Pleintjesvoetbal. Pittelo, Assen-Noord, eind jaren zeventig. De hoogblonde broertjes Hoekstra houden een balletje hoog op het schoolpleintje nabij hun ouderlijk huis. Peter, de jongste, is doorspekt met talent. Zijn linkerbeen trekt al op vroege leeftijd de nodige scouts naar sportpark Stadsbroek, waar hij als pupil bij ACV zijn zelfbedachte trucs en passeeracties botviert op verwonderde leeftijdsgenoten. ’s Middags kijkt hij meestal bij het vlaggenschip, in die periode onder leiding van Foppe de Haan een van de sterkste amateurteams van Nederland.

Vrijwel dagelijks bezoekt hij op de namiddag, net voordat het eten op tafel staat, het pleintje nog even. Denkbeeldige tegenstanders laat Peter achter zich, een imaginaire keeper wordt verschalkt. Voorbeelden heeft hij niet. Ter inspiratie leest hij af en toe stripboek Boing, met speler Twisty als favoriet. Creatief als hij is worden er spelletjes verzonnen, ook in zijn slaapkamer terwijl de avond valt. Van een oude schoenendoos maakt hij een basket. Een tennisbal maakt het spelletje compleet. Vier is het geluksgetal van de begiftigde pupil. De kleine bal moet dan ook in maximaal vier keer in de basket worden gelobd, heeft hij zich voorgenomen. Het lukt met regelmaat.


In 1987 lijft het grote PSV de op dat moment veertienjarige Peter in. Hij debuteert enkele jaren later op zijn zeventiende in een oefenwedstrijd tegen Everton en maakt een seizoen later als invaller zijn competitiedebuut tegen FC Utrecht. Tussen 1991 en 1996 speelt hij negentig wedstrijden voor de Eindhovenaren, waarin hij 21 maal scoort.

Halverwege die periode maakt hij onderdeel uit van het populaire tv-programma Die 2: Nieuwe Koeien van Henk Spaan en Harry Vermeegen. Op een regenachtige herfstdag is een verlaten, geasfalteerd voetbalveldje langs het spoor in Eindhoven het decor van een vleugje magie van de sierlijke linkspoot. Met het instrumentale Wonderful Land van The Shadows uit 1962 als passende escorte is Peter zijn tijd ver vooruit en speelt hij onbewust een grote rol als inspirator voor jonge voetbalminnende kijkers. Terwijl het klassieke arrangement ‘Wonderful land‘ van muziekschrijver Jerry Lordan een kleine twee minuten lang ten gehore wordt gebracht, tovert Peter Hoekstra de ene na de andere truc tevoorschijn. Zijn welhaast volmaakte techniek maken woorden overbodig.

the-shadows-wonderful-land-columbiaPeter’s Wonderful Land kent de nodige teleurstellingen en eindigt na Ajax, het Spaanse SD Compostela , FC Groningen en Stoke City FC in 2004. Na dertien seizoenen profvoetbal staat de teller op 285 officiële wedstrijden, 48 doelpunten en 5 interlands. Een slepende rechterknieblessure en een ferme tik tegen de enkel in zijn begintijd bij Stoke – waarbij hij in die periode in blakende vorm is en op handen wordt gedragen door ‘The Potters’ – doen hem besluiten terug te keren naar Nederland.

Als trainer van FC Groningen A1 hoopt de vandaag 43 jaar geworden Hoekstra heden ten dage zijn junioren klaar te stomen voor het grote werk. Van The Shadows hebben zij naar alle waarschijnlijkheid nooit gehoord. De video van hun bescheiden leermeester zou echter verplichte kost moeten zijn.

Jelle Teitsma
Redacteur Staantribune