Wigan staat om veel dingen bekend: het is de hoofdstad van de pies, Northern Soul (Wigan Casino was in de jaren zeventig the place to be) en Rugby League (Wigan Warriors is momenteel wereldkampioen). Waar het niet echt om bekend staat, is de voetbalclub. Wigan Athletic was in de acht jaar dat het in de Premier League speelde het lelijke eendje van de competitie en de bobo’s waren dan ook niet rouwig dat de club degradeerde. Veel uitfans overigens wel. Bij Wigan kreeg je altijd veel uitkaarten, de ticketprijzen waren niet hoog en er zijn veel pubs in de stad. Allemaal voorwaarden voor een mooie awayday.

Als vincker zijnde ben ik niet kapot van Wigan Athletic. Het stadion is een blokkendoos en het ligt aan de rand van de stad naast een retailpark. Ik was er in 2005, het debuutjaar van de Latics op het hoogste niveau, en dat leek meteen mijn enige keer te worden. Maar voor Van Middlesbrough naar Millwall moest ik er wel heen. Als je het over arbeiderssteden hebt, mag Wigan namelijk niet ontbreken. George Orwell schreef in 1937 The Road to Wigan Pier over de ellendige omstandigheden van de Engelse arbeidersklasse. Hij deed in dit boek onder andere Wigan aan.

[the_ad id=”18197″]

In de tijd van Orwell was de pier verdwenen, maar in 1986 is er weer eentje neergezet. Daar kom je langs als je van het centrum, dat trouwens verrassend leuk is, naar het stadion wandelt. Dat bleek nog net zo lelijk te zijn als ik mij kon herinneren.

De thuiswedstrijd tegen Nottingham Forest paste perfect bij het stadion: verschrikkelijk. Beide ploegen wilden een 0-0 en dat werd het dan ook. Naast mij zaten twee mannetjes ingeklemd tussen hekken (zie openingsfoto) en die gedroegen zich als de Waldorf en Statler van Wigan. Het verdict: “Bloody crap, not a shot at goal. Sack him”, volgens Waldorf. Statler was het met hem eens: “Awful, negative crap. Booooo.”

Voor Van Middlesbrough naar Millwall bezoekt Joris van de Wier Engelse clubs die in rauwe steden spelen. Het boek komt zaterdag 27 mei uit en is ALLEEN te bestellen in de Staantribune Webshop. Bij uw voorbestelling krijgt u een leuk presentje cadeau. Daarnaast krijgt u gratis toegang tot de boekpresentatie die wordt gehouden tijdens de Staantribune Ledendag op 27 mei.