Waar je ook gaat in Duitsland, bij iedere willekeurige voetbalclub kom je om in mannen met spijkerjackies – een typisch Duits voetbalcultuurgoed, vaak opgevrolijkt met de nodige clubemblemen. Behalve in Paderborn. In Paderborn, een Großstadt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, was voetbal lange tijd ondergeschikt aan het veel succesvollere VBC Paderborn, de plaatselijke volleybalvereniging. Een frappant fenomeen, aangezien Paderborn na de Tweede Wereldoorlog met een groot aantal Engelsen, bij wie voetbal onbetwist op nummer één staat, zat opgescheept. Het Herman-Löns-Stadion was voor hen echter enkel interessant als er een tweederangs rockster op kwam treden.

choreo1200

Aan het eind van de jaren ’90 kwam daar langzamerhand toch verandering in. Door een fusie tussen TuS Schloß Neuhaus, dat eerder ook al uit een fusie was ontstaan, en het nietige 1. FC Paderborn kroop het Paderbornse voetbal gestaag uit de kelder van Duitse voetbal. Binnen korte tijd klom het hernieuwde SC Paderborn 07 (07 komt voort uit een van de fusieclubs die TuS Schloß Neuhaus vormden) uit de kleurloze Regionalliga naar de meer prestigieuze 2. Bundesliga.

Daar leek SCP echter nog lang niet klaar voor. Met clubs als Sankt Pauli, Fortuna Düsseldorf en VFL Bochum delfden de Paderborners lange tijd het onderspit, wat in 2008 alweer tot een roemloze degradatie zou leiden. Een overwinning in Augsburg en een thuisoverwinning op Sankt Pauli, een kleine twee maanden voor het einde van de competitie, leek het startsein van een wedergeboorte. Het bleek allemaal niet toereikend: SC Paderborn 07 was terug bij af.

Maar niet voor lang. Na een succesvol jaar in de nieuw gevormde 3. Liga keerde SCP alweer terug op het tweede niveau. Een gloednieuw stadion bleek de definitieve weg naar boven, want nauwelijks vijf jaar later werd in Paderborn opnieuw feestgevierd: door een tweede plaats was nota bene de Bundesliga bereikt. Wie had dat, na jaren niet mee te hebben geteld, ooit durven denken?

Het sprookje van Paderborn lijkt maar voort te blijven duren. Na onder meer een ruime 0-3 uitoverwinning op Hamburger SV en een knap gelijkspel op bezoek bij Bayer Leverkusen staat het nietige SCP, zonder daar ooit maar over te hebben durven dromen, in het linkerrijtje van de Duitse Bundesliga en laat het zelfs de grote streekgenoot Borussia Dortmund achter zich. Het Paderbornse voetbal floreert, als nooit tevoren.

 

Mark van Zutphen

Redacteur Staantribune

Foto: http://www.btsv1895.de/hopblog/