Marc Reinmann is ‘finale-verslaafd’. De groundhopper bezocht meer dan zestig finales, van een bekerfinale tussen jeugdteams tot aan de eindstrijd van het WK. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Duitser vanavond in Kiev is voor de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid.

Wat is er zo bijzonder aan een finale voor jou?
“Het feit dat het echt om die ene wedstrijd gaat. Er staat een beker op het spel, dat maakt het zo mooi. Ik heb er ondertussen zestig gezien. Finales om de Europa League, Champions League, EK, nationale bekerfinales en ga zo maar door.”

Is het niet heel moeilijk om iedere keer weer aan kaarten te komen?
“Nee, de kaartverkoop gaat vaak via een lotingsprocedure. Iedereen mag zich in een bepaalde periode inschrijven en dan is daarna een loting om te bepalen of je kaarten kan kopen. Dus wat doe ik? Ik schrijf me onder veertig verschillende namen in. Zo vergroot ik mijn kansen. Het gebeurt zelden dat ik dan nog naast het net vis. En ja, het kan ook voorkomen dat ik tien keer ingeloot word. Maar het zijn finalekaarten, dus dat lukt me altijd wel om te verkopen. Daardoor ken ik al behoorlijk veel voetballiefhebbers van over heel de wereld. Dus mocht ik een keer geen kaarten hebben, dan valt er via internet altijd wel wat te regelen.”

Wat is meest dat je ooit voor een finalekaartje hebt betaald?
“Ik heb voor de laatste WK-finale duizend euro betaald. Dat is mijn duurste voetbalkaartje. Ook heb ik drieduizend euro betaald voor de Superbowl. Veel geld misschien, maar het was het helemaal waard!”

Zin in deze Champions League-finale?
“Zeker weten, het zijn twee mooie teams. Ik heb niet echt een voorkeur. Dat heb ik nooit eigenlijk. Ik ben alleen altijd tegen Bayern München en vóór mijn eigen club Eintracht Frankfurt. Moet je nagaan hoe mooi voor mij de Duitse bekerfinale van dit jaar was.”

En what’s next?
“Op naar Moskou natuurlijk, voor de WK-finale. Ik heb verder geen dingen meer op mijn bucketlist staan, ik wil gewoon voetbalwedstrijden blijven bezoeken. Ik sta na vandaag op 3.450 wedstrijden, dus dat komt goed!”

De meest memorabele finales die Marc heeft bezocht, in chronologische volgorde:

Eintracht Frankfurt – VfL Bochum (1-0), 1988, Duitse beker: “Mijn eerste finale.”

Bayern München – Manchester United (1-2), 1999, Champions League: “Deze wedstrijd bezocht ik met een vriend. Het stond 1-0 voor Bayern in de 90ste minuut. ‘Nu gaat die vallen’, zei die vriend en jawel, 1-1. Bij de volgende corner zei ik hetzelfde… zo mooi om Bayern in de slotseconden te zien verliezen.”

Liverpool – Alaves (5-4), 2001, UEFA Cup: “Een heerlijke finale met negen doelpunten, wat wil je nog meer.”

Feyenoord – Borussia Dortmund (3-2), 2002, UEFA Cup: “De finale met de beste atmosfeer.”