1986. In de Oekraïense stad Pripjat kijkt iedereen uit naar de eerste mei. Die dag is niet alleen de Dag van de Arbeid, maar ook de dag van de opening van het Avanhard Stadion. Het nieuwe stadion is hét symbool van de opmars van FK Stroitel Pripjat.

Stroitel Pripjat, opgericht door de inwoners van de Oekraïense stad, begint als een amateurvereniging zonder enige ambitie. Het voetbal is puur bedoeld als vermaak en ontspanning. In de naburige kerncentrale van Tsjernobyl wordt 24 uur lang in ploegendiensten gewerkt, dus een vast team samenstellen is onmogelijk. Omdat successen toch wel lekker zijn, worden alle spelers van een team uit het naburige dorp Tsjistogalovka overgenomen. Dat was al een goed team in de regio, maar met de steun van een grote sponsor als Tsjernobyl wordt het nog beter. De spelers kunnen meer tijd vrijmaken om te voetballen en Stroitel Pripjat wordt een van de topteams in Noord-Oekraïne. Het clubbestuur vindt het tijd om serieus werk te maken van een opmars richting het profvoetbal. Er wordt zelfs stiekem gedroomd van wedstrijden tegen grote Oekraïense clubs als Dynamo Kiev, Sjachtar Donetsk en Dnjepr Dnjepropetrovsk.

Stroitel Pripjat en Tsjernobyl zijn natuurlijk één. Daardoor heeft de club best wat te besteden, ondanks dat Stroitel officieel niets mag betalen als amateurclub. Spelers en trainers worden daarom aangetrokken als werknemers van de kerncentrale. Geen voetballer ziet de centrale ooit van binnen. Ze mogen zoveel trainen als ze willen. Als trainer wordt Anatoliy Sjepel aangesteld. Een grote naam in de Sovjet-Unie. Sjepel is oud-international geweest en won als speler de landstitel met Dyamo Kiev en Dynamo Moskou. Dat hij naar een club in de vijfde divisie gaat, is dan ook een stunt. Sjepel brengt meteen succes: in 1981 wordt de titel van de provincie Kiev gepakt. Maar vijf jaar later, op 26 april 1986, vandaag precies 31 jaar geleden, een paar dagen voor de opening van het nieuwe stadion, gaat het helemaal mis in de naastgelegen kerncentrale Tsjernobyl…

Lees in Staantribune #8 hoe het afliep met Stroitel Pripjat. Nummer 8 is verkrijgbaar in de webshop.