Staantribune heeft voor de verkiezing van Voetbalboek van het jaar 2018 vijftien titels geselecteerd, waarop je tot en met donderdag 21 maart hier kunt stemmen. Een van de genomineerde boeken is ‘Elitepauper’, geschreven door Freek van Kraaikamp. Een fragment:

‘Eigenlijk winnen we hier nooit. Maar verliezen we daardoor ook niets’, gaat zijn betoog onverstoorbaar. Ik knik en geef hem nog een flesje bier aan. Inmiddels staat het hele groepje van de tribune weer in ons hoekje in het honk. Ik realiseer me dat Schele gelijk heeft. Voor je het weet sta je hier met een of andere provinciale mongool met zijn vrouw en een bak popcorn, die onze club als een soort toeristisch uitstapje ziet. Lekker met het hele gezinnetje naar de voetbal. Lazer op debiel. Wijven en kinderen horen hier niet. Dan betaal je straks je laffe hamburgers met munten, waarvan je er altijd een halve overhoudt, en heb je stewards die je naam niet eens weten maar je wel fouilleren. Kneuzen van een of andere plaatselijk uitzendbureau die jou even gaan vertellen dat je moet gaan zitten. Inhuurpassanten met een autoriteitscomplex.

(Fragment gaat verder onder de afbeelding)

Na de rust loop ik nog even de tribune om voor Schele en mij een paar tosti’s te halen. Dat doen we al jaren bij de houten vreetschuur in de hoek van ons vak. ‘Hé schat, wil je er koffie bij?’ Ik sla het aanbod vriendelijk af. De koffie smaakt hier naar teer. De tosti’s naar frituurvet. Maar ik ben een schat en de tosti smaakt tenminste nog ergens naar. En Toos, die is niet van een uitzendbureau. Die staat hier waarschijnlijk ook al tachtig jaar. Vrijwillig.

Op het scorebord prijkt een één tegen vijf stand. Als je hier supporter bent is sportief succes wel het laatste waar je het voor doet. Ik raak altijd een beetje in de war als we voor staan. Met vier druipende tosti’s in mijn handen loop ik over het grindpad terug naar het honk. ‘In ieder geval nog een keertje gescoord,’ grinnik ik in mezelf. Gelukkig hoeven we ons ook dit seizoen geen enkele zorgen te maken sportief succes.

Stem tot en met donderdag 21 maart hier op je favoriete voetbalboek van 2018! (NB: Vergeet niet je stem definitief te maken via de link in de bevestigingsmail die je krijgt na het stemmen!)

De uitslag wordt bekendgemaakt op zaterdag 23 maart van 14.00 tot 15.30 uur bij boekhandel De Vries-Van Stockum, Spui 40 in Den Haag. Er zijn onder meer interviews met de schrijvers. Ook zullen enkele auteurs voordragen en uiteraard is er gelegenheid tot signeren. Toegang is gratis, iedereen is welkom (vooraf aanmelden niet nodig)!