De onwetende toeschouwer keek plots vreemd op. “Wa-ge-ningen! Wa-geningen!” galmde het heel even over de West-tribune. Hoewel de clubkleuren overeenkomen, stammen de herinneringen van de oudere FC Dordrecht-supporters aan FC Wageningen uit de tijd dat ze zelf DS’79 of Dordrecht ’90 heetten. Al snel volgde “AGOVV! AGOVV!” En kort erna: “RBC! RBC! Olé, olé!” Nog meer vreemde blikken. Het was vrijdagavond een mix van buitenechtelijke clubkleuren, liederen en spandoeken in het Riwal Hoogwerkers Stadion in Dordt, georganiseerd als statement tegen het bestuur, maar voor de uitgenodigde fans van de overleden betaaldvoetbalclubs voornamelijk een gelegenheid om een tikkeltje melancholisch naar vrijdagavondvoetbal te kijken.

“Dit is het leven, man. Geweldig!” schreeuwt AGOVV-supporter Gert, net nadat de acht Apeldoornse fans op de parkeerplaats aankomen. Hij gooit zijn armen de lucht in en bekijkt kort de lichtmasten van het stadion van FC Dordrecht. Het is alweer zo’n vier jaar geleden dat AGOVV hier voor het laatst speelde. “Maar De Blauwen komen terug, geen enkele twijfel”, klinkt Gert optimistisch. Tegenwoordig speelt AGOVV in de tweede klasse. “Dat betekent dat we op zaterdagmiddag al om half drie aan het bier kunnen. En qua reistijd is het ook perfect natuurlijk, die uitwedstrijden naar Lunteren en Vierhouten”, knipoogt hij. Zijn collega-supporter Dennis vindt het ook fijn weer eens terug te zijn: “In het begin vervloek je de vrijdagavonden, maar tegenwoordig mis je ze gewoon echt. Er valt zo’n gat opeens.”

“Die vrijdagavond heb ik gelukkig nooit meegemaakt”, lacht Harold, de eenmansdelegatie van FC Wageningen, die bij de Apeldoorners in de auto naar Dordrecht is gereisd. “Wij speelden altijd op zaterdag en zondag. Maar eerlijk: het doet nog steeds pijn. Ik ben altijd trots op mijn club, en omdat het alweer 25 jaar geleden is dat we failliet gingen, is het geen open wond meer, maar toch is het telkens eventjes pijnlijk. Ook vanavond.”

Doemscenario
Het aangezicht is apart. Buiten bij het supportershome, tussen de plukjes FC Dordrecht-supporters die genieten van wat bier, een broodje bal of een kop koffie, kan Harold van een afstandje nog door voor een Schapenkop. De acht in het blauw-wit geklede AGOVV-supporters vallen echter al redelijk uit de toon, maar de uiteraard in het oranje gehulde RBC Roosendaal-fans, die zojuist per auto zijn aangekomen, zijn voor de nietsvermoedende Dordtenaren helemaal opmerkelijk. Via een flyer worden ze geïnformeerd, de gefronste wenkbrauwen veranderen in een kleine glimlach.

FC Dordrecht

FC Dordrecht
Want hoewel niet acuut, dreigt voor FC Dordrecht een soortgelijk scenario. Een faillissement dus, voor elke clubsupporter het ergst denkbare doembeeld. Voor initiatiefnemer Frank Berkhout was het reden genoeg om de supporters van een aantal failliete clubs uit te nodigen. “Het gaat gewoon niet goed met de club. Organisatorisch, financieel, sportief en qua communicatie naar de supporters: het is een negatieve spiraal. Dus dachten wij: we moeten een signaal afgeven. En niet alleen naar het bestuur, maar ook naar de supporters. Drie jaar geleden zat hier nog 4.200 man en nu halen we de helft niet eens meer. We mogen ook de hand in eigen boezem steken.”

Ze contacteerden afgelopen week supporters van meerdere, inmiddels vergane clubs, waar veertien supporters gehoor aan gaven. Acht van AGOVV, vijf van RBC en eentje van FC Wageningen. “Da’s niet veel, maar het was ook heel erg kort dag”, vertelt Frank. “Ik vind het allang tof dat ze zijn gekomen. En weet je, we wilden het ook niet te groot maken. Twee jaar geleden gingen Haarlem- en FC Wageningen-supporters nog op de vuist bij de Tweede Divisie en dat zagen wij uiteraard niet zitten.”

Club naar de klote
Met een aardige dosis doeken en vlaggen lopen de eenmalige Dordrecht-supporters alvast richting de West-tribune. Een snelle inventarisatie leert dat de media een grotere afvaardiging hebben gestuurd, maar met de nodige tifosi moet het statement overkomen, zo is de opinie. “Als we het een week eerder hadden geweten, hadden we veel meer mensen mee kunnen nemen”, vertelt RBC-supporter Wesley. “ Toen we het hoorden, dachten we: leuk initiatief, gelijk doen! Want het is wel kut om te zien dat een club zo naar de klote gaat. We weten er zelf helaas alles van.”

FC Dordrecht
Net als voor de FC Wageningen- en AGOVV-supporters steekt het faillissement van RBC, inmiddels alweer bijna zes jaar geleden, nog steeds. “We hebben veel steun bij elkaar gezocht”, zucht Wesley. “Maar hé: we bestaan nog steeds! Bovenaan in de vierde klasse, en laatst zat er gewoon weer duizend man in het stadion, dat was echt supervet. De club is dan wel failliet gegaan, het leeft nog steeds. We missen alleen de vrijdag- of zaterdagavondspanning, maar daar leer je ook mee leven. Er is voor ons een nieuwe tijd aangebroken en dat vinden we ook hartstikke leuk.”

De doeken hangen, het stadion stroomt vol. ‘Een club zonder fans is pas echt arm’, valt als statement te lezen. Links ervan hangen twee blauw-witte doeken, gevolgd door een retro-vlag van FC Wageningen, afgesloten door twee exemplaren van RBC Roosendaal. Driekwart van het hek voor de lange zijde van het stadion is bedekt met doeken, al verpesten de reclameborden aan de andere kant het aangezicht wel voor een fiks gedeelte.
FC Dordrecht

FC Dordrecht

Vuurwerk
De thuiswedstrijd tegen MVV is zoals verwacht weinig hoogstaand, waardoor de genodigden snel geneigd zijn om herinneringen op te halen. “Ik probeer binnenkort wat te regelen met PSV”, vertelt Harold. “FC Wageningen heeft ze ooit eens met 1-6 verslagen en dat willen we nog weleens overdoen”, doelt hij op de bekerstunt van 1977. “En laatst zijn we met twintig man naar Helmond Sport gegaan, als een soort uitwisselingswedstrijdje, hartstikke leuk dat soort dingen. Ook FC Wageningen leeft nog steeds.”

De wedstrijd eindigt in een 0-1 overwinning voor MVV, waardoor Dordrecht nog steeds uitzichtloos op de voorlaatste plaats van de eerste divisie bivakkeert. “Ik heb nog gevraagd of we vuurwerk mochten meenemen”, grijnst Gert. “Mocht natuurlijk niet, dus dan steken wij het zondagmiddag bij de kraker tegen VIOS-uit wel af. Want dat is wel een van de weinige voordelen aan amateurvoetbal: je kan overal vuurwerk afsteken. Men vindt het allang mooi dat je met zoveel man komt.”