Als perschef van ‘fabrieksclub’ FC Sochaux-Montbéliard beleefde Stijn Slaats vijf jaar lang de Franse voetbalwereld van binnenuit. Voor Staantribune haalde hij herinneringen op aan zijn tijd in Oost-Frankrijk.

“Verloren. Voor het eerst dit seizoen een thuisnederlaag aan de broek. We waren tamelijk kansloos tegen Toulouse (1-3). Hoofdcoach Francis Gillot moest het duel vanaf de tribune gadeslaan, geschorst na commentaar op de scheidsrechter na onze 3-1 winst op PSG. Zijn assistenten René Lobello en Alain Bénédet nemen zijn taken waar. Zo ook de confrontatie met de journalisten na afloop van de wedstrijd. René – Corsicaan met een grote Maria-devotie, maar ook licht ontvlambaar – wacht in de catacomben tot de camera’s in de perszaal draaien. Ik sta naast hem in de lege gang. Op de vloer gras van afgeklopte noppen. René is niet zenuwachtig. Hij is hoofdcoach geweest in Zwitserland en Algerije.

Na een wedstrijd slaapt hij niet. Lukt niet. Door de week compenseert hij het. Om 20.00 uur duikt hij onder de wol. Opeens, voordat hij het schavot op moet, haalt hij een plectrum uit zijn jeans. Hij trakteert me op een privé-luchtgitaarsolo. Twee minuten later stapt hij met uitgestreken gelaat de volle zaal in en geeft zijn ongezouten mening over de wedstrijd.”

Lees het hele artikel Van Kharkiv tot Créteil: vijf enerverende jaren met FC Sochaux-Montbéliard in de nieuwste Staantribune, waarin we op geheel eigen wijze vooruitblikken op het EK in Frankrijk. Je kunt het magazine los bestellen via de webshop of aanschaffen bij een van de duizend verkooppunten in Nederland en België.

Vaderdagpakket!
In de webshop is tot en met vrijdag 17 juni ook een speciaal Vaderdagpakket te koop, met alle Staantribunes die tot nu toe zijn verschenen! Uiteraard kun je ook een abonnement (voor zes nummers) afsluiten op Staantribune.
mockup_COVER_nr06
Mockup_Engeland_nr6
Mockup_hetVeld