In België wil je nog wel eens op een leuk veldje stuiten. Maar het gaat er net als in Nederland rap met de afkalving van charmante stadionnetjes. Het duivelse kunstgras, met bijbehorende sfeerverpestende afrastering en standaardtribunes, heeft ook onze zuiderburen verleid met valse beloftes van besparingen in de onderhoudskosten en riante subsidies. Het is daarom zaak goed op te letten tijdens ritjes door het Vlaamse en Waalse landschap. Je kunt natuurlijk ook informatie jatten van de diverse groundhopperspagina’s. Het mooiste is om zo’n veldje dan op een kille novemberzondag te bezoeken, als er wordt gespeeld. Zonder wedstrijd kan ook, maar dan moeten er toch wel enige sprekende elementen te kieken zijn.

Zoals in Zaventem, op het (voormalige?) hoofdveld van de Koninklijke Olympia Voetbalclub Sterrebeek VZW. Afbrokkelend beton, een huis achter het doel, met raar deurtje er gratis bij en een gek reclamebord. Wie heet er nou Ficho?


Ja, dat is zelfs zonder wedstrijd genieten. Jammer dat het destijds ongeveer 38 graden was en uw fotograaf na deze inspanning de rest van de dag niet meer op kon houden met zweten.

De Koninklijke Voetbal Vereniging Ons Genoegen Vorselaar heeft ook een leuk terrein en het was er veel minder warm. Ergens op Facebook las ik een commentaar van iemand die vond dat ze die ouwe zooi maar moesten slopen. Dat de bliksem zijn schoorsteen moge vinden. Let bij deze foto’s even op de verscheidenheid aan lettertypes die op volstrekt willekeurige wijze bij elkaar zijn geraapt en over het terrein uitgestrooid. De hoofdtribune mag er tot slot zeker zijn. Veel kijkgenot gewenst.