Voor Staantribune #17 (verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten) bezocht Joris van de Wier de wedstrijd Napoli – Juventus om meer te weten te komen over de rivaliteit tussen beide clubs. Een voorproefje:

Zelf hoop ik dat Higuaín meespeelt, want ik ben enorm benieuwd naar de reacties van het publiek. Met een boemeltje kom ik aan op Campi Flegrei, het station dat op een steenworp afstand ligt van het San Paolo. Rondom het stadion zijn overal kraampjes waar je spullen van Napoli kunt kopen. Sjaaltjes van Maradona zijn nog altijd de bestseller. Overal zie je de naam en afbeelding van de man die ze hier als God beschouwen. Maar wat ook opvalt zijn de sjaaltjes in kleuren van Juventus. Er staat de tekst ‘Juve Merda’ op. Ondanks de negatieve tekst, vind ik dat toch raar. Ik zie mijzelf als Willem II-supporter niet in een geel-zwarte sjaal lopen, ook al staat er ‘Schijt NAK’ op. Aan de verkoper vraag ik of die sjaal vaak wordt verkocht. Helaas spreekt hij geen Engels, maar een van zijn compagnons wel. Die stelt zich voor als Michele Chiricallo en is lyrisch over de sjaal. “Zeker op een avond als deze is het onze best verkochte sjaal. Het liefst zou ik er eentje in het gezicht van hoerenzoon Higuaín gooien.”

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Michele is op z’n zachtst gezegd geen fan meer van de Argentijn. Alle Engelse scheldwoorden die hij kent, komen langs. Maar het is niet alleen door Higuaín dat hij Juventus haat. “Je moet je voorstellen dat er bij jullie in Nederland een club is die bepaalt wat er gebeurt. Scheidsrechters, speelschema’s, alles wat met voetbal te maken heeft, moet eerst goedgekeurd worden door die ene club. En als het dan nog niet lukt om te winnen, gaan ze doping gebruiken en ook daar komen ze mee weg. Zou er dan nog iemand in Nederland zijn die enige sympathie heeft voor die club? Ik denk van niet. Daarom haten wij Juve. En hier in Napels haten wij hen nog extra, want zij zien ons als smerige zuiderlingen. Daarom zou het zo lekker zijn om vanavond te winnen. Dan ga ik echt geloven in de derde scudetto.”

Lees het hele artikel over de rivaliteit tussen Juventus en Napoli in Staantribune #17. Een voorproefje van het magazine in elf seconden:

Voor dit nummer, dat geheel in het teken staat van voetballand Italië, trokken we een paar dagen op met Marten de Roon in Bergamo, die vertelt over de wederzijdse liefde tussen hem en Atalanta. Ook verhalen Michel Kreek en Leonard van Utrecht over hun tijd bij Padova en Jan Peters over zijn periode bij Genoa en Atalanta.

Verder bezochten we de Derby della Lanterna tussen Genoa en Sampdoria en maakten we reportages in Benevento, Foggia en Milaan. Willem Haak schreef een fraai portret over Andrea Pirlo en een persoonlijk verhaal over zijn liefde voor Internazionale. Daarnaast gingen we op bezoek bij supporters van Hellas Verona en Castel di Sangro.

Uiteraard mogen de vaste rubrieken, zoals Het Shirt (Juventus 1983-1984), Pot 6 (over San Marino), Het Portret (Gianluigi Buffon), Top 5 (Corruptieschandalen in Italië), Voetbal & Muziek (AS Roma) en de columns van Frank Heinen en Johan Voskamp niet ontbreken.

Emilio Sansolini zorgde voor schitterende illustraties in deze editie, waaronder de cover van Pirlo.