Wie volgt Aad ‘@aad300’ de Mos op als dé Voetbaltwitteraar van 2015? Dat was de afgelopen twee weken de vraag op het Twitteraccount van Staantribune. In 2014 koos een onafhankelijke jury van deskundige redacteuren de Top 50. Dit jaar hebben we de keuze geheel overgelaten aan jullie, onze trouwe volgers en lezers. De oproep om een top 5 in te sturen van Twitteraars die opvielen op voetbalgebied – met opvallende uitspraken, interessante nieuwtjes, grappige quotes of op geheel andere wijze – leidde tot vele duizenden lijstjes. Alléén personen (Nederlanders of mensen woonachtig in Nederland) telden mee voor de stemming, niet instanties, clubs of andere collectieven. Anders hadden accounts als @MotherSoccer@Indehekken, @FootballCulture, @kentudezenog, @Catenaccio, @voetblah, @Tussendelinies – en natuurlijk het vaak genoemde @fcdordrechtnl – deze lijst waarschijnlijk ook gehaald.

Een ding was vrij snel duidelijk bij het tellen van de stemmen: Aad de Mos zou zijn titel niet prolongeren. Wel zal de oud-trainer van onder meer Ajax, PSV, KV Mechelen en Anderlecht binnenkort de prestigieuze Twitteraward overhandigen aan dé Voetbaltwitteraar van 2015. Die is met ruime meerderheid verkozen. En wie dat is, lees je hieronder.

Fijne jaarwisseling!

De redactie van Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur

DSC_0315

50. Neal Petersen (@nealpetersen)

Neal een bezige bij noemen, zou een understatement zijn. Onder meer co-founder en co-owner van  en van de shows:     ). Daarnaast is Petersen founder en owner van  /

49. Mario van der Ende (@MariovanderEnde)

Voormalig scheidsrechter. Tweet voornamelijk over voetbal, maar geniet ook van andere sporten.

48. Marco Magielse (@deafbeelding)

Fotograaf van onder meer Staantribune. Bundelde zijn schitterende foto’s van het stadion van Royal Antwerp FC in zijn pas verschenen meesterwerk ‘De Bosuil, Royal Football Ground’.

47. Arthur Gnocchi (@arcinho)

Verminderd toerekeningsvatbaar twitterend bij wedstrijden van Ajax.

46. Wes Beuvink (@WesBeuvink)

Football consultant SciSports, auteur Tussen de linies, voetbalt bij Quick’20.

45. Tribuneklanten (@Tribuneklanten)

Bezoeker van wedstrijden en lege stadions. Passie voor verlaten stadions en velden. Vaak te vinden op de tribune.

44. Johan van Boven (@johanvanboven)

Chef Sport bij Metro. Zal Sp!ts voor altijd missen.

43. Boes (@balbezit)

Tweet veel over de Premier League en de eredivisie op een leuke manier.

42. Jeroen Elshoff (@JeroenElshoff)

Commentator  Studio Sport en columnist .

41. Robert Breukers (@DutchCards)

Brabantse voetballiefhebber. Bezoekt jaarlijks de Engelse club Woking FC, nadat hij er ooit trainer was met Football Manager. Daarnaast fanatiek PSV-supporter.

40. Bart Sanders (@bart_sanders)

Columnist van . Zijn achtergrondtekst zegt eigenlijk genoeg: “Ik heb een hekel aan mensen die doen alsof Cruijff God is. Ik bedoel hij is goed, maar geen Cruijff.”

39. Remco Regterschot (@remregterschot )

Freelance columnist en journalist. Binnenkort verschijnt zijn eerste artikel in Staantribune.

38. Mark van Rijswijk (@markvanrijswijk)

Voetbalcommentator bij Fox Sports en verzamelaar van voetbalboeken.

37. Martijn Krabbendam (@Mkrabby)

Feyenoord/Oranje-watcher Voetbal International.

36. Menno Pot (@mennopot)

Muziekjournalist. Voetbalschrijver. Ajacied. Vorig jaar nog negende in de Top 50, het rugnummer van een van zijn favoriete spelers, Stefan Pettersson.

35. Engels-voetbal.nl (@Footballenzo)
Engels voetballiefhebber. Supporter van Aston Villa en seizoenkaarthouder bij FC Groningen.

34. Reon Boeringa (@RHB_17)

Redacteur Voetbal International. Voorliefde voor de Serie A.

33. Raemon Sluiter (@raemonsluiter)
Voormalig toptennisser die van voetbal houdt en fijne, sarcastische humor heeft. Doet het met oud-hockeyspeelster Fatima Moreiro de Melo.

32. Joop Buyt (@JoopBuyt )
Een echte Twitterfilosoof. Tweet eigenlijk vrij weinig over voetbal, maar het volk beslist. Is erg content met zijn ‘Chimeid’. En is, volgens eigen zeggen, het voorbeeld dat aardige gasten ook lekkere wijven kunnen krijgen.

31. 11tegen11 (@11tegen11)

Schrijft voor de Correspondent. Veel bezig met cijfers en analyses. “Give me math over myth…”

30. Rypke Bakker (@RypkeBakker )
Redacteur voor NU.nl. Weet héél veel over voetbal. Won NK voetbalquiz 2013. In 2015 werd hij samen met Michel Abbink, die verderop in deze lijst voorkomt, derde.

29. Edwin Struis (@struisvanhuis)
Schrijver/eindredacteur voor onder andere Elf Voetbal Magazine en Helden. Auteur van Struis gaat vreemd, 50 Tinten Struis en Koning Voetbal.

28. Mark LA (@Markla94)
Student aan de universiteit van Leiden. Een van de jongsten van de lijst. Gek op voetbal en vooral Feyenoord.

27. Willem Vissers (@vkwillemvissers)
Chef Sport bij de Volkskrant en tafelgast bij Studio Voetbal. Niemand kan zulke mooie zinnen formuleren als deze sympathieke Limburger.

26.  Philip Schreurs (@Philip_Schreurs)

Een van de statistiekenjongens in deze lijst. Lijkt soms oprecht gekwetst als je statistieken niet serieus neemt en dat is erg vermakelijk. Is een fanatieke RT’er en fan van sarcastische tweets.

25.  Paul (@Bakkes__)

Z’n Twitternaam wordt nog wel eens verward doordat een inactieve @Bakkes ervoor zorgt dat het @Bakkes__ moet zijn. De PSV-supporter weet humor met feiten te verhaspelen. Het uitmesten van zijn kast eind december leverde gouden papierwerken op. De liefhebber als kind is nooit verloren gegaan.

24.  J (@Jonadoum)

Jonadoum weet met harde humor zijn volgers altijd een lach op hun gezichten te toveren. Zijn directheid is vaak een eyeopener voor de voetballiefhebber. Jonadoum tweet vooral veel over zijn geliefde Ajax.

23. Garrincha (@GARRINCHA_)

Zeeuwse PSV’er. Tweet wat veel mensen niet hardop durven zeggen.

22. Süleyman Öztürk (@SuleyOzturk)

Süleyman is dit jaar de Top 25 binnengekomen. Dit zal vast mede te maken hebben met de reportage die hij gedurende de hele (Engels voetbal-) maand november gemaakt heeft. In deze dertig dagen bezocht hij namelijk alle clubs uit de hoogste vier Engelse voetbaldivisies. Hier leerde Süleyman ook dat het onmogelijk is om de prullaria in de clubshops te laten liggen. Ook was hij op 20 november nog landelijk nieuws na de hartelijke ontvangst dat de VI-redacteuren ontvingen in Bradford.

21. Thomas Schaling (@ThomasSchaling)

Een nieuwkomer in de lijst. Scout van PSV. Tweet veelal in het Engels, ondanks dat de meesten van zijn volgers Nederlands zijn. Net als Van Zweden is dit account ook een mengeling tussen voetbal en politieke tweets.

20. Gerard Q (@FRGerardo)

Een van de fanatieke Feyenoorders in deze lijst en dus niet zo dol op Ajax.

19.  Ramon Min (@MijlpaalMin)

Deze telraamjournalist stond vorig jaar op nummer 13 in de lijst. Hij houdt van lijstjes, overzichten en vergelijkingen en deelt deze dan ook gretig met zijn volgers. Als social media manager bij VI weet hij dan ook goed wat interessant wordt gevonden. Beheert naast dit account ook nog een eigen Engelstalig account (@MilestoneMin) en hét statistiekenaccount van Messi (@Messistats).

 

18. John van Zweden (@johnvanzweden)

De mede-eigenaar van Swansea City is een opvallend figuur op Twitter. Hij tweet veel over voetbal en politiek. Is het vaak eens met Geert Wilders, maar niet met Louis van Gaal en de Chinezen bij zijn andere club, ADO Den Haag. Zoekt de confrontatie regelmatig op.

17.  Jurriaan van Wessem (@JurrVanWessem)

Jurriaan van Wessem schitterde het afgelopen jaar door afwezigheid in de Top 50. Tussen alle jongelingen op het Twitterplatform, weet Jurriaan zich goed staande te houden. De Nederlandse correspondent houdt zich het liefst gewoon bij de feiten, wat wordt gewaardeerd door zijn volgers.

16. Simon Zwartkruis (@simonzwartkruis)

Verslaggever van VI die vooral over Ajax en het Nederlands elftal tweet. Geeft een kijkje in het werk als journalist bij VI.

15. Yordi (@TheFev)

De Nederturk uit Diemen is fan van Ajax en Galatasaray. Daar kom je binnen een dag al wel achter als je hem volgt. Heeft een enorme hekel aan Fenerbahçe en ook dat steekt hij niet onder stoelen of banken.

14. Floris Roos (@FlorisRoos)

Ajacied die blogt voor Ajaxlife. Post veel dingen over Ajax. Veelal met persoonlijke noot, zoals zijn oude agenda’s. Is een prettige uitzondering tussen de vele negatieve en sarcastische accounts op Twitter.

13. Aad de Mos (@aad300)

Aad heeft al veel prijzen gewonnen in zijn leven, maar de onbetwiste eerste plek als Staantribune Voetbaltwitteraar van 2014 was misschien wel de mooiste. Naast de ‘Gm’ aan het begin van z’n ochtendtweets, de foto’s van de Tankbaan in Oirschot en de locaties waar Aad graag een #bakkie en een #krantje doet (helaas niet meer bij zijn geliefde Ramses), tweet Aad over zijn passie: voetbal en het becommentariëren ervan. En dit uiteraard op z’n volledig eigen manier

12. Pieter Zwart (@PieterZwartNL)

Pieter Zwart is dit jaar weer een aantal plekjes opgeschoven in de Twitter Top 50. Als hoofdredacteur van Catenaccio en redacteur van VI weet hij veel mensen te boeien met zijn scherpe analyses.

11. Mike Verweij (@MikeVerweij)

Verslaggever van De Telegraaf die vooral over Ajax en het Nederlands elftal tweet.

10. Jan-Dirk Stouten (@JanDirkStouten)

Sportverslaggever RTV Rijnmond. Tweet vooral veel over Feyenoord en Excelsior. Zou hij voor Feyenoord zijn eigenlijk?

9. [FR12] Patrick (@FR12Patrick)

Feyenoorder en fotograaf. Plaats daarom veel tweets en foto’s over Feyenoord.

8.  Jean-Paul Rison (@JeanPaulRison)

Jean-Paul Rison kan terugblikken op een fantastisch Twitterjaar. Waar hij vorig seizoen nog moest knokken met Berry van Aerle en de materiaalman van Sparta om überhaupt in de Top 50 te komen, is hij nu één van de grote stijgers. Jean-Paul werd op de ochtend van een FC Utrecht-Ajax geboren op steenworp afstand van de Galgenwaard. Is sindsdien stadionautist. Gaat graag naar buitenlandse voetbalwedstrijden, het liefst in België en Frankrijk. Daarnaast is hij een van de meesterbreinen achter FC Afkicken.

7. Joris van de Wier(@doingthe116)

Een plek in de top 10 voor onze ‘eigen’ Joris van de Wier. Het vervult de redactie met trots dat ‘Doingthe116’ zich heeft opgewerkt tot één van de grote jongens op Twittergebied. De grootste Brits voetbalfetisjist van Nederland schrijft voor Staantribune, AD en zijn bekende blog over Brits voetbal doingthe116.wordpress.com. Kortgeleden kwam zijn bestseller ‘Glorious Hearts’ uit. Zijn zoektocht naar vermiste 260 boeken leverde Joris het afgelopen jaar de nodige stress op.

6. Plakplaat (@Plakplaat63)

Ondanks dat hij een avatar heeft van een rokende Maradona, is Plakplaat63 geen account voor Boca-fans, maar voor Feyenoorders. Plaatst veel foto’s over zijn geliefde club, waarvan een groot gedeelte uit zijn eigen archief.

5. Mikos Gouka (@MikosGouka)

Clubwatcher van Feyenoord voor het AD. Doet veel aan interactie met zijn volgers. Daar kunnen veel andere clubwatchers nog wat van leren.

4. Michel Abbink (@sportzeloot)

Abbink van NUSport is een wandelende voetbalencyclopedie. Lijkt op Twitter te wonen om online voetbalquizjes te winnen. Hij werd bij het laatste NK Voetbalquiz derde met zijn partner Rypke Bakker. Daarnaast trakteert hij zijn volgers op allerlei feitjes en wetenswaardigheden. Weet je iets niet, vraag het op Twitter aan Abbink en waarschijnlijk heb je binnen een paar minuten het antwoord.

3. Vliegende Keeper (@VliegendeKeeper)

Vincker in hart en nieren. Is een Feyenoorder, maar gaat ook graag naar Duitsland, België en Engeland. Plaatst veel foto’s van zijn reizen op Twitter.

2. Sjoerd Mossou (@sjoerdmossou)

De beste voetbalcolumnist van Nederland was voorheen anti-Twitter, maar gelukkig al een paar jaar niet meer. Weet nu zelfs hoe je het duimpje-omhoog-icoontje moet gebruiken. Mossou tweet veel over voetbalcultuur, Engels voetbal en NAC. Altijd messcherp en veel humor in zijn tweets. Twee plekken gestegen ten opzichte van 2014. Gaat hij volgend jaar voor plek één?

1. DuBlanqeBogarde (@DuBlanqeBogarde)

“De Blanke Bogarde. Verlosser van onwetende zieltjes en een hele rare snuiter die geen enkel gevoel van sympathie oproept”, prijkt er op zijn Twitterbio. Toch doet hij zichzelf tekort en weet hij door z’n directe humor aardig te stijgen in de ranking der sympathie. DuBlanqeBogarde werd groot door scoops over ‘ploppende’ en stiekem-bij-de-Mac-etende voetballers. De nieuwtjes zijn minder geworden, maar DuBlanqeBogarde is tegenwoordig uitgegroeid tot een echte voetbalautoriteit op Twitter. Schreef zelfs een boek met Özcan Akyol en van het optreden van DBB bij DWDD met bivakmuts is kleinburgerlijk Nederland nog steeds niet bekomen.

Van harte gefeliciteerd, @DuBlanqeBogarde!

En o ja, over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd!