Ondanks de invloed van oligarchen en gigantische televisiegelden bestaan er nog veel tradities in het Engelse voetbal, zelfs op het hoogste niveau. De mooiste is misschien wel dat er op Tweede Kerstdag wordt gevoetbald, de zogeheten Boxing Day. De naam Boxing Day is afkomstig van de zogenaamde Christmas Box. Mensen stopten allerlei spullen in een doos, die zij de dag na Kerstmis aan de armen gaven. Sporten op Boxing Day is een traditie die al eeuwen teruggaat. Vroeger gingen de Britten op vossenjacht, tegenwoordig is het voetbal dat de dag voor veel mensen bepaalt.3125069629_a16955e58b_oBoxing Day is misschien wel de meest befaamde voetbaldag van het jaar in Engeland. De stadions zitten voller dan normaal en er heerst een prettige stemming, want iedereen is blij om even uit de gourmetlucht te zijn. Al tijdens het eerste seizoen van de Engelse competitie, 1888-1889, werd er op 26 december gespeeld. Het is een traditie die nooit meer is verdwenen. Voor de Tweede Wereldoorlog werden er op Boxing Day vaak derby’s gespeeld, dit vanwege het ontbreken van een goed openbaar-vervoernetwerk. Helaas is dat tegenwoordig zelden meer het geval, hoewel de Non-League deze traditie wel in stand houdt.Sunderland v Bolton Wanderers - Premier LeagueDe mooiste wedstrijd die ooit op Boxing Day is gespeeld, is de Steel City derby uit 1979 oftewel de Boxing Day Massacre. Sheffield Wednesday versloeg koploper Sheffield United met 4-0 voor 49.309 man, nog altijd een record op het derde niveau. Niet alleen de grote uitslag was opvallend, maar voor beide clubs draaide het seizoen helemaal om. Sheffield United, dat fluitend op weg leek naar de titel, raakte helemaal in de war. Waar Wednesday promoveerde, greep United naast het kampioenschap. Het seizoen erop degradeerden The Blades zelfs naar het vierde niveau. Het is inmiddels 37 jaar geleden, maar nog altijd zingen de fans van Wednesday over deze wedstrijd:

‘Hark now hear The Wednesday sing
United ran away.
And we will fight forever more,
because of Boxing Day!’

De mooiste speelronde op Boxing Day was die van 1963. Er vielen in totaal 66 doelpunten in tien duels. Er zaten een aantal zeer opvallende uitslagen bij, zoals de 6-1 nederlaag van Manchester United bij Burnley. Het lichtblauwe deel van Manchester had een uitstekende dag, want City won (in de toenmalige Second Division) met 8-1 van Scunthorpe United. Dé uitslagen van dag waren de 10-1 overwinning van Fulham op Ipswich Town (nog altijd de grootste winst die Fulham ooit boekte) en de 2-8 van Blackburn Rovers bij West Ham United.Boxing Day 1963Grappig was dat twee dagen later de returns waren. Ditmaal werd er ‘slechts’ 37 keer gescoord in tien wedstrijden. Er werd opvallend vaak wraak genomen. Zo won West Ham ineens in Blackburn met 1-3 van de koploper, na die 2-8 vernedering twee dagen eerder. Manchester United maakte het ook goed door met 5-1 te winnen van Burnley. Maar het meest opvallend was de overwinning van hekkensluiter Ipswich Town op Fulham: 4-2. Daar had echt niemand op gerekend na die 10-1 nederlaag daarvoor.Liverpool v Cardiff City - Premier LeagueDeze Boxing Day is er weer een vrijwel volledig programma in Engeland. Bijna alle 92 League-clubs spelen en ook op het vijfde, zesde, zevende en achtste niveau wordt gevoetbald. Tegenwoordig zijn het vooral semi-derby’s. Dit omdat de fans dan niet te ver hoeven te reizen. Echte derby’s zijn zeldzaam, want de politie heeft geen al te grote capaciteit op deze dagen. 

Boxing Day op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt op tweede kerstdag een aantal geweldige wedstrijden uit, waaronder Tottenham Hotspur – Southampton (13.30 uur), Manchester United – Burnley (16.00 uur) en Liverpool – Swansea (18.30 uur). Bekijk de wedstrijden live op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select.  

Check hier welke duels Ziggo Sport nog meer live uitzendt de komende tijd.