Spelers als Matthew Le Tissier, Didier Drogba, Dennis Bergkamp en Alan Shearer speelden jarenlang voor dezelfde club, waarvoor zij belangrijke doelpunten maakten. Ook bij het kleine Watford loopt zo’n clubspeler rond, een wat minder bekende naam: Troy Deeney.

De 29-jarige spits speelt al acht seizoenen op Vicarage Road, waarin hij veel voorhoedepartners voorbij zag komen. Waar zijn scorend vermogen in zijn eerste jaar bij Watford met twee treffers nog tegenviel, daar draaide de doelpuntenmachine uit Birmingham in de daaropvolgende seizoenen op volle toeren. Inmiddels heeft hij 106 gescoord in ruim driehonderd wedstrijden voor The Hornets. 

Stratenmaker
Bovendien is Deeney sinds een paar seizoenen aanvoerder van Watford, een rol die lang niet voor hem was weggelegd. De aanvaller groeit op in Chelmsley Wood, een buitenwijk van Birmingham waar veel armoede en criminaliteit heerst. Op veertienjarige leeftijd besluit Deeney zijn middelbare school te verlaten. Hij krijgt een kans aangeboden die weinig jongens van zijn leeftijd zouden laten schieten: een vierdaagse trainingsstage bij Aston Villa. Maar de tiener is niet zo geïnteresseerd en laat de eerste drie dagen van de stage aan zich voorbijgaan. Pas op de laatste dag meldt hij zich, omdat hij weet dat op die dag een wedstrijd wordt gespeeld. Maar Villa wijst hem resoluut de deur. Deeney probeert het opnieuw op school, maar tevergeefs. Op zijn zestiende stopt hij definitief met zijn opleiding en hij begint aan een carrière als stratenmaker.

In zijn vrije tijd speelt hij voor zijn plezier bij lower league-club Chelmsley Town. Op zijn achttiende komt hij in de belangstelling als hij zeven keer scoort in één wedstrijd, en dat in dronken staat. Het wekt de interesse van profclubs. Walsall, op dat moment uitkomend in League One, biedt Deeney een stageperiode aan. Hij overtuigt de club van zijn kunnen en tekent er niet veel later een profcontract.

Scoringsdrift
In zijn eerste twee seizoenen moet hij zijn draai nog vinden bij Walsall. Maar trainer Chris Hutchings krijgt Deeney aan de praat. Onder de voormalig speler van Chelsea scoort de spits tien keer in 22 wedstrijden. Ook in het seizoen daarna zet hij zijn scoringsdrift voort. 

Deeney is de League One ontgroeid en tekent in het seizoen 2010-2011 bij Watford in het Championship. Dezelfde dag debuteert hij in een uitwedstrijd tegen Norwich City als invaller. Dat zijn straatmentaliteit nog altijd in hem zit, blijkt als Deeney wordt gepakt na een vechtpartij buiten een nachtclub. De spits moet een paar maanden vastzitten.

Eenmaal terug op het veld lijkt Deeney het licht te hebben gezien. Hij gedraagt zich voortaan als een voorbeeldig prof. Niet veel later krijgt hij die erkenning ook van Gianfranco Zola, als de toenmalig manager van Watford hem de aanvoerdersband overhandigt.

Europees voetbal?
Het blijft goed gaan met Deeney en zijn club. Watford promoveert naar de Premier League, onder meer dankzij 21 treffers van de spits. Ook in zijn debuutseizoen op het hoogste niveau scoort hij veel, waardoor Watford knap standhoudt. De club staat op dit moment op een knappe tiende plaats en The Hornets mogen dus stiekem dromen van Europees voetbal.

Heel soms toont Deeney weer even zijn oude karakter. Toen Watford vorige maand tegen Chelsea speelde en verrassend met 4-1 won, stak de spits zijn middelvinger op naar het Chelsea-publiek, dat die middag liedjes over hem zong.  

Liverpool – Watford op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend Liverpool – Watford (zaterdag 18.30 uur) live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.