Voor zijn bestseller Van Middlesbrough naar Millwall, wat inmiddels bijna is uitverkocht, bezocht Joris van de Wier acht ‘rauwe’ Engelse voetbalclubs. Na zijn bezoeken aan Wolverhampton Wanderers en Grimsby Town stond een jaar geleden nummer drie op het programma: Stoke City.

“Ik mocht Stoke alleen vincken op een doordeweekse avond in de winter, anders telt het niet. Presentator Andy Gray vroeg zich ooit af of Lionel Messi ook zo goed zou spelen ‘on a cold, rainy night in Stoke’. Ik heb het overleefd, al was het afzien. Als de wind oplaait, is het ijskoud daar in de Potteries.

Ondanks dat Stoke City al bijna tien seizoenen meedoet in de Premier League en in zijn historie enige mooie voetballers heeft gehad, draait het maar om één persoon bij de club: Stanley Matthews. Voor het stadion staat een standbeeld van hem als voetballer in drie verschillende periodes; er is een suite naar hem vernoemd waar zijn hele verzameling staat, en de straat waar het stadion aan ligt, heet Stanley Matthews Way.

Ik bezocht ook de plek waar ooit de Victoria Ground stond. Er staan nog wat hekken, een paar muren en een trap. De buurt is sinds 1997, toen de club verhuisde naar het nieuwe Britannia Stadium, niet veranderd. Al die kleine steegjes waren een feest voor de Naughty Forty, die daar hun rivalen in elkaar tikten. Volgende stop is weer zo’n gezellig oord: Burnley.”

Van Middlesbrough naar Millwall is ALLEEN nog te bestellen in de Staantribune Webshop, niet meer bij bijvoorbeeld Bol.com of de reguliere boekhandels.

Van Middlesbrough naar Millwall is ALLEEN nog te bestellen in de Staantribune Webshop, niet meer bij bijvoorbeeld Bol.com of de reguliere boekhandels.