Voor de verkiezing van Voetbalboek van 2016 zijn twintig boeken geselecteerd. De komende weken lichten we een aantal genomineerden uit. Vandaag een hoofdstuk uit Buitenbeentje, de biografie van Johnny Rep, geschreven door Mark van den Heuvel.

Treinstation Torremolinos

“Zo, dus dit is nou een boemeltreintje”, zegt Johnny.

We zijn onderweg van Torremolinos naar Sevilla en hebben gekozen voor de plaatselijke Sprinter, in plaats van een snelle Intercity. We stoppen op alle tussenliggende stations en dat is precies de bedoeling, zegt Johnny. “We doen er nu een uurtje langer over, maar dat vind ik helemaal niet erg, zo zie je tenminste wat.”

Het is zijn feest, zeg ik.

Ons is een bezoek aan de ‘Roompotjes’ in het vooruitzicht gesteld, de wielerploeg. De Ruta del Sol doet morgen Sevilla aan. Johnny zegt vooral uit te kijken naar een ontmoeting met Johan van der Velde, de voormalige wielervedette die hij heeft leren kennen via het liefdadigheidsproject Sterrenfietsen.

Johnny is de man met het plan. Er is altijd wel een plan. Want als er even geen plan is, zegt Johnny, “dan kunnen we net zo goed weer naar huis gaan.” Het leven is een voortdurende beweging voorwaarts.

[the_ad id=”17974″]

“Gatverdamme, ik vind het hier vies warm”, zegt Johnny, als we in de treincoupé gaan zitten. Wat volgt is een uitgebreide verkleedpartij. Ook probeert hij een rampje te openen.

“Kijk”, zegt hij even later, wijzend naar buiten. “Daar heb je al die boompjes, zie je die? Zijn allemaal kleine sinaasappelboompjes. Groentes, asperges, tomatenplanten, ik weet het ook niet allemaal, maar ik vind het mooi hoor. Ruik je dat? Al die bergies, met al die huisies… Kan je lekker eten hoor, in die dorpjes. Weet je waarom? Ze hebben daar bijna allemaal een eigen fokkerij.”

Johnny trekt een fles wijn en wat ingeblikte mosselen open.

Zegt: “Straks gaan we weer ooievaars zien. Moet je kijken joh! Dit lijkt toch net Mexico? Zo middenin het kale veld. Hier werden vroeger al die Amerikaanse westerns opgenomen, wist je dat?

“Moet je kijken wat daar nou weer vliegt! Heb je al ooievaars gezien? Die zitten vaak op die elektriciteitspalen. Het gilt er van. Weet je wat we ook kunnen doen? Even een uurtje slapen…”

Even later is Johnny in een geanimeerd gesprek geraakt met een conducteur van de Spaanse spoorwegen. En dat blijft zo tot het einde van de reis. Ze drinken allebei van de door Johnny meegebrachte wijn. De toon van de conversatie wordt steeds losser naarmate de reis vordert, op het amicale af.

De conducteur vraagt nooit om onze kaartjes.
“Aardige kerel”, zegt Johnny, als we uitstappen.

Je kunt Buitenbeentje via deze link bestellen.

Stem tot zondag 26 maart hier op je favoriete voetbalboek van 2016!