Staantribune heeft voor de verkiezing van Voetbalboek van het jaar 2018 vijftien titels geselecteerd, waarop je tot en met donderdag 21 maart hier kunt stemmen. Een van de genomineerde boeken is ‘O-o-o-Oranje – Leven met een spraakgebrek’, de biografie van oud-voetballer Martin Laamers, geschreven door Remco Kock.
Een fragment:

Bert Blockhead en de waterpas van Edward Sturing

Martin Laamers raakt in De Schoof, een feestcafé op de Arnhemse Korenmarkt, in gesprek met bedrijfsleider Bert van der Paard. 

‘Dat boek gaat over je voetbalcarrière, Martin?’ informeert Bert.

‘Ja. Maar ook over mijn spraak. Daar heb ik altijd mee geworsteld. Dat weet jij ook. Jij schonk gewoon in, ik bestelde hier nooit wat.’

‘Ik wist wat jij wilde hebben. Een Safari-jus,’ zegt Bert.

‘Als ik ergens wat moest bestellen, had ik pijn in de buik,’ biecht Martin op. ‘Kon ik de hele dag tegen opzien, bestellen. Daarom, mijn verhaal heb ik nooit echt gedaan. Camera’s meed ik.’

Bert: ‘Ze hadden geen uren zendtijd bij Studio Sport, Mart.’

Martin slaat Bert op de schouder. ‘Vroeger had ik dat geen leuke grap gevonden. Nu heb ik er schijt aan en lach ik erom.’

Bert: ‘Goed dat je een boek laat schrijven, dat is voor jou een geschikte vorm. Omdat je stottert, bedoel ik. Dan is televisie gewoon niet zo handig.’ 

‘Maar ik wil op televisie,’ zegt Martin. ‘Televisie is heel belangrijk om de boel te promoten. Het boek komt uit in oktober, op Wereldstotterdag. Dus dan hoop ik op wat aandacht.’

Bert begint te lachen. ‘Edward Sturing. Die liep vorig jaar, op die maandag van de bekerhuldiging, over de Korenmarkt, met Nicky Hofs. Beiden zo zat als een ui. Het was twee uur ’s nachts en ze wilden hier naar binnen. Ik zeg: “Edward, het is maandag…”’

‘Ja-ha, Edje moet weer aan de bak,’ zegt Martin. Vandaag heeft Vitesse trainer Henk Fraser ontslagen. Zijn assistent Edward Sturing maakt het seizoen als hoofdcoach af.

Bert begint te lachen. ‘Dat kapsel van Ed…’

Martin: ‘Die blockhead!’

‘Edward ging hier om de hoek naar de kapper,’ wijst Bert achter zich. ‘Die kapper beweerde dat hij een waterpas gebruikte om Edwards stekels recht te krijgen. Ik zei tegen die gozer: “Daar geloof ik geen flikker van.” Hij zei: “Echt, ik heb een speciale kam, met een waterpas erin…” Toen zei ik: “Als jij mij die kam met waterpas laat zien, neem ik zo’n blockhead.”’

‘En?’

‘Ging die gozer de kam halen. Komt-ie terug met een kammetje met een klein waterpasje erin. Toen werd ik Bert Blockhead… Een man een man, een woord een woord.’

Het gesprek valt stil, beide heren staren naar het plafond. ‘Mooie tijd, vroeger,’ mijmert Bert.

‘Ik heb Jan van Eijck meegemaakt,’ begint Martin. ‘Echt een goede trainer. Alleen had hij in sportief mindere periodes last van stress. Dan liep-ie met een nekbrace om.’

‘Een nekbrace?’ 

‘Ja. Dan had hij de kop er niet bij, dacht hij alleen maar aan voetbal, wat resulteerde in auto-ongelukjes. Vandaar die nekbrace.’

(Fragment gaat verder onder de afbeelding)

‘Martin, speelde jij ook met Budding?’ vraagt Bert. 

‘Richard Budding. Daar heb ik mee gevoetbald. Ik was eens op een zaterdagavond in Kings Cave, een discotheek in Arnhem. Mijn oom Rijk was portier. Richard was er ook. Het sneeuwde. Richard speelde bij Feyenoord, de volgende dag kwam Ajax naar De Kuip. Richard zuipen, zuipen, zuipen. “Kijk die sneeuw. Het gaat morgen toch niet door,” riep Richard. Belde mijn oom Richards vader op. Die sleurde een kanonzatte Budding de Kings Cave uit. De volgende dag zat ik voor de televisie Feyenoord – Ajax te kijken. Wat denk je? Scoort die Budding twee keer! Ik geloofde mijn ogen niet.’ 

Bert lacht hoofdschuddend en zegt: ‘Budding, wat een kerel.’ 

‘In zijn laatste seizoen speelde Budding bij Vitesse,’ zegt Martin. ‘Fantastische voetballer. Toen het winter werd, zei hij plots: “Martin, ik schei ermee uit.” Is-ie gestopt… Midden in het seizoen. Hij vond het te koud. Einde carrière.’

Stem tot en met donderdag 21 maart hier op je favoriete voetbalboek van 2018!(NB: Vergeet niet je stem definitief te maken via de link in de bevestigingsmail die je krijgt na het stemmen!)

De uitslag wordt bekendgemaakt op zaterdag 23 maart van 14.00 tot 15.30 uur bij boekhandel De Vries-Van Stockum, Spui 40 in Den Haag. Er zijn onder meer interviews met de schrijvers. Ook zullen enkele auteurs voordragen en uiteraard is er gelegenheid tot signeren. Toegang is gratis, iedereen is welkom (vooraf aanmelden niet nodig)!