Vandaag is het 61 jaar geleden dat in Florence een wedstrijd werd gestaakt omdat de scheidsrechter meende dat de veiligheid van de spelers en de toeschouwers in het geding was. Tijdens deze middag werd de gemoedsrust op en rondom het veld niet verstoord door het weer, supportersrellen of een andere voetbalgerelateerde gebeurtenis, maar door een onverklaarbaar fenomeen in de lucht.

Op klaarlichte dag speelden de teams van Fiorentina en Pistoiese een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar in Stadio Comunale Giovanni Berta, het huidige Artemio Franchi. In de eerste helft was er voor de tienduizend toeschouwers genoeg te beleven geweest op het veld, getuige de 2-2 ruststand. Maar het echte vuurwerk zou pas tijdens de tweede helft losbarsten, maar niet op het veld. Kort na de rust werd de aandacht van de toeschouwers afgeleid van het spel in de richting van de hemel.

ufo

(Schets: Silvio Neri)

De lezingen van de aanwezigen lopen niet op alle punten synchroon, maar de overeenkomsten zijn niet te missen. Volgens Ardico Magnini, destijds Fiorentina-speler en Italiaans international, hadden de betreffende voorwerpen in de lucht de vorm van een ei. Romulus Tuci, aanvoerder van Pistoia, verklaarde dat hij twee ringvormige objecten had gezien en een Fiorentina-supporter, Gigi Boni, beschreef de vliegende voorwerpen als een soort van Cubaanse sigaren.

Hoe ze er ook precies uitzagen, er bestond een duidelijke consensus tussen de aanwezigen dat er die middag twee metalen objecten boven het stadion waren verschenen die zich op een aparte manier hadden voortbewogen. De objecten hadden ervoor gezorgd dat de spelers, in navolging van de toeschouwers, hun aandacht voor het spel compleet uit het oog hadden verloren. Wat ze boven zich zagen, hadden ze nooit eerder gezien. En ze stonden daarin niet alleen. Op dezelfde dag, en ook tijdens de dagen erna, werden naar verluidt in heel Toscane UFO sightings gerapporteerd.

Het incident is nooit opgehelderd. Wel is bekend dat de objecten na enkele minuten uit het zicht verdwenen en dat de scheidsrechter hierna het spel hervatte. De thuisploeg was vervolgens het snelst weer bij de les: 6-2 eindstand. Een vreemdere deus ex machina heeft zich in het Italiaanse voetbal nooit voorgedaan.

ufo2

(Krant: La Nazione)