In het jaarverslag van het CIV (Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme) over het seizoen 2016-2017 valt meteen één ding op: het toegenomen vuurwerkgebruik in en rondom voetbalstadions. De politie wil, in samenwerking met de clubs, zorgen dat vuurwerk voorgoed uit de stadions verdwijnt.

Vuurwerk is zo langzaamaan onderdeel geworden van de voetbalcultuur. No pyro, no party is een veelgehoord motto. Dit gaat, als het aan Frank Paauw, portefeuillehouder Voetbal van de Nationale Politie ligt, veranderen. “Je zal maar in het stadion staan met je kind, als er opeens vanuit een vak boven je met een fakkel of vuurwerk wordt gegooid.”

Waar er over de breedte gezien steeds minder incidenten plaatsvinden in en rondom het stadion, is het aantal incidenten met vuurwerk met vierentwintig procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Een zorgzame ontwikkeling.

“Neem het rookbom-incident bij PSV – Ajax van vorig jaar”, vervolgt Paauw. “Er ontwikkelde zich een dikke, zwarte rook, waardoor al het zicht werd ontnomen. Het is een wonder dat het publiek zo rustig bleef, dit had heel anders af kunnen lopen. Bij noodgevallen is er altijd een duidelijk plan van aanpak, maar dat is lastig uit te voeren als je niets ziet.”

Er moet dus gezocht gaan worden naar andere sfeeracties, het moet normaal worden dat er geen vuurwerk wordt afgestoken. Paauw: “Ik vind dat we één lijn moeten gaan trekken. Geen vuurwerk in en rondom het stadion, maar ook niet langs trainingsvelden. Dat geldt ook voor andere situaties waarbij veel supporters bij elkaar komen.”

Stadionverbod
Op de vraag hoe de clubs en de politie dit probleem aan willen pakken, heeft Paauw nog geen eenduidig antwoord. “Er moet sowieso strakker gecontroleerd gaan worden bij de ingangen van de stadions, er moet worden voorkomen dat vuurwerk het stadion wordt binnengesmokkeld. Naar mijn mening mogen de straffen best hoger. Probeer je een fakkel of vuurwerk een stadion in te smokkelen, dan moet er de mogelijkheid zijn om meteen een stadionverbod op te leggen. Het moet in ieder geval een afschrikkende werking hebben.”

Vonken in je nek
Sommige supporters hebben begrip voor de aangekondigde maatregelen.  Thomas, een fanatieke fan van FC Twente, maakte het zelf ook mee. “Kijk, weet je wat het gekste is aan dat vuurwerk? Soms is het gewoon gigantisch mooi om te zien, maar de kwaliteit van de fakkels is niet altijd goed genoeg en dan sputteren er vonken vanaf. Het is niet fijn als je die vonken in je nek krijgt.”

De supporter begrijpt dat de politie het vuurwerkgebruik in de stadions harder aan wil pakken. “Als je ziet wat er bij PSV gebeurde vorig jaar, met die rookbom, is dat logisch. Bij FC Twente hebben we ook sfeeracties gehad met andere soorten vuurwerk. Het mooiste voorbeeld is de uitwedstrijd tegen Werder Bremen in de Europa League in 2010. We ontvouwden daar een spandoek dat het hele uitvak bedekte. Op de grond legden we lichtflitsen, veel minder gevaarlijk en het gaf een geweldig effect.”

Het verslag van het CIV toont de kracht en de zwakte van het voetbalbeleid. Volgens Supporterscollectief Nederland zijn veel langetermijnontwikkelingen positief, maar het aantal incidenten met vuurwerk is aanzienlijk toegenomen. Het supporterscollectief geeft aan dat vuurwerk door veel supporters juist gewaardeerd wordt. Het is een van de redenen om voetbal in het stadion te beleven in plaats van thuis voor de televisie. Het is zaak dat dit siervuurwerk veilig wordt gebruikt. Samen met onder meer de KNVB, politie en het OM hopen de supporters in gesprek te gaan om te kijken naar manieren waarop vuurwerk veilig gebruikt kan worden in het stadion, zodat het een toegevoegde waarde is en niemand er last van heeft.