Europees voetbal is voor veel Nederlandse clubs na een seizoen hard strijden een hoofdprijs. Tijd om historie te schrijven, zoals vandaag in 2005, als AZ de uitwedstrijd speelt tegen Sjachtar Donetsk. Supporters Richard Souverein en Peter van Venrooij waren erbij. Niet per vliegtuig, maar per trein. Na een enkele reis van 47 uur en 38 minuten. Voor Staantribune 4 schreef redacteur Thomas Rensen een verhaal over de lange treinreis van Alkmaar naar Donetsk.

24 februari 2005. De wedstrijd tegen Alemannia Aachen in de Alkmaarderhout is net afgelopen. Het wachten is op de uitslag van Sjachtar Donetsk tegen Schalke 04. Heel het stadion hoopt op weer een Duitse tegenstander. Lekker dichtbij, een mooie naam en de garantie voor een groot AZ- feest. Heel het stadion? Nee, een klein groepje van vier mensen hoopt op Sjachtar. De treinreisgroep van AZ om precies te zijn. Zij juichen dan ook als blijkt dat de Oekraïense ploeg Schalke verslaat. Hen wacht een groots avontuur in acht treinen. Nog diezelfde week lopen ze de Treinreiswinkel in Leiden binnen om kaartjes te kopen. Peter: “Alleen het laatste kaartje van Kiev naar Donetsk konden we nog niet kopen. De rest was vrij snel geregeld. Daarna moesten we een visum regelen voor Oekraïne. Dat ging wat lastiger, want we moesten van tevoren al een hotel geboekt hebben. Na een korte internetzoektocht kwamen we uit op het Druzhba Hotel. Echt, die naam zal ik nooit meer vergeten.”

Precies twee dagen voor de wedstrijd begint de reis in Alkmaar. Twee koelboxen tot de rand toe gevuld met bier gaan mee. Dat zijn zo’n 32 blikjes per persoon. Onderweg zullen ze regelmatig de voorraad moeten aanvullen. Het eerste stuk van het traject kennen ze al. Eerder dit Europa Cup-seizoen moest AZ tegen het Poolse Amica Wronki spelen en dat ligt vlakbij Poznan. Richard: “Ja, toen vonden we dat een verre reis, nu waren we nog niet eens halverwege. Die eerste keer zaten we met veel meer AZ-fans in de trein en waren we dus redelijk luidruchtig. We zaten in dezelfde coupé als een studente wiskunde, die nogal kwaad op ons werd. “Ik ben blij dat ik pas vrijdag weer terugga met de trein.” We moesten meteen lachen: “Dat is toevallig, wij ook!” En jawel hoor, natuurlijk zaten we weer in dezelfde coupé. We hadden met 3-1 gewonnen in Polen, dus op de terugreis heeft ze nog minder wiskunde kunnen lezen.”

Benieuwd naar het hele avontuur van de AZ Treingroep? Lees het in Staantribune #4, na te bestellen in de webshop.

In het vierde nummer van Staantribune staan verder reportages over Racing Mechelen, Parma, Partick Thistle, de derby van Montevideo en het spelen van een uitwedstrijd op de Wadden. Daarnaast bevat deze editie interviews met onder meer socioloog Ramon Spaaij over voetbalsupporters en oud-speler Hennie Meijer (onder andere Roda JC, Ajax, FC Groningen en sc Heerenveen), een achtergrondverhaal over vergoedingen in het amateurvoetbal én een portret van Glenn Helder.

mockup_COVER_nr04mockup_uruguay_nr04mockup_wadden_nr04mockup_amateurs_nr04