Wanneer je bijna de gehele productie voor de Italiaanse ploeg weet te plannen op een WK in eigen land, dan ben je hoogleraar ‘pieken op het juiste moment’. Deze titel valt toe te schrijven aan de kleine, wendbare Salvatore Totò Schillaci, die vandaag 51 jaar is geworden. Hoe één eindronde hem eeuwige roem opleverde.

panini schillaci

“Na de uitschakeling heb ik twee uur in de kleedkamer zitten roken en janken”, blikte Schillaci in 2014 terug op de uitschakeling van Italië op het WK 1990 tegenover FourFourTwo. Dit lijken woorden van een ervaren rot, maar de rappe aanvaller speelde voor het wereldkampioenschap  slechts één wedstrijd voor La Squadra Azzura. “Voor het toernooi was ik al gelukkig geweest als ik de bank zou warm mogen houden.”

Dat warm houden ging de Italiaan goed af, tot hij in de 75ste minuut van het eerste duel het veld werd ingestuurd. Hij scoorde de winnende tegen Oostenrijk en het publiek in Stadio Olimpico in Rome zag een nieuwe held geboren worden. Een lesje effectiviteit van Totò. De spits werd geboren in een arme wijk in Palermo, die altijd gelinkt zal blijven aan de maffia. De connectie tussen Schillaci en de criminele organisatie werd mythisch toen de kleine Italiaan op 11 november 1990 Fabio Polì van Bologna zou hebben bedreigd: “Ik regel iemand die je dwars door je kop knalt.” Een angstaanjagende aanvaller op alle fronten.

Tijdens het derde duel van het WK kreeg de speler van Juventus zijn eerste basisplaats. Scoren en juichen was het enige wat Schillaci nog deed dat toernooi. Elke wedstrijd, steeds één keer. Zelfs in de halve finale tegen het Argentinië van Maradona wist Totò te schitteren. Penalty’s deden de Italianen uiteindelijk de das om. Schillaci nam geen strafschop omdat hij vermoeid en geblesseerd was. Dat deed hij wel in de troostfinale, puur om de topscorerstitel te pakken. Roberto Baggio gunde Totò zijn enige moment in de spotlights, zelf had hij er overigens genoeg.

Het toernooi leverde Schillaci een Gouden Schoen (zes goals), een Gouden Bal en eeuwige roem in Italië op. Daarna beleefde hij twee anonieme jaren bij Juve en twee even onzichtbare seizoenen bij Internazionale. Slechts een enkele keer wist hij na het toernooi het net te vinden voor de Azzuri. De held van 1990 vertrok naar Júbilo Iwata in Japan, waar hij zijn carrière afsloot. De les ‘hoe blijf je aan de top?’ zat niet in het pakket van Schillaci. Totò zal door één eindronde de harten van de Italianen altijd sneller laten kloppen.

Klik hier voor de gehele carrière van Salvatore Schillaci.