Regelmatig ontmoet je in het voetbal leuke mensen. Of interessante mensen. En heel soms ontmoet je mensen die een verrassend verhaal opleveren. Alex uit Gouda valt in de laatste categorie. Hij is de razende reporter van zaterdaghoofdklasser Jodan Boys uit diezelfde plaats en de grondlegger van www.jodanboyssupporter.nl, waarop hij nieuwsfeiten over het eerste elftal plaatst. Voetbal zit bij Alex diep in het hart. En in zijn hart zat eerst Feyenoord en later Jodan Boys.

Tijdens Jodan Boys – SVZW, een wedstrijd in de tweede voorronde van de KNVB beker, vertelt Alex honderduit over zijn passies: Feyenoord en Jodan Boys. Alex, gehuld in het shirt van de amateurclub, besteedde in het verleden meer tijd aan die grote club uit Rotterdam en bezocht veel wedstrijden van Feyenoord. Maar het bezoeken van wedstrijden van zijn jeugdliefde leverde hem ook irritaties op, bijvoorbeeld over de toenemende beveiliging. Zijn gevoel veranderde. Alex voelde zich simpelweg minder thuis in De Kuip. Hij voelde trots, maar ook afstand.

Nietsvermoedend over waar het op zou uitlopen, bezocht Alex een aantal jaar geleden een andere club. De grootste amateurclub uit zijn woonplaats, CVV de Jodan Boys. Hij genoot van de gemoedelijkheid en de huiselijke sfeer en voelde zich heel snel thuis. Alsof de vereniging een familielid van hem was, van de warme kant. Hij begon het eerste elftal te volgen, bezocht meer wedstrijden en begon daarover te schrijven. Hij maakte een website en vulde deze met zijn verslagen. Alex deelde zijn passie en werd herkend en erkend binnen de vereniging. De vrijheid van het schrijven over zijn favoriete elftal maakte hem trots, net als het onvoorwaardelijke gevoel van welkom zijn.

Tijdens de wedstrijd tegen SVZW staat Alex geen moment alleen. Iedereen weet hem te vinden en bespreekt met hem de ontwikkelingen van het lokale voetbal. Hij is onderdeel van de vereniging en vertegenwoordigt de cultuur van de club. Vergelijk het met een mascotte, maar dan in levende lijve. Geen wedstrijd van het eerste elftal wordt gespeeld zonder dat Alex daarover twittert. Hij is een supporter, een heel luxe supporter welteverstaan. Eigenlijk speelt Alex als supporter op een hoger niveau dan dat zijn eigen vereniging speelt.

Feyenoord zit bij Alex nog steeds in zijn hart. Zijn liefde voor Jodan Boys vervangt niet zijn liefde voor de club uit Rotterdam-Zuid. Het ligt voor Alex anders. Zijn fanatisme en belangeloze betrokkenheid kan hij veel beter kwijt in Gouda. Hier kan hij wel de bestuurskamer in lopen zonder dat er gekke vragen worden gesteld. Hier is hij meer dan slechts één van de oneindige hoeveelheid aanhangers en voelt hij waardering. Van andere supporters, van spelers, van het bestuur en van de terreinknecht.

Tevreden en trots twittert Alex om 21.50 uur dat zijn Jodan Boys SVZW eenvoudig heeft verslagen. Drie tegen nul en die stand was halverwege al bereikt. De Goudse club bereikt daarmee de eerste ronde in het hoofdtoernooi van de KNVB beker. En het is niet uitgesloten dat Jodan Boys daarin gaat spelen tegen Feyenoord. Voor Alex hoop je dat die wedstrijd uit de koker komt. Vermoedelijk promoveert hij dan als supporter.