Sinds het verdwijnen van het maandblad ‘Johan’ was er tot voor kort geen tijdschrift op de Nederlandse markt dat aandacht besteedt aan randzaken rond het voetbal. De meeste media belichten vooral het spelletje zelf: de wedstrijden van dat moment, wie er wint of verliest, wat dat betekent voor de stand van de ranglijst en welke speler in vorm is. Er is nauwelijks aandacht voor ‘voetbalcultuur’. En dat vinden wij jammer. Want voetbal is in onze ogen zo veel meer dan alleen de negentig minuten binnen de witte lijnen.

Via Twitter raakte een groep enthousiastelingen aan de praat over het gemis van ‘Johan’. Wij – een samenwerkingsverband van professionele journalisten, fotografen en vormgevers, maar bovenal liefhebbers met een diepgewortelde passie voor voetbal – besloten vervolgens de handen ineen te slaan en een eigen blad over voetbalcultuur op te richten, genaamd ‘Staantribune’.

Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, kijkt op een andere manier naar voetbal. De artikelen gaan, kort gezegd, over alles wat met voetbal te maken heeft, behalve het spelletje zelf. In Staantribune speelt het edele spel zelf een bijrol.
Staantribune ligt in de lijn van buitenlandse bladen als 11Freunde (Duitsland), When Saturday Comes (Engeland) en Ballesterer (Oostenrijk). In het magazine staan mooie achtergrondartikelen, stukjes met een humoristische noot, interviews met een aparte invalshoek en artikelen over supporterscultuur. Het draait in Staantribune vooral om de liefde voor voetbal, waarbij mooie fotografie en stijlvolle vormgeving een belangrijke rol spelen.

Staantribune verschijnt dit najaar. Meer informatie volgt binnenkort op deze website.

De redactie van Staantribune