Een jaar geleden kwam het boek Van Middlesbrough naar Millwall uit, waarvoor anglofiel én Staantribune-redacteur Joris van de Wier acht clubs uit rauwe industriegebieden volgde en uitvoerig beschreef. In het seizoen 2016-2017 degradeerden Middlesbrough en Wigan, terwijl Millwall promoveerde. Hoe verging het de acht clubs in het afgelopen seizoen?

Middlesbrough degradeerde dus in het seizoen dat Van Middlesbrough naar Millwall verscheen. Met de nieuwe manager Garry Monk, was het doel om meteen weer te promoveren. Na een aantal maanden kwam het bestuur erachter dat het waarschijnlijk niet ging lukken met Monk en eind december kreeg hij zijn ontslag. De nieuwe man werd Tony Pulis, bekend vanwege zijn anti-voetbal en goede resultaten. Het lukte hem om met Boro de play-offs te halen, maar daarin was Aston Villa te sterk. Volgend seizoen weer een kans.

Stiekem werd bij Grimsby Town gedroomd van promotie naar League One, maar in april leek degradatie waarschijnlijker. Managers kwamen en gingen, drie in totaal, en de Mariners handhaafden zich uiteindelijk, maar makkelijk ging het niet. Extra pijnlijk: aartsrivaal Lincoln City draaide een geweldig seizoen, de club haalde de play-offs en won zelfs de Football League Trophy op Wembley.

Als een van de kleinste clubs in het Championship is Barnsley ieder seizoen een van de belangrijkste degradatiekandidaten, maar toch lukt het de club steeds weer om zich te handhaven. De belangrijkste reden is manager Paul Heckingbottom, maar die vertrok in februari naar Leeds United. De club was een paar maanden eerder overgenomen door een Chinees-Amerikaans consortium met onder anderen Billy Beane, de man die bekend werd vanwege Moneyball. Aan de hand van statistieken werd de Portugees José Morais aangetrokken als nieuwe manager. Die bakte er niets van en de Tykes zakten snel weg om uiteindelijk op de laatste speeldag te degraderen naar League One.

Voor niet alle clubs was het een rampjaar. Zo presteerde Burnley het onwaarschijnlijke door zevende te worden in de Premier League, waardoor de Clarets komend seizoen Europa in mogen. Het moet niet veel gekker worden, maar dat werd het wel. The Princess Royal, een pub op steenworp afstand van Turf Moor, gaat vernoemd worden naar manager Sean Dyche.

Ook voor Wigan Athletic was het een topjaar. De Latics werden kampioen in League One en promoveerde naar het Championship. De befaamde Will Grigg was weer in topvorm en maakte 26 doelpunten. Een van die goals was tegen Manchester City, waardoor Wigan met 1-0 won en de kwartfinale van de FA Cup bereikte.

Na tien seizoenen op het hoogste niveau degradeerde Stoke City verrassend. De Potters waren jarenlang een stabiele middenmoter in de Premier League, maar dit seizoen mislukte zowat alles. Manager Mark Hughes mocht nog lang blijven zitten, zelfs nadat met 7-2 (Manchester City), 5-1 (Tottenham) en 4-0 (Chelsea) werd verloren. Na een nederlaag tegen Coventry (League Two) in de FA Cup werd hij toch ontslagen en vervangen door Paul Lambert. Die kon het tij ook niet keren en zijn contract werd na het seizoen niet verlengd. Met Gary Rowett is een goede manager aangetrokken en als de club geen gekke dingen gaat doen, is het voor mij de topkandidaat om volgend jaar de titel te pakken in het Championship.

Een van de clubs die Stoke City vervangt is Wolverhampton Wanderers. De Wolves werden afgetekend kampioen. Ik was aanwezig bij de promotiewedstrijd tegen Birmingham City. Met veel goede spelers uit de stal van zaakwaarnemer Jorge Mendes was de titel niet echt een verrassing. De Wolves speelden heerlijk voetbal en als zij deze ploeg bij elkaar houden, blijven ze zonder problemen in de Premier League.

Samen met Wolverhampton Wanderers promoveren Cardiff City en Fulham naar het hoogste niveau, maar even leek het erop dat Millwall zich serieus ging mengen in de strijd. De promovendus bleef maar winnen en in april stond het op een play-off plek. Uiteindelijk kwam het daarvoor drie punten te kort, maar de achtste plaats blijft een knappe prestatie van een van de kleinste clubs in het Championship.