“Op dit soort dagen voel ik me weer profvoetballer”, klinkt uit de mond van voormalig FC Utrecht-spits Joop van Maurik. De kroegbaas zag ‘zijn’ Café Engelenburgh zondagmiddag weer eens veranderen in het supportershome van Staantribune voor de boekpresentatie van redacteur Joris van de Wier en de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië.

Naast alle voetbalfestiviteiten blijft Café Engelenburgh vooral de plek waar de vaste gast een biertje drinkt en van het lekkere weer geniet. Een buurman ziet – te midden van alle voetballiefhebbers – zijn kans en loopt met een twee stokoude shirts van FC Amsterdam en Sheffield Wednesday naar binnen. “Ik hoorde jullie zo over voetbal praten en bedacht me opeens dat ik die tenuetjes nog in de kast had liggen.”

Enige minuten later hangt de buurman met shirtjesverzamelaar en Staantribune-medewerker Jesse Rabbeljee aan de lijn en is een deal snel beklonken. “Die vent (Jesse, red.) is volgens mij wel bezeten door die shirts. Hij wilde ze meteen hebben.” Door zijn spontane ingeving hoeft de buurman zondagmiddag niet meer te twijfelen of hij nog een rondje geeft.


De hoofdact van de middag is de presentatie van Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa, na Terraces & Floodlights (2013, eigen beheer), Glorious Hearts (2015) en het geheel uitverkochte Van Middlesbrough naar Millwall (2017) het vierde boek van adjunct-hoofdredacteur Joris van de Wier, en het derde boek onder het Staantribune-label.

Onder toeziend oog van de aanwezige media gidst Van de Wier de aanwezige intimi, voetbalvrienden, reisgenoten en collega’s door de hoofdstukken van zijn boek, die telkens gekoppeld zijn aan het bezochte land. Wat al snel duidelijk wordt: dit is geen Wikipedia-verhaal met info over de negen slechtste landen van Europa, maar een reisverslag vol ontmoetingen met lokale helden, voorzitters, supporters en clubiconen.

Onder de aandachtige luisteraars bevindt zich ook Rutger Rotmeijer, die met zijn hele gezin vanuit Hendrik-Ido-Ambacht naar Utrecht is afgereisd en op Twitter al aankondigde uit te kijken naar de dag.

“Ik heb tot nu toe al zijn boeken gelezen”, vertelt Rotmeijer. “Het down-to-earth-karakter van Joris maakt het zo goed. Het gaat lang niet altijd over voetbal, maar het is heel tastbaar hoe hij zijn reizen beleefd. Eigenlijk willen we allemaal Joris zijn. Een mooi voorbeeld is het begin van Glorious Hearts, waarin hij beschrijft hoe hij zijn katten in Schotland binnenkrijgt. Het gaat hem niet om de commercie en resultaten, maar juist om de details en beleving. Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb dit boek bij voorbaat al gekocht, omdat Joris het heeft geschreven. Dat voetbal in die landen interesseert me helemaal niet, maar je weet dat het weer genieten wordt tijdens het lezen. Wie weet loop ik daarna wel net als Joris in dat rode shirt van Gibraltar door de Nederlandse straten. Landelijk krijgt Joris op dit moment nog niet de credits en aandacht die hij verdient, maar dat komt ook doordat de onderwerpen waarover hij over schrijft niet mainstream zijn.”

Terwijl de laatste schaal Staantribune-bitterballen rondgaat, Van de Wier zijn nieuwste boeken signeert en de familie Rotmeijer terugkeert naar Zuid-Holland, gaan de aanwezigen zitten voor de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië. “Hopelijk wordt het geen verlenging, want het is druk zat geweest vandaag,” sluit uitbater Van Maurik af.

Het boek ‘Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa’  is in een beperkte oplage verkrijgbaar en alléén in de Staantribune Webshop. Iedere vrijdag geeft Joris van de Wier op onze website een preview van elk hoofdstuk. Lees zijn alreeds gepubliceerde previews over Kosovo en San Marino.

Foto’s: Marco Magielse