Voor de verkiezing van Voetbalboek van 2017 zijn vijftien boeken geselecteerd, waarop je tot en met morgen (zondag 11 maart) kunt stemmen. Een van de genomineerden is Gerard den Haan – Schoppen & Slaan, geschreven door Cécile Koekkoek, een portret van de slechtste voetballer van Nederland.

Eind jaren tachtig verscheen er plotseling een jongen met lange, wilde haren op het trainingsveld van NAC. Hij droeg een verschoten trainingspak en kon de bal nog geen tien keer hooghouden, maar toch had hij – ook tot zijn eigen verbazing – een dag eerder zijn eerste profcontract ondertekend.

Gerard den Haan was volgens eigen zeggen de slechtste voetballer die ooit bij NAC op de loonlijst heeft gestaan, maar groeide dankzij zijn persoonlijkheid, zijn onvermoeibare inzet en zijn vliegende tackles al snel uit tot lieveling van het publiek.

Ook Cécile Koekkoek juichte hem in die tijd als jonge NAC-supporter toe. Drie decennia later kruisten hun paden zich weer, wat resulteerde in een liefdevol portret van een cultvoetballer zoals ze allang niet meer worden gemaakt.

Stem tot zondag 11 maart (NB: dus morgen!) hier op je favoriete voetbalboek van 2017