Voor de verkiezing van Voetbalboek van 2016 zijn twintig boeken geselecteerd. De afgelopen weken hebben we een aantal genomineerden uitgelicht. Deze week kun je voor het laatst stemmen, tot en met aanstaande zondag. Vandaag een hoofdstuk uit De laatste zaterdag, geschreven door Boudewijn Smid.

[the_ad id=”18002″]

In bed, high van uitputting, alcohol en geluk, schetste Sjaak de goal aan Hannah: “Vanaf het moment dat ik de bal raakte, werd het windstil en geluidloos. Ik zweer het. De bal verliet mijn rechtervoet en liet daarin een vreemd voldaan gevoel achter. Alsof mijn wreef al wist dat het goed zat. Terwijl ik opzij viel, zag ik hoe perfect de baan van het schot was. Een streep! De kale keek de bal na, de blik van de keeper veranderde van geconcentreerd in ongerust. Ondertussen zeilde de bal verder richting verre hoek. De spelers, de scheidsrechter, de grensrechters, het publiek: niemand durfde te ademen. De keeper zag de bal op neushoogte voorbijkomen. Op het moment dat mijn rechterslaap het gras raakte, sloeg de bal binnen. Dat geluid van de bal tegen het net! Iets mooiers is er niet. Plots bewoog iedereen weer, de wind ging weer waaien… Ongelogen. Eerst dook Rolf boven op me, toen Floris, toen Foort en toen de anderen. Toen Van Doorn boven op de kluwen sprong, begon het onderop verdomd benauwd te worden. Ik stikte bijna! Na de belangrijkste goal in mijn carrière! Hannah?”

Sjaak steunde op een elleboog en staarde naar zijn vriendin. Er lag een vredige uitdrukking op haar gezicht, haar borst rees en daalde regelmatig. Ze sliep.

Stem hier op je favoriete voetbalboek van 2016!

Je kunt het boek hier bestellen.