Het was een opmerkelijk gezicht, afgelopen donderdag in Parijs. Duizenden Britten banjerden volledig besmeurd met modder door de metrostations en straten van de Franse hoofdstad. De moddervlekken waren het gevolg van honderden buikschuivers door de door regen en bierdouches gevormde modderpoel aan de voet van de Eiffeltoren, waar zich deze maand een waar voetbalfestival afspeelt op de EURO 2016 Fanzone.

Fanzones zijn normaal geen plekken voor de ware voetballiefhebber, maar de organisatie in Parijs heeft het begrepen. Een biertje kost er dan wel zes euro, maar verder is er van commercie of een gedwongen carnavalssfeer niks te merken. De Fanzone is zo’n vijftienhonderd meter lang, van de voet van de Eiffeltoren tot aan de École Militaire. Het tussenliggende park, met de uitgestrekt grasvelden, is de komende maand het domein van voetbalfans uit alle hoeken van Europa. Vlak onder de Eiffeltoren plaatste de UEFA een gigantisch scherm van 420 vierkante meter, waarop alle wedstrijden van dit EK worden getoond. Verderop in het Parc du Champ de Mars staan nog acht ‘kleinere’ schermen.

Op donderdag 9 juni werd de Fanzone geopend met een concert van de Franse DJ David Guetta. Op vrijdag 10 juni zagen zo´n negentigduizend Fransen hier hun land de openingswedstrijd van het toernooi winnen.

De volgende ochtend vertrok ik naar Parijs, waar ik de eerste week van het EK beleefde. Ik bezocht de wedstrijden Kroatië v Turkije, Ierland v Zweden en Duitsland v Polen, maar de mooiste momenten beleefde ik zonder twijfel in de Fanzone bij de Eiffeltoren.

De eerste wedstrijd die ik hier bekeek was België v Italië (0-2), waar vooral onze zuiderburen in groten getale op waren afgekomen. Gedurende de wedstrijd voegden ook de tienduizenden Ieren en Zweden zich na hun terugkeer uit Saint-Denis bij het kleurrijke gezelschap in de Fanzone, om de eerste wedstrijd van hun poulegenoten te volgen.
IMG_2746
De tweede wedstrijd die ik onder de Eiffeltoren bekeek was Frankrijk v Albanië. Het thuisland kwam in Marseille maar niet op gang, maar in de slotminuten wonnen de Fransen door goals van Antoine Griezmann en Dimitri Payet toch nog met 2-0. Feest in Marseille, maar ook zeker in Parijs. Vooral de surrealistische setting gaf deze wedstrijd nog iets magisch. Wanneer het spel stil lag kon ik me altijd nog vergapen aan de lichtshow van de Eiffeltoren of me richten op de duizenden gespannen Franse blikken om me heen.

Paris 9Afgelopen donderdag bekeek ik m’n derde wedstrijd op de Fanzone bij de Eiffeltoren: Engeland v Wales. Een affiche om je vingers bij af te likken. Een nietig landje tegen hun grote broer, maar de hoop op/vrees voor een sensationele stunt was bij iedereen voelbaar. Tienduizenden Britten waren Het Kanaal overgestoken voor dit duel. Velen – wel of geen kaartjes – gingen direct richting speelstad Lens. Tienduizenden andere Britten waren per auto, trein of vliegtuig doorgereisd naar Parijs.
IMG_2741
Zo’n vijftigduizend Britten hadden zich donderdagmiddag om 15.00 uur verzameld op de Fanzone bij de Eiffeltoren. Na de vele regenbuien en de tienduizenden bezoekers in de eerste week van het EK waren de voorheen altijd zo mooie grasvelden in het Parc du Champ de Mars al langzaam veranderd in kleine modderpoeltjes. De Britse invasie wist hier wel raad mee. Terwijl de spelers van Engeland en Wales zich tweehonderd kilometer noordelijker in het zonnetje voorbereidden op hun wedstrijd, gleden in Parijs tientallen beschonken landgenoten door de modderpoelen bij de Eiffeltoren. De ene buikschuiver was nog langer de andere. Gary Lineker en zijn analisten zagen het vanuit hun BBC-studio, achteraan de Fanzone, met een mix van plezier en verbazing aan. Met de voorpret zat het wel goed.
IMG_2745Terwijl de Engelsen en Welshmen (verhouding zo’n 70-30% in het voordeel van de Engelsen) hun volkslied vanuit hun tenen meebrulden, kwam het met bakken uit de lucht in Parijs. Het mocht de pret zeker niet drukken, het is het weer waar Britten zich wel goed bij voelen.

Kort voor rust kwam Wales via een vrije trap van sterspeler Gareth Bale op voorsprong. De ontlading bij de meegereisde Dragons was enorm. Engeland had echter nog een helft te gaan om een ongekende blamage en een vroegtijdige uitschakeling in het toernooi te voorkomen. Via invaller Jamie Vardy kwam Engeland tien minuten na rust op gelijke hoogte. Lange tijd leek het erop dat Wales zijn grote broer op een gelijkspel kon houden. In de 85e minuut kwam vanuit Lens op het scherm zelfs een Welshmen in beeld die de spanning niet meer kon beheersen en in tranen uitbarstte. Bij de Welshmen om me heen zag ik soortgelijke symptomen. Waar zij zo voor vreesden, werd in de 92e minuut werkelijkheid toen Daniel Sturridge de 2-1 binnen punterde.

IMG_2748
De tienduizenden Engelsen op de Fanzone schaamden zich niet voor deze ‘Duitse’ overwinning en gingen compleet uit hun dak. Tientallen liters bier vlogen in de lucht, vrienden namen elkaar op de schouders, buikschuivers werden ingezet en het gezang hield nog uren aan in de straten van Parijs.

Vanuit het zuiden (Marseille) en noorden (Lille) van Frankrijk kwamen afgelopen week beelden naar buiten die de reputatie van Engelse voetbalfans flink schaadden, maar in Parijs gedroegen de tienduizenden zich voortreffelijk. In hun constante zoektocht naar bier en plezier kwamen ze terecht in de modderpoel bij de Eiffeltoren, waar ze zich even in de zevende hemel waanden. Ik als toeschouwer van dit pure voetbalgeluk trouwens ook.

“Don’t take me home, please don’t take me home. I wanna stay here and drink all ya beer! Please oh, please don’t take me home!”