Over een paar uur is 2014 voorbij en wat doe je op de laatste dag van het jaar? Inderdaad, terugblikken op de 365 voorgaande dagen. Het liefst met lijstjes. Staantribune doet dat met een heuse Top 50 van voetbaltwitteraars. De driekoppige jury heeft alleen personen geselecteerd en geen instanties, clubs of collectieven. Anders hadden accounts als @Indehekken, @FootballCulture, @kentudezenog, @Catenaccio, @voetblah, @Tussendelinies en @fcdordrechtnl deze lijst ook gehaald. Er zijn mensen uit verschillende groeperingen binnen de voetballerij gekozen: spelers, trainers, analisten, journalisten, supporters en andere bekende en onbekende namen uit de voetbalwereld. Het samenstellen van de Top 50 ging af en toe met heftige discussies gepaard, maar over Dé Voetbaltwitteraar van 2014 waren de juryleden het unaniem eens. Wie de Staantribune Twitterprijs 2014 heeft gewonnen, lees je hieronder.B090_Zilveren_beker_met_deksel

 1. Berry van Aerle (@BVanaerle)

Oud-voetballer van PSV, Royal Antwerp, Helmond Sport en Oranje (35 caps). Op Tweede Kerstdag is in zijn woonplaats Helmond een musical over zijn leven in première gegaan met de poëtische titel ‘Berry, de Musical’.

 1. Diana Kuip (@Dianakuip)

Sportjournalist en columnist voor onder andere Voetbal International, Helden en AD. Auteur van de boeken ‘Kijk Voetbal AUB’ en ‘Voetbalmoeders’. Haar achternaam wordt vooral in Rotterdam gewaardeerd.

 1. Rene GGH (@Rene_ggh)

Haagse piraat en voetbalsupporter die wordt geblokt door @humbertotan.

 1. Ben Wessels (@wessels_ben)

Materiaalman van Sparta die graag over Brits voetbal twittert.

 1. Jean-Paul Rison (@JeanPaulRison)

Jean-Paul werd op de ochtend van een FC Utrecht-Ajax geboren op steenworp afstand van de Galgenwaard. Is sindsdien stadionautist. Gaat graag naar buitenlandse voetbalwedstrijden, het liefst in België en Frankrijk.

 1. Jessica Westdijk (@j_westdijk)

Fanatieke Ajax- en FC Volendam-supporter, schrijft onder andere voor @ajax1nl en @fcvolendam. Kijkt volgens zichzelf (te) veel voetbal.

 1. Eva Gerritse (@EvaGerritse)

Fanatieke Feyenoorder die veel van voetbal (en andere sporten) houdt, weet en erover twittert. Doet dingen voor Staantribune, SportAmerika, Sportnext en SportKnowhowXL. Hoogst genoteerde vrouw in de lijst.

 1. John de Bever (@JohndeBever)

Zanger van het levenslied en voormalig Beste Zaalvoetballer van de Wereld (1997). Twittert vooral over de party’s waar hij optreedt. Staat centraal in een hilarische reportage in het 0-nummer van Staantribune.

 1. Kevin Van Nunen (@kevin6188)

Doet dingen (zoals heel veel tweets) voor @AjaxLife, een voetbaltwitteraccount mét humor.

 1. Yordi (@TheFev)

Weet veel van Turks voetbal. Beheerder van http://wesleyinturkije.com. Bracht onlangs het boek ‘Wesley in Turkije: De brieven’ uit.

 1. Levchenko Evgeniy (@elevchenko)

Voormalige voetballer van onder andere Vitesse, Helmond Sport, Cambuur Leeuwarden, Sparta, FC Groningen en Willem II. Deed het een paar jaar met Victoria Koblenko.

 1. Marco van der Heide (@Heide89)

Oud-speler van Cambuur Leeuwarden. Blijkt ook goed te kunnen schrijven en doet dat onder meer voor Staantribune, De Voetbaltrainer, Friesch Dagblad, Catenaccio en TweeNul.

 1. Peter van der Zwan (@petervanderzwan)

Bestuurslid Supportersvereniging Sparta. Beheerder account @SpartaRdam en @SpartaSupporter.

 1. Raemon Sluiter (@raemonsluiter)

Voormalige toptennisser die van voetbal houdt en fijne, sarcastische humor heeft. Doet het met oud-hockeyspeelster Fatima Moreiro de Melo.

 1. Plakplaat (@Plakplaat63)

Trotse Feyenoordsupporter die old school foto’s post over Feyenoord(supporters).

 1. Minne Groenstege (@MinneG)

Schrijft voor AD/De Dordtenaar en Staantribune. Supporter van Everton.

 1. Sander Jonkman (@sanderjonkman)

Redacteur Endemol Sport en FOX Sports Internationaal. Italiaans voetbal-addict.

 1. Leo Oldenburger (@LeoOldenburger)

Sportjournalist en commentator bij FOX en SBS6.

 1. Marco Magielse (@deafbeelding)

Briljante fotograaf voor onder meer Staantribune en ‘Avondje NAC’ van @SjoerdMossou. Stadion- en slagveldenbezoeker. Supporter van NAC.

 1. Süleyman Öztürk (@SuleyOzturk)

Redacteur Voetbal International, doet veel met buitenlands voetbal.

 1. Pierre van Hooijdonk (@pierrevh17)

Voormalig buikschuiver en vrije trappenkoning. Drinkt graag een biertje in Café De Bommel in Breda. Doet nu onder meer iets met luxe gympies. En golft.

 1. Mark van den Heuvel (@MJvdHeuvel)

Freelance verslaggever/journalist voor onder andere ELF, Hard Gras en Panorama.

 1. Matthijs Keuning (@keuningmatthijs)

Freelance journalist voor onder andere Staantribune, Trouw en ANP. Voorzitter supportersvereniging Victoria Alkmaar (AZ). Ook nog sociaal geograaf.

 1. Charles Bromet (@CBromet)

Sportverslaggever Volkskrant. Heeft op website Volkskrant de rubriek ‘Voetbalmoment van het weekend’.

 1. Ronald Koeman (@RonaldKoeman)

Manager Southampton FC. Enige persoon die bij zowel Feyenoord, PSV als Ajax actief was als voetballer én trainer. Draagt mooie, gebreide truien tijdens de kerstdagen.

 1. Frank Heinen (@FHeinen)

Schrijft verhalen, (veel!) columns en artikelen voor onder meer HP/De Tijd, Hard Gras, de Volkskrant, nrc.next en Vrij Nederland.

 1. Jeroen Elshoff (@JeroenElshoff)

Commentator Studio Sport en columnist SportAmerika. Van huis uit supporter van AZ.

 1. Tom Egbers (@primadeluxe)

Verslaggever en presentator Studio Sport en Andere Tijden Sport. Heraclied. Heeft een voorliefde voor Brits voetbal. Speelde linkshandig gitaar in verschillende bandjes.

 1. Klaas Jan Huntelaar (@KJ_Huntelaar)

The Hunter. Spits van Die Königsblauen. Begon op vijfjarige leeftijd bij v.v. H. en K.

 1. Pieter Zwart (@PieterZwartNL)

Eindredacteur Catenaccio.nl en redacteur VI.

 1. Joris van de Wier (@doingthe116)

Brits voetbalfetisjist. Schrijft voor Staantribune, AD en het bekende blog over Brits voetbal ‪doingthe116.wordpress.com. Vegeteert een jaar in Edinburgh voor het schrijven van het boek ‘Glorious Hearts’.

 1. Michael van Praag (@MichaelvanPraag)

Bondsvoorzitter KNVB, bestuurslid UEFA, oud-voorzitter Ajax. Reageert vaak en relatief snel op mentions.

 1. Mark Lievisse Adriaanse (@markla94)

Feyenoord-supporter en blogger (http://levenmetfeyenoord.wordpress.com). Schroomt politieke statements niet. Kan volgens eigen zeggen niet liegen.

 1. Jeroen Grueter (@Jeroen_Grueter)

Voetbalcommentator Studio Sport en sportjunk.

 1. John van Zweden (@johnvanzweden)

Behangkoning, FC Den Haag-supporter, sponsor en bestuurslid van Swansea City FC. Geeft ook lezingen over zijn avonturen in de Premier League.

 1. Peter McVitie (@PeterMcVitie)

Schotse journalist voor onder andere The Sun, Mirror, Herald Tribune, FourFourTwo en Daily Mail.

 1. Jan Dirk Stouten (@JanDirkStouten)

Sportverslaggever RTV Rijnmond. Geeft af en toe hilarisch commentaar bij wedstrijden van zijn club Feyenoord.

 1. Ramon Min (@MijlpaalMin)

Telraamjournalist en statistieken-nerd van Voetbal International. Ook in het Engels te volgen via @MilestoneMin.

 1. Edwin Struis (@struisvanhuis)

Freelance sportjournalist voor onder andere NUsport, Helden en Trouw. Supporter van wijlen HFC Haarlem. Is vaak van huis.

 1. Christian Visser (@voetbaladvocaat)

Advocaat, stond een groot aantal voetbalsupporters bij in procedures rond de Voetbalwet, veelal met succes.

 1. Simon Gleave (@SimonGleave)Gleave

Engelse cijferfetijist die alles met feiten probeert te staven. Heeft een site met de naam Scoreboardjournalism en dat zegt eigenlijk alles over hem. Wijst al weken op het feit dat Louis van Gaal niet beter presteert dan David Moyes in dezelfde wedstrijden een seizoen eerder. Gleave is hoofdanalist van Infostrada Sports en heeft in het verleden onder andere voor de Volkskrant geschreven. Hij tweet in het Engels en het Nederlands en plaatst heel veel overzichtjes en graphics. Groot fan van Cambridge United.

 1. Menno Pot (@mennopot)Pot

Pot is muziekjournalist van de Volkskrant, maar is ook bekend vanwege zijn voetbalcolumns op NUsport en enige boeken over zijn grote liefde Ajax. Zijn tweets gaan dan ook vaak over die club. Hij was een van de weinige die zich tegen de bloedige revolutie van Cruijff verzette. Buiten Ajax tweet Pot ook graag over voetbalcultuurdingetjes. Ook de situatie rond de bouw van de voetbalstadions in Qatar gaat hem aan het hart.

 1. Thijs Slegers (@thijsslegers)Sleegers

PSV-clubwatcher van VI. Je kunt vinden van de clubwatchers wat je wil, maar Slegers voert het wel perfect uit. Heeft vaak nieuwtjes en weet bijna alles wat er bij PSV speelt. Vooral zijn interactie met zijn volgers is te prijzen, hoewel het er niet altijd even vriendelijk aan toe gaat. Wil wel eens producten van vrienden, zoals restaurants of kledingzaken, spammen. Dat is dan zo overduidelijk, dat het ook wel weer wat aandoenlijks heeft. Slegers háát de copy-paste voetbalsites en ligt vaak met ze overhoop als ze weer eens iets stelen.

 1. Mario van der Ende (@MariovanderEnde)Ende

De oud-scheidsrechter is heel actief op Twitter. Zijn ijdelheid wordt meteen duidelijk vanwege twee grote egofoto’s op zijn profiel. Zo  kijkt Van der Ende je indringend aan bovenaan zijn pagina. Ook tweet hij heel  graag selfies. Maar Mario laat ook zijn licht schijnen op situaties tijdens een wedstrijd en is nooit te beroerd om antwoord te geven als iemand hem vraagt om opheldering bij controversiële scheidsrechterlijke beslissingen. Kijkt nog altijd veel voetbal en is geen verzuurde dinosaurus geworden, zoals veel van zijn generatiegenoten.

 1. Khalid Sinouh (@KhalidSinouh)sinouh

Sinouh zei dit jaar op Twitter dat het CIDI (Centrum Informatie en  Documentatie Israël) een criminele organisatie was. Dat leverde een reactie op van minister Lodewijk Asscher, die de uitspraak betreurde  en hem als anitsemitisch bestempelde. Daarmee is hij de enige  Twitteraar uit deze Top 50 die tot in Den Haag reikte. Sinouh tweet veel over politiek en voetbal en neemt daarbij geen blad voor de mond, heel ongewoon voor een voetballer. Het levert veel reacties op, zowel  positief als negatief. In het 0-nummer van Staantribune staat een interview met de voormalig keeper van Sparta.

 1. Michel Abbink (@sportzeloot)sportzeloot

Abbink van NUSport is een wandelende voetbalencyclopedie. Lijkt op Twitter te wonen om online voetbalquizjes te winnen. Hij werd bij het laatste NK Voetbalquiz vierde nadat hij het jaar ervoor de titel had gewonnen met zijn partner Rypke Bakker. Daarnaast trakteert hij zijn volgers op allerlei feitjes en wetenswaardigheden. Weet je iets niet, vraag het op Twitter aan Abbink en waarschijnlijk heb je binnen een paar minuten het antwoord.

 1. Sjoerd Mossou (@sjoerdmossou)Mossou

De beste voetbalcolumnist van Nederland was voorheen anti-Twitter, maar gelukkig al een paar jaar niet meer. Weet nu zelfs hoe je het duimpje-omhoog-icoontje moet gebruiken. Mossou tweet veel over voetbalcultuur, Engels voetbal en NAC. Toptweet van het jaar was een foto die Mossou bij Southampton maakte van poserende Aziatische gloryhunters met halfscarfs van Southampton én Manchester United.

 1. DuBlanqeBogarde ‏(@DuBlanqeBogarde) Bogarde

De Blanke Bogarde is al een paar jaar een fenomeen op Twitter. Parodie-accounts zijn eigenlijk de duivel, vanwege het continu jatten van flauwe grappen, maar je doet DuBlanqeBogarde te kort om hem in die categorie te plaatsen. DuBlanqeBogarde werd groot door scoops over ‘ploppende’ en stiekem-bij-de-Mac-etende voetballers. De nieuwtjes zijn minder geworden, maar DuBlanqeBogarde is tegenwoordig uitgegroeid tot een echte voetbalautoriteit op Twitter. Schreef zelfs een boek met Özcan Akyol en van het optreden van DBB bij DWDD met bivakmuts is kleinburgerlijk Nederland nog steeds niet bekomen.

 1. Willem Vissers (@vkwillemvissers) vissers

De beste voetbalschrijver van Nederland is Willem Vissers. Niemand kan zulke mooie zinnen formuleren als deze sympathieke Limburger. Hij lijkt om een of andere reden wat ondergewaardeerd. Vissers is een echte liefhebber die zich richt op het mooie in het voetbal in plaats van het negatieve, dat vaak overheerst. Slecht nieuws lijkt dat Vissers vanaf morgen chef van de sportredactie bij de Volkskrant is. Hij blijft over voetbal schrijven, maar het is te vrezen dat het een stuk minder gaat worden. Hopelijk blijft hij wel volop tweeten en verschijnt zijn biografie van Piet de Visser komend seizoen.

 1. Aad de Mos (@aad300)Mos

Koning Willem-Alexander had het tijdens zijn kersttoespraak over zeventien miljoen selfies. Die uitspraak leek rechtstreeks aan Aad de Mos gericht. Aad300, vernoemd naar de nummerplaat van zijn Mercedes uit zijn tijd bij Anderlecht, grossiert in selfies op Twitter. Het liefst vanaf de Tankbaan in Oirschot. De Mos retweet ook bijna alle tweets waarin hij genoemd wordt. Waar veel mensen uit de voetballerij angst lijken te hebben om zich te uiten, en daardoor erg oppervlakkig blijven, heeft De Mos daar lak aan. Zo kreeg de KNVB begin de maand nog een veeg uit de pan vanwege de vriendjespolitiek bij het grote voetbalcongres. Waar Aad in zijn eerste jaar van bijna ieder woord een hashtag maakte, lijkt hij dat nu ook onder controle te hebben. Dat alles bij elkaar maakt @Aad300 de onbetwiste Staantribune Voetbaltwitteraar van 2014.

Gefeliciteerd Aad en een fijn uiteinde voor alle lezers en volgers van Staantribune!