Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat PSV de Europa Cup I won. Staantribune-redacteur Stijn Slaats schreef voor Staantribune #16 een persoonlijk verhaal over 1988, hét succesjaar van de Eindhovenaren. Een voorproefje:

Het Neckarstadion van VfB Stuttgart kleurt op woensdagavond 25 mei 1988 rood-wit omdat PSV en Benfica dezelfde clubkleuren delen. Gastoeters (voorvaderen der vuvuzela) zoemen monotoon op de achtergrond. In de finale treedt PSV aan in een wit Adidas-shirt zonder reclame, maar met een lichtblauwe Philips-bies. Benfica speelt in een rood, bijna identiek, Adidas-shirt. Van de wedstrijd herinner ik me weinig, behalve dat die saai en spannend was. Verlenging. Ik bedel of ik nog langer op mag blijven. Mijn ouders zien gelukkig het historisch karakter van het evenement in. De strafschoppen slopen mijn zenuwen en ik kijk de pingels door mijn vingers. Ik vertrouw op mijn favoriete speler: Hans van Breukelen.

De keeper heeft zijn huiswerk gedaan en extra informatie gekregen van Jan Reker, die in die tijd strafschopnemers wereldwijd in kaart brengt. Uiteindelijk staan er van de vijf Benfica-spelers waarvan Van Breukelen de favoriete hoek kent, nog maar twee op het veld. Diamantino is geblesseerd en Magnusson en Rui Aguas zijn al gewisseld. De Braziliaan Elzo maakt als eerste de gang naar de stip. Van Breukelen treedt de Portugese penaltynemers tegemoet met het hoofd wat naar achteren en de kin naar voren. Doelman Silvino (nu rechterhand van Mourinho bij Manchester United) staat kauwgom knauwend te wachten op de eerste PSV’er die mag aanleggen van elf meter.

Het gaat gelijk op. Lerby neemt PSV’s vijfde trap. Na zijn succes – volle afronding brandt hij los in een tirade tegen Van Breukelen. “Hé Breuk, pak er nou eens één, man!” Maar de goalie kan de strafschop van de Braziliaanse verdediger Mozer niet keren: 5-5. Nu is het écht op leven en dood. Invaller Anton Janssen schiet raak. PSV staat weer op voorsprong. Rechtsback Antonio Veloso loopt vanuit de middencirkel richting de stip. Hij is de enige andere overgebleven strafschop – nemer op het lijstje van Reker.

“Hij zou rechts van me schieten. Ik had gehoopt dat hij eerder kwam. Vergeet niet dat wij ook enkele matige penalty’s trapten. Janssen, Vanenburg, Nielsen, die waren riskant. Houdbaar. Koeman nam hem heel goed, Lerby ook, Kieft ook. Keihard naast de paal”, herinnert Van Breukelen zich in het boek PSV 1988. Veloso mikt op hoek waarachter – ironisch genoeg – een Philips-reclamebord staat. Van Breukelen redt, slaat een kruisje en wordt om zijn nek gevallen door zijn ploeggenoten. Theo Reitsma kraait victorie: “PSV pakt de Europa Cup, Van Breukelen doet het!”

Aanvoerder Gerets duwt de Cup de lucht in. Niks confettikanonnen of Champions League-hymnes, gewoon een ereronde waarin Van Breukelen de beker confisqueert. Na vijf opeenvolgende remises pakt PSV de belangrijkste Europese beker en is het de kampioen van de (toen nog échte) kampioenen. Eric Gerets heeft woord gehouden. Met zijn on-Brabantse branie en on-Belgische bravoure had hij na het behalen van de landstitel van 1987 tijdens de huldiging op het bordes van het stadhuis geroepen: “Mensen, laten we één ding afspreken. Volgend jaar staan we hier weer, met de Europa Cup!” En een jaar later stáán ze er, op hetzelfde bordes, sommigen enigszins dronken, in hun veel te grote kaki-clubcolberts, om de PSV-fans de ‘Cup met de Grote Oren’ te showen.

Lees het hele artikel in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! Hans van Breukelen, de held van de finale tegen Benfica, en aanvoerder Eric Gerets staan op de cover van Staantribune nummer 16, dat vrijdag 26 januari is verschenen. Een voorproefje in elf seconden:

Verder bezochten wij voor dit eerste nummer van de vierde jaargang onder meer Jan Boskamp in België en 1860 München, dat eindelijk weer speelt in het vertrouwde Stadion an der Grünwalder Straße. Ook maakten we portretten van voetbalstad Parijs en het Russische Kaliningrad, een van de speelsteden van het WK dit jaar. In eigen land bezochten redacteur Dave Aalbers en fotograaf Andy Zuidema de Groesbeekse derby tussen (het inmiddels failliete) Achilles ’29 en De Treffers.

Verder onder meer: 
– Interview met Jeroen Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC en FC Volendam
– Jeunesse d’Esch, het Juventus van Luxemburg
– Een eerbetoon aan Mister Feyenoord, Coen Moulijn 
– Nieuwe rubriek: ‘De Verzamelaar’, dit keer over bijzondere wedstrijdposters
– Interview met de ‘Vogelman’ van Vitesse
– Voetbal & Muziek: TOP Oss
– Marco van Basten
– Voetbal = Kunst: Kamp Seedorf
en de gebruikelijke rubrieken, zoals de column van Frank Heinen, de Top 5 (over verslaafde voetballers), Het Shirt (Nantes) en schitterende fotoreportages!

Bestel Staantribune #16 nu in de webshop