en Barry van Galen. “In dat boekje stonden dus aantekeningen over allerlei spelers. Sommige voetballers die het niet hebben gehaald, maar bijvoorbeeld ook wat hij opschreef toen hij Khalid Boulahrouz voor het eerst zag voetballen. Prachtig, toch? Dat zijn pure geluksmomenten voor een verzamelaar.”

Schermafbeelding 2016-01-08 om 11.26.13

Ben je ook geïnteresseerd? Dan ben je zaterdag 9 januari a.s. welkom bij Telstar. Daar zal van 11.30 uur tot 12.00 uur Simon Kistemaker te gast zijn. Je kunt een gesprek volgen van David Endt met Kistemaker over: zijn trainerscarrière en zijn samenwerking met zijn vriend en oud-scout Henk van Dorp. Ook Staantribune zal aanwezig zijn. Na de beurs om 15.00 uur zullen Telstar en Heerenveen nog een oefenwedstrijd spelen.  Klik hier voor meer informatie.

Schermafbeelding 2016-01-08 om 11.25.16