Voor een club van het formaat van Albion Rovers zijn er best wat boeken over verschenen. Zo schreef Robert Marwick The Boys from the Brig over de historie van de club en publiceerde bij een paar jaar later Champion Albion over het succesvolle seizoen 1988-1989 waarin de club kampioen werd. Het bekendste boek is Children of Albion Rovers, al gaat dat helemaal niet over de club. Het is een boek uit de jaren negentig met vijf verhalen van bekende Schotse auteurs, waaronder Irvine Welsh. Er is een zekere sympathie voor de club in kunstzinnige kringen en daarom deze titel. Sinds kort is er een vierde boek uit: More than just a Football Club. Dat gaat wel over Albion Rovers. Het is een fotoboek van Iain Mclean die al vijftien jaar lang foto’s maakt bij de club.

Mclean focust zich met zijn foto’s niet op de wedstrijd, maar op alles wat er rondom het veld gebeurt, met name de supporters. Hij zou best een Staantribune-fotograaf kunnen zijn. Zo zien we in het boekje een familie die op het gemakje bezig is met picknicken tijdens een wedstrijd, staan er supporters met een schoen in hun hand te zingen, zien we de materiaalman chagrijnig de lijnen trekken en is er een rijtje Quagmires te zien. Mijn persoonlijke favoriet is die van twee jongetjes die zich optrekken aan de befaamde muur en zo de wedstrijd kunnen zien. Alle foto’s zijn in zwart-wit geschoten en omdat Cliftonhill zo’n oud stadion is, lijkt het soms wel of het de jaren zestig zijn.

Mclean heeft zelf drie favoriete foto’s, die uiteraard allemaal het boek hebben gehaald. Opvallend genoeg allemaal van uitwedstrijden. Een is van een supporter met een groot rouwmoment, nadat Queen’s Park in de negentigste minuut de promotiedromen van Albion Rovers aan diggelen schoot. De tweede is van een uitgelaten vak met Wee Rovers op Ibrox die op het punt staan Rangers uit te schakelen in de beker. Mclean: “Zo’n support heb ik nog nooit meegemaakt. Het was echt een ‘electric atmosphere’. Mensen stonden te schreeuwen, te dansen en te lachen. Iedere keer als ik die foto zie, denk ik daar weer aan. Die foto doet veel met mij. Ik heb hem daarom op de cover gezet.”

Zijn laatste favoriet is van een Cowdenbeath-fan die een obsceen gebaar naar Mclean maakt als de fotograaf langsloopt. “Nadat we uit de auto stapten, zag ik een pub met een bord ‘all away supporters welcome’ en wilde daar een foto van schieten. Net op dat moment geeft iemand die buiten staat mij de vicky (de Schotse variant van de middelvinger). Ik riep nog naar hem of die twee vingers zijn voorspelling van de uitslag waren, maar hij kon er niet om lachen.”

Het boekje kost £9.99 en is te bestellen op www.iainmclean.com.

Albion Rovers. Cliftonhill Stadium, Coatbridge. 25.4.15 Albion 1-1 Arbroath A full house at Cliftonhill where Rovers were presented with the League Championship Trophy. Picture Copyright: Iain McLean, 79 Earlspark Avenue, Glasgow G43 2HE 07901 604 365 photomclean@googlemail.com www.iainmclean.com All Rights Reserved.

Albion Rovers. Cliftonhill Stadium, Coatbridge. 9.4.11 Albion 0-0 Annan Picture Copyright: Iain McLean, 79 Earlspark Avenue, Glasgow G43 2HE 07901 604 365 photomclean@googlemail.com www.iainmclean.com All Rights Reserved.

Albion Rovers. Cliftonhill Stadium, Coatbridge. 22.2.14 Albion 0-0 Peterhead A good draw against top of the table Peterhead. Laptop courtesy of Garry MacHarg Picture Copyright: Iain McLean, 79 Earlspark Avenue, Glasgow G43 2HE 07901 604 365 photomclean@googlemail.com www.iainmclean.com All Rights Reserved.

Albion Rovers. Cliftonhill Stadium, Coatbridge. 18.1.11 Albion 2-0 Queens Park Rovers win the first round of play off's against Queens Park. Next stop Annan in the last 2 games of the season. Picture Copyright: Iain McLean, 79 Earlspark Avenue, Glasgow G43 2HE 07901 604 365 photomclean@googlemail.com www.iainmclean.com All Rights Reserved.

Albion Rovers. Cliftonhill Stadium, Coatbridge. 18.1.11 Albion 1-2 Queens Park Picture Copyright: Iain McLean, 79 Earlspark Avenue, Glasgow G43 2HE 07901 604 365 photomclean@googlemail.com www.iainmclean.com All Rights Reserved.” width=

Albion-v-Clyde-30.10.10-004

Albion-v-Peterhead-30.9.2000-

Albion Rovers. Shielfield Park, Berwick. 7.5.11 Berwick Rangers 2-2 Albion Rovers Picture Copyright: Iain McLean, 79 Earlspark Avenue, Glasgow G43 2HE 07901 604 365 photomclean@googlemail.com www.iainmclean.com All Rights Reserved.