De ene keer wordt er een spelersbus gestolen, de andere keer steken supporters een vlag in de fik. De Rheinland Derby tussen Borussia Mönchengladbach en FC Köln, die gisteren in Keulen werd gespeeld (2-3 voor de gasten) is er altijd eentje onder hoogspanning.

Roel Brouwers verdedigde negen jaar lang de clubkleuren van Gladbach. Hij speelde de derby op het eerste en het tweede podium van Duitsland: “Het is echt haat en nijd. Een echte derby. Als je voor Gladbach bent, ben je tegen Keulen. En andersom. Het is ook de enige risicowedstrijd die je hebt in Gladbach.”

In de beruchte wedstrijd tijdens carnaval in 2015 stond Brouwers in de basis. “Dat ze toen het veld opkwamen, was echt een incident. Trouwens ook de enige keer dat ik zoiets heb meegemaakt in Duitsland.”

“Maar er zijn altijd wel dingetjes., gaat Brouwers verder. “In mijn beginjaren hadden de fans van Köln een vlag van Gladbach gepikt. Vervolgens dook hij op bij hun supporters en werd hij in brand gestoken. Toen waren de fans van Gladbach natuurlijk weer uit hun huisje. Dat soort voorvallen waren er wel vaker.”

Ondanks dat Brouwers niet elk jaar verzekerd was van een basisplaats bleef hij zich altijd voor honderd procent inzetten voor de club. Hierdoor kan hij nog altijd niet stuk bij de supporters van Gladbach. “Ik kan nog steeds niet rustig naar het stadion lopen. Ik word overal aangehouden voor een handtekening of een fotootje. Je merkt aan alles dat ik nog altijd op handen word gedragen. In de Champions League tegen Barcelona was ik er nog, het is leuk om dan die reacties van de fans te zien.”

Zijn cultstatus werd onderstreept toen hij in 2015 zijn contract met een jaar verlengde. De club besloot om een ludieke actie op touw te zetten door gratis shirts te bedrukken met ‘Roooooooel’ boven zijn vertrouwde nummer 4. “Dat was iets bij elke bal die ik raakte in de laatste jaren. Dan scandeerde het publiek: Roooooooel. Helaas mocht ik dat shirt niet aan tijdens de wedstrijden.”

Eén keer scoorde Brouwers in de derby tegen de aartsrivaal, maar zijn hart gaat vooral sneller kloppen van de derby’s die ’s avonds werden gespeeld: “De Flutlichtwedstrijden. In het donker had de derby nog iets extra’s. Thuis was het prettig met de eigen fans erachter, maar die vijandige sfeer in Keulen had ook echt iets. Daar kreeg ik echt een kick van.”

Lees de hele reportage over de Rheinland Derby van redacteur Dave Aalbers in de nieuwe Staantribune, te bestellen in de webshop.

Staantribune #11
In nummer 11 ook een persoonlijk verhaal over Stadion Feijenoord, met unieke foto’s van onder anderen Robert Collette. Ook bezochten we voor deze editie Erik Pieters (ex-FC Utrecht en -PSV) in Stoke en Kees Kwakman in Volendam. We gingen op de koffie bij de topclub van Andorra, FC Santa Coloma, bezichtigden we het Stadio Renato Dall’Ara in Bologna en maakten we reportages over het noodlijdende EDON uit Zwolle, de club met de houten doelpalen, en de Trap in De Koel van VVV-Venlo.

Verder onder meer:

 • De verdwenen voetbalstrip: over Boing, Ronnie Hansen, Roel Dijkstra en Sjakie en zijn wondersloffen
 • Bordeaux – sc Heerenveen (1995)
 • Fotoreportage van Grimsby Town
 • Een kijkje in het Heilige der Heiligen van eredivisieclubs: de kleedkamers
 • Het Zuiderpark van FC Den Haag
 • Portret Martyn Clarke, de man die pizza at met Diego Maradona
 • Het meest spectaculaire tweeluik aller tijden: Excelsior – FC Utrecht (2x 7-4!)
 • Ruud Gullit & Revelation Time
 • Historische jubileumboeken- en tijdschriften
 • Interview met voetbalanalyticus Pieter Zwart
 • en de gebruikelijke columns van Frank Heinen en RKC-aanvaller Johan Voskamp.

En dat alles in een fraaie vormgeving met schitterende foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke, Marco Magielse en Andy Zuidema.

Word lid!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Deel dan dit bericht op Facebook en Twitter met je vrienden en kennissen! Of steun ons door gewoon abonnee te worden. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!