Staantribune heeft voor de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar 2018 vijftien titels geselecteerd, waarop je ALLEEN NOG VANDAAG hier kunt stemmen. Een van de genomineerde boeken is ‘Het was weer TOP’, geschreven door Joost en Roel Kuilder. Een fragment:

In september zitten de supporters van FC Oss in een achtbaan. De uitwedstrijd tegen SC Telstar wordt met 3-3 gelijkgespeeld en dus is de koppositie niet meer in Osse handen. Een weekje later winnen de Ossenaren met 3-1 van FC Dordrecht om zo weer koploper te zijn om vervolgens kansloos met 0-2 te verliezen van Jong AZ.

Maar er is altijd nog het bekertoernooi en op 19 september neemt FC Oss het in eigen huis op tegen Almere City FC. Wels heeft voor de wedstrijd besloten om massaal zijn wisselspelers een kans te gunnen. Van de elf basisspelers staan er zeven in het veld die normaal gesproken de bank warm houden. Het sorteert geen effect. Na negentig minuten staat er 0-2 op het scorebord tegen een Almere City FC dat wél met een groot deel van de vaste basis speelt.

Op de tribunes klinkt gegrom. De supporters stellen elkaar allemaal vragen. Het bekertoernooi is toch een mooie gelegenheid om een seizoen nog mooier te maken? Om op die manier tegenstanders van naam naar het Osse Kuipje te laten komen? Neemt Wels het bekertoernooi wel serieus? Of nog erger: neemt Wels de supporters wel serieus?! 

Ook Bijvelds heeft die geluiden gehoord en na de wedstrijd staat hij net als altijd in de catacomben. Dat doet hij naar eigen zeggen altijd om zelf ook even af te koelen, dan voelt hij zich nog te veel technisch directeur. Pas als hij naar boven gaat, dan is hij de zakelijke algemeen directeur. Net als bij elke thuiswedstrijd gaat Bijvelds samen met de technische staf even de trainerskamer in om de wedstrijd kort na te bespreken voordat Wels vragen af krijgt gevuurd vanuit de media. “Klaas, let op: ze gaan je ongetwijfeld vragen stellen over de aantal wisselingen in de basis. Maak er iets van dat je de vraag snapt, maar dat je dacht dat dit het juiste moment was om een paar jongens te testen en dat je daarin misschien te ver bent gegaan”, zegt Bijvelds tegen zijn trainer. Wels knikt, de boodschap is aangekomen. De trainer loopt zijn kamertje uit en loopt richting de verslaggevers van de lokale omroep en krant. “Klaas, veel mensen op de tribune vroegen zich af of je het bekertoernooi wel serieus neemt. Doe je dat?”, is de vraag van de krantenjournalist. 

Wels: “Wat moet jij nou, met je kutkrant!”

De uitslag wordt aanstaande zaterdag (23 maart) van 14.00 tot 15.30 uur bekendgemaakt bij boekhandel De Vries-Van Stockum, Spui 40 in Den Haag. Er zijn onder meer interviews met de schrijvers. Ook zullen enkele auteurs voordragen en uiteraard is er gelegenheid tot signeren. Toegang is gratis, iedereen is welkom (vooraf aanmelden niet nodig)!