“De laatste tien jaar gaan de begrotingen van de vier Nederlandse betaaldvoetbalclubs in Limburg naar beneden. Dat is geen goed teken, want dat is niet het in stand houden van iets”,  zegt Sef Vergoossen, oud-trainer van onder meer MVV, VVV Venlo en Roda JC in het nieuwe nummer van Staantribune. “Zolang we in Zuid-Limburg met te veel betaaldvoetbalclubs zitten, zal het structureel moeilijk blijven om in dat gebied eredivisievoetbal te spelen.”
limburg_logo_01

Vergoossen was ook trainer in Belgisch-Limburg, van KRC Genk, waarmee hij in 2002 de landstitel won. De link die Vergoossen van Roda naar Genk bracht, heette Nol Hendriks. De textielondernemer woonde een tijdje in Genk, had een zaak in Hasselt en ging sinds 1995 mee naar Europese uitwedstrijden. “Er kwam toen nog niet zoveel publiek naar het oude stadion, dus ik had er zo’n tweeduizend plaatsen”, zegt Hendriks. Hij investeerde in bijna elke Limburgse club, was het niet door spelers te kopen, dan wel door geld te lenen of als sponsor. “Er ligt toevallig net een brief voor mij van MVV, krijg ik nog geld van terug”, zegt hij grijnzend.

In Nederland lopen we nog altijd achter Johan Cruijff aan, maar die is al heel lang weg.

Hendriks’ ervaringen leerden hem dat de Belgisch-Limburgse clubs er beter voor stonden dan de Nederlandse. “De laatste vijf, zes jaar is het in België veel beter gegaan, door nieuwe stadions en door een betere jeugdopleiding. In Nederland lopen we nog altijd achter Johan Cruijff aan, maar die is al heel lang weg. Bij ons wordt in de jeugdopleiding veel met balbezit gewerkt en weinig op fysiek. In België is het fysiek beter en recht naar doel.”

Kogelvrij vest
“Amper zes spelers zijn bij de vier Limburgse clubs naar de eredivisie doorgedrongen in de voorbije vijfentwintig jaar”, vervolgt Hendriks. “Er is drie keer een fusie geprobeerd en het is drie keer niets geworden. Elf grote sponsors waren bereid om vijf jaar 500.000 euro te geven. Maar de harde kern van drie clubs – vijftig à honderd man plus wat vijftien- of zestienjarigen die er achteraan liepen – hebben druk uitgeoefend. Ik moest zelfs verplicht met een kogelvrij vest aan het veld op bij Roda.”

Lees het hele achtergrondverhaal over voetbal in Belgisch- en Nederlands-Limburg van redacteur Raoul de Groote, met foto’s van Marco Magielse, in het nieuwe nummer van Staantribune. Bestel vóór 12.00 uur vandaag een abonnement op Staantribune en ontvang nummer 2 op vrijdag 9 oktober.