Het EK in eigen land lijkt de grote doorbraak te worden van het damesvoetbal in Nederland. De eerste records zijn alvast gevestigd. Met 21.732 toeschouwers bij de openingswedstrijd tussen de Oranje Leeuwinnen en Noorwegen, afgelopen zondag in de Utrechtse Galgenwaard, waren nog nooit eerder zoveel mensen aanwezig bij een voetbalwedstrijd voor vrouwen in ons land.

Bovendien trok de wedstrijd 2,1 miljoen televisiekijkers, waarmee het de halve finale tussen Nederland en Engeland op het EK vrouwen van 2009 overtreft. Het aantal kijkers ligt zelfs hoger dan dat van de Champions League-finale van dit jaar.

Oranjeplein
Net als bij eindtoernooien voor de heren was voor de wedstrijd in de binnenstad van Utrecht een Oranjeplein ingericht, waar Nederlanders en Noren gezamenlijk iets dronken en een balletje hooghielden.

Vanaf het Oranjeplein op het Neude liepen de supporters een mars naar de Galgenwaard. Complete gezinnen, damesteams, vriendinnen en veel mannen liepen mee.


Stormachtige ontwikkeling
Het damesvoetbal maakt een stormachtige ontwikkeling door. Ruim 75 jaar lang waren vrouwen en voetbal een combinatie die taboe was bij de KNVB, onder het mom ‘Voetbal is alleen een sport voor vrouwen als ze op de tribune zitten’. In 1896 werd voor de eerste keer in Nederland een dameswedstrijd georganiseerd. De British Ladies Football Club zou in Rotterdam een aantal opgetrommelde dames van Sparta treffen, maar dit werd door de Nederlandse voetbalbond verboden. Ondanks dat er meerdere pogingen gedaan zijn om vrouwenvoetbal van de grond te krijgen – in 1955 werd bijvoorbeeld de Nederlandse Damesvoetbalbond opgericht – hief de KNVB het algehele verbod pas in 1971 op.

Topsportstatus
Tien jaar later werd Bert van Lingen de eerste fulltime bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Zijn vrouw Vera Pauw was de drijvende kracht achter de Eredivisie Vrouwen die in 2007 van start ging met clubs als ADO Den Haag, SC Heerenveen en FC Twente. Vanaf dat moment kregen de dames een onkostenvergoeding en waren ze semiprof.

Het EK van 2009 in Finland is cruciaal geweest in de verdere ontwikkeling. Met Pauw als bondscoach debuteerden de Oranje Leeuwinnen op een eindtoernooi en haalden zij zelfs de halve finale. De voetbalsters verkregen daarmee de topsportstatus en bijbehorende financiering van het NOC*NSF, waardoor ze zich volledig op het voetbal konden richten. De halve finale tegen Engeland was de eerste keer dat op de NOS live vrouwenvoetbal was te zien. Ruim 1.750.000 mensen zagen hoe Nederland in de verlenging werd uitgeschakeld.

Inmiddels doet Nederland voor de derde keer mee aan het EK en waren de Oranje-dames ook aanwezig op het recente WK. Van de drieëntwintig selectiespeelsters zijn er twaalf fullprof bij Europese topclubs als Arsenal, FC Barcelona, Bayern München en Liverpool. Ook in de breedte groeit het damesvoetbal enorm. In de afgelopen tien jaar steeg het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB van 100.000 naar 150.000, waarmee het damesvoetbal de snelst groeiende sporttak is van Nederland.

De belangstelling van het publiek en de media neemt eveneens explosief toe. Alle poulewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen zijn uitverkocht en worden live uitgezonden op NPO 1. In totaal zijn er al ruim 160.000 kaarten verkocht voor het EK.

Na de onverwachte overwinning op Noorwegen (1-0) wachten overmorgen de Deense dames in Het Kasteel van Sparta Rotterdam (20.45 uur). Bij winst plaatst Nederland zich voor de kwartfinale. De ontspannen en optimistische sfeer die rondom de Oranje Leeuwinnen hangt werkt aanstekelijk en gaat het damesvoetbal ongetwijfeld weer een stap voorwaarts helpen.

Robert van Ruiten