Aan de oproep om lijstjes met voetbalgerelateerde nummers in te sturen, is de afgelopen weken veelvuldig gehoor gegeven. Honderden stemmen kwamen binnen via onze social media accounts, op de website en per e-mail. Alle stemmen zijn geteld en dat heeft geleid tot de eerste Staantribune Voetbal & Muziek Top 50. Hieronder vind je het overzicht. Daarnaast hebben we van de Top 50 ook een playlist op Spotify gemaakt.

1. Baddiel & Skinner & Lightning Seeds – Three Lions (Football’s Coming Home)

Three Lions was het anthem van het EK in 1996, of eigenlijk van de Engelse ploeg. In tegenstelling tot veel andere voetbalsongs gaat dit lied niet over de zoete smaak van de overwinning, maar juist over het Engelse nationale elftal dat sinds de WK-titel in 1966 elk eindtoernooi de hoop van miljoenen Engelsen in rook deed opgaan. Maar zelfs na 30 jaar lijden is de hoop niet getemperd dat het Engelse team, met de drie bekende leeuwen op het overhemd, tot grote hoogte kan reiken.

2. Cockney Rejects – I’m Forever Blowing Bubbles

Dit nummer komt oorspronkelijk uit een musical, werd overgenomen door supporters van West Ham United en vervolgens gebombardeerd tot clublied. Op 10 mei 2016 werd de laatste wedstrijd op Boleyn Ground gespeeld. De Cockney Rejects waren uitgenodigd om hun versie van I’m Forerver Blowing Bubbles te spelen.

3. John de Bever – Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht

John de Bever, oud-profvoetballer bij Dordrecht ’90 (vijf wedstrijden) en beste zaalvoetballer van de wereld in 1997, is naam en faam aan het maken binnen de voetbalwereld. Niet met zijn voeten, maar met zijn stem. Van de kantinekraker ‘Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht’ is inmiddels ook een speciale PSV-uitvoering gemaakt. Een mooie notering in de top van het klassement voor John. Misschien zit er volgend jaar – bij het behalen van genoeg stemmen – zelfs meer in!

4. Nottingham Forest & Paper Lace – We Got The Whole World In Our Hands

Het is een dusdanig grote hit geworden dat hij niet mag ontbreken in deze Top 50, vond een groot aantal van de stemmers. ‘We’ve got the whole world in our hands’ van de succesvolle selectie van Nottingham Forest, samen met de band Paper Lace, is daarom geëindigd op plek 4. Een schitterende ode aan de gloriejaren van de club.

5. The White Stripes – Seven Nation Army

Vanwege zijn pakkende eenvoud is het nummer als meezinger in voetbalstadions erg populair geworden. Het lied van de Seven Nation Army komt bij onder andere Club Brugge elke thuiswedstrijd veelvuldig langs.

6. Doris Day – Que Sera Sera

Dit nummer wordt veel in Engelse stadions gezongen en Manke Nelis heeft zijn eigen Ajax-versie gemaakt. Ook werd het lied gedraaid bij de penalty shoot-out tijdens het WK 2006 in Duitsland. Kortom, een echte voetbalhit.

7. Depeche Mode – Just Can’t Get Enough

Just Can’t Get Enough is weer helemaal hip dankzij de supporters van Celtic. Dit nummer galmt met grote regelmaat van de tribunes van Parkhead. Vooral bij Europese wedstrijden springt het stadion uit haar voegen en wordt dit nummer door bijna het hele stadion meegezongen.

8. Madness – One Step Beyond

Aan de andere kant van Glasgow, bij Rangers, wordt dit nummer vaak gedraaid (vreemd genoeg werd op het opkomstnummer Simply The Best van Tina Turner nauwelijks gestemd). Ook bij Carlisle United wordt One Step Beyond als anthem gebruikt. Maar het meest bekend is dit nummer van Stamford Bridge, waar dit nummer wordt gedraaid als Chelsea een overwinning heeft behaald.

9. Die Toten Hosen – Tage Wie Diese

Dit nummer wordt onder andere bij Fortuna Düsseldorf als opkomstnummer gebruikt. Daarnaast komt dit lied ook veelvuldig terug rondom Die Mannschaft. Zo is het nummer gebruikt in een compilatiefilmpje in 2014 toen de Duitsers wereldkampioen werden.

10. Monty Python – Always Look On The Bright Side Of life

Monty Python omschrijft het nummer zelf als ‘The Unofficial England Football Anthem’. Of dit door iedereen wordt gedeeld, is de vraag. Maar dat er veelvuldig op dit nummer is gestemd, is wel een feit. Always Look On The Bright Side Of life completeert de Top 10.

11. Opus – Live Is Life

Hét nummer van de legendarische warming-upsessie van Diego Maradona.

12. Beach Boys – Sloop John B

Bekend van het stadionlied: I Wanna Go Home, I Wanna Go Hoooooooome… This Is The Worst Trip I’ve Ever Been On!

13. Gerry & The Pacemakers – You’ll Never Walk Alone

Behoeft geen uitleg. Bekend van onder andere Celtic, Borussia Dortmund en FC Twente, maar natuurlijk vooral van Liverpool FC.

14. The Proclaimers – I’m Gonna Be (500 Miles)

Dit lied wordt vaak gedraaid tijdens de warming-up van het Schotse nationale team op Hampden Park.

15. Bob Marley – Three Little Birds

De supporters van Liverpool zongen dit nummer ’s middags in Basel, voor de Europa League-finale tegen Sevilla. Maar in Nederland is deze klassieker van Bob Marley de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét Ajaxlied.

16. André Hazes – Bloed, Zweet & Tranen

Ook dit lied wordt al jaren gedraaid bij thuiswedstrijden van Ajax. Een mooi hoogtepunt was het optreden van zoon Dre voor de kampioenswedstrijd op 15 mei 2011 tussen Ajax en FC Twente.

17. Jeff Beck – Hi Ho Silver lining

Dit nummer wordt veelvuldig gezongen door verschillende supportersgroepen. De meest bekende is Sheffield Wednesday. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt door fans van Wolverhampton Wanderers en Bristol Rovers.

18. Hermes House Band – I Will Survive

De single I Will Survive brak in 1998 dankzij het Franse rugbyteam Stade Fraincais Paris internationaal door, en werd nog bekender toen de spelers van Frankrijk na het behalen van de wereldtitel spontaan “lalala” begonnen mee te zingen. Maar het nummer is in Nederland vooral bekend omdat het na ieder doelpunt van Feyenoord door De Kuip schalt, wat soms voor schuddende camerabeelden zorgt.

19. The Dave Clark Five – Glad All Over

Dit lied is vooral bekend geworden van Crystal Palace. Maar ook bij Rotherham United, Blackpool FC en Port Vale komt dit nummer met grote regelmaat voorbij.

20. The Beatles – Hey Jude

The Beatles zijn natuurlijk ongekend populair in Engeland. Daarom komt dit nummer, in verschillende varianten, bij van tal van clubs voor. Zo is het lied dat supporters van Arsenal zingen over Olivier Giroud hierop gebaseerd, zongen de fans van Manchester City het nummer na het behalen van de landstitel in 2012 en supporters van Newcastle United het massaal op de ferry.

21. Johnny Cash – Ghost Riders In The Sky

Dit nummer is vooral bekend van Aston Villa, waar de titel is aangepast in Holte Enders in the Sky.

22. Survivor – Eye Of The Tiger

Dit nummer, gebruikt voor de soundtrack van de derde Rocky-film, behoeft weinig uitleg. Het is in Nederland vooral bekend als het opkomstnummer van FC Utrecht.

23. The Jam – Town Called Malice

Kennelijk hebben veel Woking FC fans een stem uitgebracht, want het nummer ‘Town Called Malice’, wat over de stad Woking gaat, heeft zowaar ook deze Top 50 gehaald.

24. Harry Jekkers – Oh, Oh Den Haag

Ik zou best nog wel een keertje, met die ouwe naar ADO willen kijken.
In ‘t Zuiderpark de lange zij, met warme worst supporters om je heen.
Lekker kankeren op Theo van der Burg, en die lange van Vianen.
Want bij elke lage bal dan dook die eikel er steevast overheen.

25. Richard Rogers – Blue Moon

Dit nummer werd gecoverd door onder andere Elvis Presley, The Marcels en Rod Stewart. In 2011 coverde Liam Gallagher, een grote supporter van Manchester City, het nummer samen met Beady Eye ter ere van het nieuwe thuisshirt van Manchester City.

26. Höhner – Viva Colonia

De Nederlandse versie ‘Viva Hollandia‘ werd vooral bekend tijdens het EK 2008. De originele versie wordt vaak gespeeld bij 1. FC Köln.

27. Dubliners – The Wild Rover

Dit lied wordt door heel Engeland gezongen in verschillende stadions en is erg populair. Uiteraard met kleine aanpassingen in de tekst, zodat het beter bij de club past.

28. Gebroeders Ko – Schatje mag ik je foto

Als sinds jaar en dag een echte kantinekraker!

29. Triomfmars – Aïda

Schitterend opkomstnummer, dat vooral rond WK-wedstrijden vaak is te horen.

30. The Clash – London Calling

Groot geworden bij Queens Park Rangers, maar komt af en toe ook langs bij Arsenal.

31. Colori Blucerechiati – Letter da Amsterdam

Het schitterende clublied van Sampdoria.

32. U2 – Sunday Bloody Sunday

Eigenlijk heeft dit nummer niet direct betrekking op voetbal, toch is er vaak op gestemd. Het lied gaat over de slachtpartij in het Noord-Ierse Derry op 30 januari 1972. Hierbij werden dertien mannen doorgeschoten door Britse paratroepers na een demonstratie voor de mensenrechten. Maar er is nóg een Bloody Sunday. Die van 21 november 1920, toen veertien Ierse burgers door Britse burgertroepen werden doodgeschoten op het veld van Croke Park. Dit is het stadion en hoofdkwartier van de Gaelic Athletic Association, de grootste sportorganisatie van Ierland. Zo komen we dus toch weer bij sport uit.

33. Dario G – Carnival De Paris

Veel gespeeld tijdens het WK voetbal 1998 in Frankrijk, al was ‘La Cour des Grands’ van Youssou N’Dour en Axelle Red het officiële anthem van dat toernooi.

34. AC/DC – Hells Bells

Hells Bells = St. Pauli en St. Pauli = Hell Bells.

35. Kernkraft 400 – Zombie Nation

Het nummer dat wordt gedraaid in het Philips Stadion, als PSV heeft gescoord. EINDHOVUH!!

36. The Beatles – Yellow Submarine

Zowel Villareal CF als Cádiz CF hebben als bijnaam Yellow Submarine. Hoe Villareal aan deze bijnaam komt lees je hier.

37. Mormon Tabernacle Choir – Battle Hymn of the Republic

Glory Glory Halleluja.

38. The Fratellis – Chelsea Dagger

De titel van het lied verraadt al bij welke club het vaak wordt gespeeld. Maar wist je dat het ook bij Perth Glory en Juventus wordt gedraaid, wanneer die clubs hebben gescoord?

39. Queen – We Are The Champions

Bij elke sport, op elk niveau, wordt de kampioen gehuldigd met dit nummer.

40. Kasabian – Fire

In het begin van het voetbalseizoen kwam dit nummer vaak in het nieuws door Leicester City-trainer Claudio Ranieri. Dit nummer had zijn spelers namelijk veranderd in ‘warriors’. Meer daarover lees je hier.

41. Felix Jaehn – Ain’t Nobody (Loves Me Better)

Dit nummer wordt vaak gebruikt voor spelersliedjes. Een voorbeeld hiervan is voor Koscielny van Arsenal:

Ain’t nobody
Like KOSCIELNY
Makes me happy
Makes me feel this way

42. De Feestkrakers – Koning Voetbal Mars

Zegt deze titel je zo niets? Klik op de link en je herkent het meteen.

43. Serious Drinking – Love On The Terraces

In dit lied wordt gezongen over zuipen, over football culture, over vrouwen en over kroegpraat. Dit nummer heeft dus met recht deze Top 50 gehaald.

44. The Sandpipers – Guantanamera

Dit nummer is één en al voetbal. Zo wordt het gebruikt in chants als “There’s Only One (voeg speler of manager toe)”, “You Only Sing When You’re Winning” en “You’re Getting Sacked In The Morning”. Daarnaast is het ook de soundtrack van Pro Evolution Soccer 2014.

45. Labi Siffre – Something Inside So Strong

Dit nummer wordt door supporters van Celtic gezongen als eerbetoon aan Neil Lennon. Een quote van een Celtic-fan hierover: “To Neil Lennon, the Celtic job is more than a job; it’s more than a club. It’s the opportunity to do what very few fans get to do, shape the club the way a fan would.”

46. Eric Clapton – Goodnight Irene

Goodnight Irene wordt gezongen door de supporters van Bristol Rovers. Tijdens een vuurwerkshow op de avond voor de thuiswedstrijd tegen Plymouth Argyle (in 1950) werd dit lied gedraaid. De dag erna won Bristol Rovers vrij eenvoudig van Plymouth en toen de supporters van Argyle het stadion uitliepen, werd er spontaan “Goodnight Argyle” ingezet. Sindsdien is het lied blijven hangen.

47. The Proclaimers – Sunshine On Leith

The Proclaimers zijn grote fans van Hibernian. De titeltrack van hun album ‘Sunshine On Leith’ is hét anthem van Hibs geworden.

48. Die Toten Hosen – Bayern

Ook dit nummer ademt voetbal. Of juist anti-voetbal, het is maar hoe je het bekijkt. Dit nummer is namelijk een anti-Bayern München lied. De volgende passage uit het lied wordt als statement tegen Bayern München gebruikt: “Es kann soviel passieren. Es kann soviel geschehen/Nur eins weiß ich hundertprozentig. Nie im Leben würde ich zu Bayern gehen.” Bovendien wordt er in de videoclip ook een voetbalwedstrijd gespeeld.

49. Mano Negra – Santa Maradona (Larchuma Football Club)

Ook dit nummer heeft maar een basis: voetbal.  Wanneer je naar de clip en de titel van het nummer kijkt, weet je voldoende.

50. Norman Greenbaum – Spirit in the Sky

Dit nummer is dit seizoen weer nieuw (voetbal)leven ingeblazen door de aanhang van Manchester United, met een ode aan George Best:

Going on up to the spirit in the sky
It’s where I’m gonna go when I die
When I die and they lay me to rest
I’m gonna go on the piss with Georgie Best

 

Foto: cover ‘Voetbalplaatjes maar niet van Panini’ (auteur Jimmy Tigges)

Voetbalplaatjes maar niet van Panini