Red Star is de op een na oudste profclub van Frankrijk en werd in 1897 opgericht door Jules Rimet, de latere FIFA-president. In de jaren twintig won de club vier keer de Coupe de France en ook was Red Star medeoprichter van de Franse profcompetitie in 1932. Daarnaast lopen beide wereldoorlogen als een rode draad door de geschiedenis van de club. De Nederlander Karel Heijting vocht met zijn Parijse ploeggenoten aan de zijde van het Franse Vreemdelingenlegioen in de Eerste Wereldoorlog. Het Stade Bauer vormde een schuilplaats voor het Franse verzet in WO II. Dat verzet werd aangevoerd door oud-speler Rino Della Negra, die in 1944 werd doodgeschoten en naar wie een van de tribunes is vernoemd. Verder bracht de club vele Franse internationals voort.

De rijke historie biedt houvast voor de toekomst, want Red Star wankelt. De laatste hoofdprijs dateert alweer van 1942 en de laatste maal dat Red Star uitkwam in Ligue 1 was in 1975. Sindsdien pendelen Les verts et blancs vooral tussen het tweede en derde niveau, maar ook de vergetelheid is Red Star niet vreemd – met zelfs een uitstapje naar het zesde (!) niveau tussen 2003 en 2005. 

“Nog altijd vormen antifascisten en aanhangers van extreemlinkse partijen en organisaties een deel van onze aanhang, maar de meeste supporters zijn vooral hardwerkende arbeiders uit de wijk, op zoek naar ontspanning”, benadrukt David Bellion. De oud-speler van Manchester United, Sunderland en Bordeaux sloot in 2016 zijn carrière af bij Red Star en is sindsdien als creative director de rechterhand van eigenaar Patrice Haddad.

Wie een rondgang maakt langs de tribunes en de tegenover het stadion gelegen bar L’Olympic bemerkt snel dat het Stade Bauer een plek is waar fans, behalve de liefde voor Red Star, ook hun maatschappelijke idealen uitdragen. Dankzij het alternatieve imago van de club en de relaxte sfeer op de tribunes, staan hipsters er gebroederlijk naast leden van Antifa.

Lees het hele artikel over het bewogen bestaan van Red Star, geschreven door redacteur Martijn Schwillens, in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Een voorproefje van Staantribune #16 in elf seconden:

Verder bezochten wij voor dit eerste nummer van de vierde jaargang onder meer Sheffield FC, de oudste voetbalclub ter wereld, Jan Boskamp in België en 1860 München, dat eindelijk weer speelt in het vertrouwde Stadion an der Grünwalder Straße. Ook maakten we portretten van voetbalstad Parijs en het Russische Kaliningrad, een van de speelsteden van het WK dit jaar. In eigen land bezochten redacteur Dave Aalbers en fotograaf Andy Zuidema de Groesbeekse derby tussen (het inmiddels failliete) Achilles ’29 en De Treffers en ging Menno Pot met rapper Sticks mee naar een wedstrijd van diens favoriete club, PEC Zwolle.

Verder onder meer: 
– Interview met Jeroen Verhoeven, oud-keeper van onder meer RKC en FC Volendam
– Jeunesse d’Esch, het Juventus van Luxemburg
– Een eerbetoon aan Mister Feyenoord, Coen Moulijn 
– Nieuwe rubriek: ‘De Verzamelaar’, dit keer over bijzondere wedstrijdposters
– Interview met de ‘Vogelman’ van Vitesse
– Voetbal & Muziek: TOP Oss
– Marco van Basten
– Streetart van Kamp Seedorf
en de gebruikelijke rubrieken, zoals de column van Frank Heinen, de Top 5 (over verslaafde voetballers), Het Shirt (Nantes) en schitterende fotoreportages!

Bestel Staantribune #16 nu in de webshop!