Voor mijn nieuwe boek Van Middlesbrough naar Millwall bezoek ik de komende weken Engelse clubs die in rauwe steden spelen. Na mijn bezoeken aan Wolverhampton Wanderers en Grimsby Town stond afgelopen woensdag club nummer drie op het programma: Stoke City.

Ik mocht Stoke alleen vincken op een doordeweekse avond in de winter, anders telt het niet. Presentator Andy Gray vroeg zich ooit af of Lionel Messi ook zo goed zou spelen “on a cold, rainy night in Stoke”. Ik heb het overleefd, al was het afzien. Als de wind oplaait, is het ijskoud daar in de Potteries.


Ondanks dat Stoke City al bijna tien seizoenen meedoet in de Premier League en in zijn historie enige mooie voetballers heeft gehad, draait het maar om één persoon bij de club: Stanley Matthews. Voor het stadion staat een standbeeld van hem als voetballer in drie verschillende periodes; er is een suite naar hem vernoemd waar zijn hele verzameling staat, en de straat waar het stadion aan ligt, heet Stanley Matthews Way.

Ik bezocht ook de plek waar ooit de Victoria Ground stond. Er staan nog wat hekken, een paar muren en een trap. De buurt is sinds 1997, toen de club verhuisde naar het nieuwe Britannia Stadium, niet veranderd. Al die kleine steegjes waren een feest voor de Naughty Forty, die daar hun rivalen in elkaar tikten.

Mijn volgende club is weer een gezelliger oord: Burnley.

Voor Van Middlesbrough naar Millwall bezoekt Joris van de Wier Engelse clubs die in rauwe steden spelen. Het boek komt zaterdag 27 mei uit en is ALLEEN te bestellen in de Staantribune Webshop. Bij uw voorbestelling krijgt u een leuk presentje cadeau. Daarnaast krijgt u gratis toegang tot de boekpresentatie die wordt gehouden tijdens de Staantribune Ledendag op 27 mei.