Voor de verkiezing van Voetbalboek van 2017 zijn vijftien boeken geselecteerd. Tot zondag 11 maart lichten we de genomineerden uit. Vandaag een hoofdstuk uit De Bosatlas van het Nederlandse voetbal, samengesteld door Jurryt van de Vooren, dat bol staat van interessante cijfers en weetjes: 

Geen woorden maar kaarten
Nederland is een echt voetballand. Eén op de vier Nederlanders komt wekelijks bij een voetbalclub. Meer dan 1,2 miljoen KNVB-leden zijn aangesloten bij ruim 3000 voetbalclubs. Ze zijn verdeeld over een slordige 70.000 verschillende teams, waarvan er ruim 5.500 in de zaal spelen. Wekelijks spelen ze gemiddeld 31.500 wedstrijden op 2.315 verschillende locaties (‘voetbalaccommodaties’). Ruim 400.000 vrijwilligers houden dit gigantische voetbalapparaat draaiende – ongeveer een derde van alle leden.

De velden
De infrastructuur van het voetbal is enorm, want voetbalclubs zijn overal. Een Nederlander woont gemiddeld tussen de 2,3 en 2,7 kilometer van een voetbalaccommodatie. District Zuid II spant de kroon met een gemiddelde afstand van slechts 1,3 kilometer. De grote uitzondering is Vlieland: dat is de enige gemeente in Nederland zónder voetbalclub.

Nederland in de voetbalwereld
Door de fijnmazige structuur neemt het Nederlandse voetbal internationaal een bijzondere positie in. Als je kijkt naar het aantal voetballers ten opzichte van onze bevolking, horen we bij de belangrijkste vijf landen van Europa. In het internationale topvoetbal vind je tegenwoordig misschien weinig Nederlandse voetballers, maar onze basis is zeer sterk.

Kortom: Nederland is een klein land met een grote voetbalcultuur. Er is zelfs een direct verband tussen het grote aantal voetballiefhebbers en de nabijheid van accommodaties. Hoe makkelijker het is om te voetballen, hoe meer mensen er meedoen. De afstand tot een voetbalclub is eigenlijk voor niemand een belemmering, want er is er altijd wel een in de buurt.

Het voetbalnetwerk
De duizenden steunpilaren van het Nederlandse voetbal vormen tezamen het grootste sociale netwerk van ons land. Het wordt gedragen door mensen uit alle lagen van de samenleving: arm, rijk, man, vrouw, jong, oud, geboren in Nederland, geboren buiten Nederland. Voetbal is daarmee onze volkssport bij uitstek: een sport van en voor het hele volk. Wat er in Nederland gebeurt, gebeurt ook in het Nederlandse voetbal. En vaak is dat positief, maar soms ook negatief.

Voetbal op de kaart
Beelden zeggen meer dan woorden. De cijfers die we hier hebben opgesomd mogen indrukwekkend zijn, de omvang van het voetbal in ons land wordt pas echt duidelijk als de clubs worden afgebeeld op de Voetbalkaart van Nederland. Alle clubs zijn hierop weergegeven – prof en amateur, veld en zaal, gemengd en alleen voor vrouwen. Zo wordt zichtbaar dat er in elke Nederlandse gemeente minstens één voetbalclub is, Vlieland uitgezonderd.

Het Nederlandse voetbal is voortdurend in beweging. Clubs komen en gaan, evenals de accommodaties waar wordt gespeeld. De details van de voetbalkaart van Nederland veranderen dagelijks, maar de gedachte er achter niet: Nederland is een voetballand.

Stem tot zondag 11 maart hier op je favoriete voetbalboek van 2017!