Het WK voor clubteams begint op 8 december in Japan. Staantribune-volger Nort van Schayk is tijdens het toernooi in het Aziatische land en zal verschillende wedstrijden bezoeken. Nort schreef een aantal verhalen over het voetbal in Japan en de geschiedenis van het toernooi. Vandaag in deel 3 neemt Nort ons mee in het ontstaan van de Japanse professionele voetbalcompetitie.

Waar de belangstelling in Europa achterbleef, liepen de Japanners warm voor het toernooi om de Intercontinental Cup. Sterker nog, het zorgde eind jaren tachtig voor een nieuw voetbalvirus in Japan. Er werden voetbalscholen opgezet, toeschouwersaantallen kenden een exceptionele groei en dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van de J1 League in 1992 (onze eredivisie). De eerste competitie van de J1 League werd gestart in 1993. Deze league groeide op zijn beurt uit tot de Premier League van Azië en wordt nog steeds gezien als een van de meest prestigieuze competities van het continent.

Anders dan in Europa zijn de meeste clubs in Japan ontstaan uit en gelieerd aan een bedrijf, voornamelijk uit de auto-industrie. Zo heeft de populairste club van het land, Urawa Red Diamonds, haar oorsprong te danken aan Mitsubishi, terwijl de huidige kampioen, Sanfrecce Hiroshima, weer gelieerd is aan Mazda. Maar ook Yamaha, Toyota en Nissan hebben hun ‘eigen’ club op het hoogste Japanse niveau. Eén geluk: de bedrijfsnamen zijn niet in de clubnamen opgenomen.

Heden ten dage bestaan er drie Japanse profvoetbalcompetities: de J1, J2 en J3. De populariteit van de J-league 1 is af te lezen aan de topscorers die de competitie sinds de oprichting voort heeft gebracht. In een relatief kort tijdsbestek van 23 jaar heeft de J-league topschutters gekend uit de continenten Azië, Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Australië. Ramon Diáz was de spits die als eerste speler deze titel op zijn naam bracht. Deze Argentijn speelde destijds voor Yokohama Marinos. De tweede topscorer kwam uit Europa, hij droeg de naam Frank Ordenewitz en was in het bezit van de Duitse nationaliteit.

De Japanse voetballiefhebbers moesten wachten tot het derde seizoen in het bestaan van de J1 League voordat een Japanse speler met deze eer mocht gaan strijken. In 1995 trof Masahiro Fukuda maar liefst 32 maal doel voor het razend populaire Urawa Red Diamonds. Snel na zijn bekroning ging de titel voor de eerste maal naar een Afrikaan. Naar de Kameroenees Patrick Mboma welteverstaan, in het jaar 1997. Tussen zijn seizoenstotaal van 25 zaten een aantal wonderschone treffers.

De Brazilianen waren er in het topscorersrijtje niet als eersten bij. Toen zij echter de eerste hadden afgedwongen, volgden er meer in een imposant tempo. Vanaf het seizoen 2001 tot en met het seizoen 2008 waren het maar liefst acht verschillende Brazilianen die de meeste goals op hun naam schreven. Joshua Kennedy uit Australië scoorde de meeste goals in de seizoenen 2010 en 2011. Tot op heden toe heeft de J1 League nog geen speler uit Noord-Amerika gekend die zich topschutter van de competitie heeft mogen noemen.