Het nieuwe eredivisieseizoen begint vanavond en dus beleven supporters van de bezoekende clubs dit weekend hun eerste awaydays. Zo zitten de supporters van FC Utrecht vanavond in het Cars Jeans Stadion, reizen tientallen Tukkers overmorgen af naar De Kuip en gaan fans van sc Heerenveen zondag naar Groningen voor de Derby van het Noorden. Helaas moet dat in deze gevallen met georganiseerd vervoer. Combi’s bestaan anno 2017 nog steeds. Maar de goede weg is ingezet, zo blijkt uit een artikel in de nieuwe Staantribune, in de hoop dat uitwedstrijden over een paar jaar bijna net zo toegankelijk te bezoeken zijn als een thuisduel.

Awaydays zijn over het algemeen gedenkwaardiger dan thuiswedstrijden. Veelal herinner je een doorsnee uitwedstrijd van acht jaar geleden beter dan een willekeurige thuiswedstrijd, want het blijft telkens een avontuur op zich. Maar langzamerhand lijkt dat avontuur beetje bij beetje te veranderen. De massale plas-, rook- en zangpauzes bij snelwegtankstations worden steeds vaker – maar nog wel te weinig – terrasjes in de stad van bestemming. Een rits aan bussen die over de snelweg rijdt, wordt steeds meer een rits aan supporters in de trein. Het woordje ‘normalisatie’ is jarenlang tot vervelens toe veelvuldig gebruikt, maar het begin is er, zo bewijzen de cijfers.

Record
Het seizoen 2016-2017 verbrak de recordcijfers van de afgelopen jaren. Gemiddeld was een uitvak bij een eredivisiewedstrijd bevolkt met maar liefst 366 supporters, een stijging van zo’n elf procent ten opzichte van vorig seizoen. Een verrassing? Welnee, zo vindt Matthijs Keuning van het Supporterscollectief Nederland. “Dit jaar was het echt anders. Je ziet een stijging bij praktisch álle clubs. Vaak is het zo dat de cijfers grotendeels beïnvloed worden door de clubs die promoveren en degraderen. Zo neemt Willem II traditiegetrouw veel supporters mee, maar Excelsior weer minder. Als Willem II een jaartje in de eerste divisie speelt, gaat het eredivisie-gemiddelde al snel naar beneden. Dit seizoen was er een toename over bijna de volle breedte van de eredivisie.”

Breda als voorbeeld
Met de promotie van NAC Breda en de degradatie van vooral Go Ahead Eagles zullen er komend seizoen meer verschillen optreden ten opzichte van vorig seizoen. Waar de Deventer-burgemeester Andries Heidema afgelopen voetbaljaar strooide met combi’s (zesmaal bus, tienmaal auto) staat Breda-burgervader Paul Depla juist bekend om zijn soepele beleid. “Breda is echt een typisch voorbeeld hoe de overheid, de club en de supporters kunnen samenwerken”, legt Keuning uit. “Ze praten veel met elkaar, er is communicatie over van alles. Ook bijvoorbeeld of de uitsupporters een biertje mogen drinken in het uitvak, iets wat volgens ons ook niet meer dan normaal is, maar echt niet vaak voorkomt.”

En dat was voor het Supporterscollectief Nederland de reden om Depla uit te nodigen als spreker op het Supporterscongres 2017, eerder dit jaar in Zeist. En daar zei de burgemeester zinnige dingen. “Bij ons in Breda hebben we het prima voor elkaar, maar je merkt bij veel andere steden, in met name de Jupiler League, dat er erg veel angst is als er überhaupt uitsupporters meekomen. Dat zijn ze helemaal niet gewend.”

’Supporters zijn de dupe van bange gemeentes’

“Want laten we eerlijk zijn: als Telstar bij NAC komt, zitten er vijf man in het uitvak. Dan is zo’n regeling niet zo moeilijk”, vervolgt Depla. “Maar er moet juist met de gemeenten die niet gewend zijn grote supportersscharen te ontvangen, verbinding worden gelegd. Communiceren en overleggen. Want of het nu de fans van Cambuur, De Graafschap of NAC zijn: juist die supporters zijn de dupe van de bange gemeentes.”

Lees het hele artikel Van veevervoer naar vrij vervoer over het bezoek van uitwedstrijden – waarin ook onder meer supporters van FC Groningen (fansite Boerenmacht.nl) en Sparta aan het woord komen – in de nieuwe Staantribune, te bestellen in de webshop!

Bekijk hier een voorproefje van het nieuwe magazine in elf seconden:

We bezochten voor dit nummer onder meer Napels om een beeld te krijgen van de grootsheid van Diego Maradona, die Napels dertig jaar geleden de eerste scudetto schonk. Ook maakten we een reportage in Rome over een ander icoon: Francesco Totti, voor eeuwig een idool voor de supporters van AS Roma.

Verder in deze zomereditie onder meer:
•    Pierre van Hooijdonk over zijn tijd bij Celtic, Forest, Benfica en Fenerbahçe
•    Barnsley v Sheffield Wednesday
•    Bert Jacobs, legende in Arnhemse dienst
•    Een tocht langs de WK-steden in Rusland
•    AS Saint-Étienne
•    Three Little Birds en Ajax
•    Hoe Lionel Messi én Jack Tuyp strijden om de Helmond Cup
•    Bastia – PSV (1978)
•    Interview Hélène Hendriks, ‘hooligan’ van de perstribune
•    Peter Schmeichel
•    De Derby Uruguay – Argentinië
•    Huddersfield Town
•    De voetbalcultuur van Liechtenstein
•    Fotoreportage: Feyenoord-kroegen ‘op’ Rotterdam-Zuid
•    Stadionportretten

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee van Staantribune en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

•   Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
•    Een exemplaar van het boek ‘Glorious Hearts’ (ter waarde van €19,95)
•    Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
•    Gratis toegang tot de jaarlijkse Staantribune Voetbaldag
•    Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
•    Korting op producten in de webshop
•    Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.