Voor de verkiezing van Voetbalboek van 2017 zijn vijftien boeken geselecteerd. Tot aanstaande zondag (11 maart) kun je stemmen en lichten we de genomineerden uit. Vandaag Elke dag Vitesse, geschreven door Ferry Reurink:

10 april 1950: Vitesse – Rheden 3-2

Voor de eerste wedstrijd in de promotie/degradatiecompetitie van het seizoen 1949-1950 tussen Vitesse en Rheden is de belangstelling zó groot, dat op Monnikenhuize vier noodtribunes worden bijgeplaatst. Deze zijn eigendom van het Comité Opbouw St. Walburgiskerk Arnhem (COWA) dat zich financieel sterk maakt voor de wederopbouw van de in de oorlog zwaar beschadigde kerk. Bij een openluchtspel ten bate van het kerkgebouw voldoen de tribunes uitstekend voor zittende toeschouwers, maar bij de voetbalwedstrijd worden deze als staantribune gebruikt.

Nog voordat de wedstrijd begint, klinkt er een enorm gekraak langs het veld. Kort daarna klappen twee noodtribunes in elkaar. Door het ongeluk raken twaalf bezoekers gewond, van wie één zwaargewond met een rugfractuur. Toch gaat de wedstrijd even later gewoon door en zien 13.000 toeschouwers Vitesse met 3-2 winnen.

De wedstrijd tegen Rheden is het begin van een voor Vitesse succesvol verlopen promotie/degradatiecompetitie. Tijdens de laatste officiële wedstrijd op het bijna 35 jaar oude Monnikenhuize – aan de overzijde van de Monnikensteeg wordt de laatste hand gelegd aan een fonkelnieuw stadion – is een 3-1 overwinning op Quick (Nijmegen) op 18 mei 1950 voldoende voor promotie naar de Eerste Klasse.

Het ongeval met de tribunes heeft een langdurige juridische nasleep. Vitesse spant een civiele procedure aan tegen de aannemer die de stellages heeft opgesteld. De club wordt hierbij bijgestaan door oud-speler mr. Jan Dommering. Uiteindelijk wordt de aannemer in juni 1954 aansprakelijk gehouden en moet hij een schadevergoeding betalen van bijna 5.300 gulden. De gewonde toeschouwers herstellen gelukkig volledig.

Vitesse – Rheden 3-2 (2-0)

1-0 Janse (3’, e.d.), 2-0 Dorpmans (20’), 3-0, Steffen (70’), 3-1 W. Liet ‘III’, 3-2 F. Jansen (90’)

Scheidsrechter: Dick Nijs
13.000 toeschouwers op Monnikenhuize, Arnhem

Vitesse: John Iking, Sjaak Alberts (Ben Tap), Hans Herberts, Eric Klever, Wim Hendriks, Joop Wielheesen, Dik Herberts, Dick Faber, Jef Dorpmans, Kees Meeuwsen, Wim Steffen; trainer: Jan Zonnenberg

Rheden: Henk Ketels, Henk Bosveld, Joop Jansen, Dik van Hulst, Barend Harmens (Jan van Hoften), Frits Jansen, Wim Liet ‘II’, Dirk Bosveld, Berend Klein Gotink, Ap Bosveld, Wim Liet ‘III’

Grote vreugde op Monnikenhuize: door een 3-1 overwinning op Quick uit Nijmegen promoveert Vitesse op 18 mei 1950 naar de Eerste Klasse.

Stem tot zondag 11 maart hier op je favoriete voetbalboek van 2017!