Met de verwachting dat Vlaardingen medio jaren zestig meer dan 120.000 inwoners zou tellen, stapte het bestuur van Fortuna Vlaardingen in 1955 vol overtuiging in het profavontuur. De explosieve inwonersgroei zou echter uitblijven, waardoor de potentie nooit werd gerealiseerd. De club keerde in 1974 terug naar de amateurs. Tegen beter weten in nam FC Vlaardingen ’74 de licentie over, maar die club was slechts een kort leven beschoren.

FC Vlaardingen haalt alleen het nieuws als de salarissen weer eens niet betaald kunnen worden. “Ik verdiende maar een paar honderd gulden per maand”, aldus Wim Koevermans, die in zijn jonge jaren voor Vlaardingen speelde. “Voor mij was het niet meer dan een extra spaarcentje, omdat ik nog studeerde aan het CIOS. Andere spelers hadden echter een hypotheek te betalen, dus als de salarissen te laat uitbetaald werden, liepen de spanningen hoog op. Soms kwam de penningmeester niet opdagen of konden niet alle spelers tegelijkertijd betaald worden. Dan was het letterlijk knokken om onze centen in de kleedkamer.”

Koevermans kent daarna nog een mooie loopbaan als speler en trainer. Hij vertrekt in 1980 naar Fortuna Sittard en maakt het faillissement dus niet mee. Dat faillissement is onafwendbaar. De concurrentiestrijd met SVV, Sparta en Feyenoord is niet langer vol te houden. Bij de belastingdienst heeft FC Vlaardingen op een gegeven moment een schuld van 100.000 gulden en salarissen worden niet of nauwelijks meer betaald. Slechts een paar honderd toeschouwers staan er nog de langs de lijn.

Na het seizoen 1980-1981 wordt de balans voor de laatste keer opgemaakt. FC Vlaardingen eindigt als voorlaatste in de eerste divisie, net onder FC Amsterdam en SC Amersfoort, clubs die het voorbeeld van de Vlaardingers een jaar later zullen volgen. Supporters ervaren de ondergang nauwelijks als een klap. Autohandelaar en clubvoorzitter Van der Gaag valt het naderende faillissement van FC Vlaardingen echter zwaar en hij houdt daarom een protesttocht met tientallen auto’s om de gemeente te dwingen een eenmalige subsidie te verlenen. “Maar de gemeente wilde van het profvoetbal af en had de club nog geen enkele keer de helpende hand toegestoken.” Dat doet de gemeente ook die keer niet en dus verdwijnt het profvoetbal uit Vlaardingen.

Lees het hele artikel over de historie van FC Vlaardingen, geschreven door Martijn Schwillens, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van Staantribune #15 in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
De Derby: Ajax – FC Amsterdam
Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
Hoe Third Lanark uit het Schotse voetbal verdween
Is er nog leven na RBC?
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– SC Veendam en De Langeleegte
FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
The rise and fall van SVV

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
Een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.