De ware voetballiefhebber weet het: West Ham United speelt dit seizoen voor het laatst in stadion Boleyn Ground, in de volksmond beter bekend als Upton Park. Ook in Engeland verplaatsen clubs zich steeds vaker naar industrieterreinen of zakelijk gezien betere plekken. Upton Park ligt midden in een woonwijk. Als je er een keer bent geweest, is de kans groot dat je op slag verliefd bent geraakt. De weg van het metrostation naar het stadion is er eentje om je vingers bij af te likken. Pubs, markten, kraampjes met West Ham-prullaria, stinkend vlees en vette snacks. Na tweehonderd meter doemt er opeens een groot stadion op. Upton Park met de tribunes dicht op het veld, zoals een stadion hoort te zijn.

Tony McDonald verzamelde zoveel mogelijk verhalen en informatie voor het boek Upton Park Memories. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je komt het tegen in dit boek. Er is ruimte voor de bouw van het stadion, memorabele wedstrijden en ook de omgeving wordt niet vergeten. Zo is er een overzicht van alle snackgelegenheden in de buurt en komen alle verkochte fanzines voorbij. Foto’s van programmaboekjes, met onder anderen Nederlander Jeroen Boere op de cover, en alle shirts van de afgelopen eeuw zijn ook terug te zien. Bekende iconen komen aan bod, naast cultspelers die het stadion in vuur en vlam hebben gezet.

Het boek is misschien wat ongeorganiseerd, maar dat maakt het niet minder interessant. In de laatste hoofdstukken wordt ook deels vooruitgekeken naar het nieuwe Olympisch Stadion, waar West Ham zal gaan spelen. Het zal voor de supporters ongetwijfeld flink wennen zijn, maar de club zelf krijgt wel de kans om door te groeien naar de top van de Premier League. Of het boek compleet is weet alleen de echte Hammer, maar boeiend is het sowieso.

Upton Park Memories
Tony McDonald
Uitgeverij Football World
ISBN: 978 0 9559340 9 4