Sinds de invoering van het profvoetbal zijn geld en voetbal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de afscheiding van de amateurs heeft de professionele tak zich ontwikkeld tot een wereldwijde kapitalistische industrie. In de schaduw van deze bedrijfstak voetballen wekelijks ruim één miljoen KNVB-leden slechts voor eer en glorie. Althans, zo willen de penningmeesters ons doen geloven. De lokale voetbalvereniging is natuurlijk de trots van elke gemeenschap. En om die eer hoog te houden is het soms gemakkelijk om morele en juridische grenzen op te zoeken. Voor de nieuwe Staantribune ging redacteur Teun Meurs op zoektocht naar wit en zwart in het grijze gebied tussen amateurs en profs.

Hij sprak onder andere met Jelmer Geerds, ex-persvoorlichter van IJsselmeervogels en mede-auteur van het boek Puur Topklasse. Over het voetbalsalaris van spelers in de Topklasse vertelt Geerds: “Het is niet zo dat elke speler in de Topklasse tienduizenden euro’s per jaar verdient, maar het komt wel voor. Wat wisselt is hoe spelers daarmee omgaan. Je hebt de luie spelers die hun relaxte leventje van drie keer trainen, een keer spelen wel best vinden. Ze verdienen een mooie boterham en zijn niet bezig met hun toekomst. Zij krijgen wel een probleem als ze geblesseerd raken of dertig worden. De slimme spelers combineren het voetbal met hun carrière en kunnen zo tot wel honderdduizend euro per jaar verdienen. Dan ben je een stuk beter af bij een Topklasser dan bij een club in de Jupiler League.”

Bestellen
Als je vandaag (donderdag 21 januari) nog een abonnement afsluit of een los nummer bestelt, ontvang je Staantribune nummer 4 vrijdag 29 januari in de bus.

NB: Belgische lezers kunnen zich voor het bestellen van een los exemplaar wenden tot Dagbladhandel de Mus: info@demus.be.

Football fans from other countries can send an e-mail to: info@staantribune.nl.

In het vierde nummer van Staantribune staan verder reportages over Racing Mechelen, Parma, Partick Thistle, de derby van Montevideo en het spelen van een uitwedstrijd op de Wadden. Daarnaast bevat de nieuwe editie interviews met onder meer socioloog Ramon Spaaij over voetbalsupporters en oud-speler Hennie Meijer (onder andere Roda JC, Ajax, FC Groningen en sc Heerenveen) én een portret van Glenn Helder.

Benieuwd naar meer? De komende dagen zetten wij voorproefjes van het nieuwe magazine online. Hou deze website en de accounts van Staantribune op Facebook, Twitter en Instagram dus in de gaten.

mockup_COVER_nr04mockup_uruguay_nr04mockup_wadden_nr04