Het was afgelopen week ‘groot’ nieuws: Royston Drenthe stopt met voetbal en gaat voortaan door het leven als rapper. Het Rotterdamse troetelkind voegt zich met zijn carrièreswitch in een illuster rijtje voetbaldieren dat op een subtiele, swingende en/of hartstochtelijke wijze ons al eerder hebben vermaakt met onversneden akkoorden. Of octaven met het bereik en de schoonheid van een oogstrelende lange pass. Het vermaak van het spel in het verlengde van de muziek. We hopen voor Royston het beste. Met de succesvolle stappen van hiphopgroep Broederliefde als hoopgevend voorbeeld. De Rotterdamse rappers verdedigden verschillende kleuren van Nederlandse jeugdopleidingen.

In navolging van onze Voetbal & Muziek Top 50 hebben we een top 5 van personen uit de Nederlandse voetbalwereld samengesteld. Het is een subjectief samenraapsel van muzikale uitspattingen. De genres schieten alle kanten op. Metaforisch voor de dynamiek van het spel.

1. Barry Hughes
Barry is Barry. Markant en een origineel goed gevoel voor vermaak. Ik wil op m’n kop een kamerbreed tapijt, met De Kwafffeurs tot zijn dienst. Een gouwe ouwe van de man die in Haarlem nog immer op handen zou worden gedragen.

2. Ruud Gullit
De Zwarte Tulp speelde onder de vleugels van Rinus Michels en hierbovengenoemde Barry Hughes. Een tenor en een basje als leermeesters. Speels en onbezorgd zoals we hem kennen, trok hij samen op met de reggaeband Revelation Time. South Africa als ode aan zijn held, Nelson Mandela.

3. John de Bever
Van spelverdeler in de zaal tot volkskind in de kroeg. Omarmd door de voetbalcultuur reist hij door het land om centen te verdienen met zingen. Hij scoort nog steeds. Op zijn eigen manier zorgt hij voor schorre kelen. Niemand krijgt de lach van zijn gezicht.

4. BDM (Benny, Dean & Mario)
You’ve the mightest touch. Drie vrolijke ex-godenzonen waanden zich in een dampend, heupwiegend en uitverkocht Ahoy. Een trio bestaande uit een centrale verdediger, een midden-midden en een afmaker. Is de drummer uiteindelijk gevonden?

5. Björn van der Doelen
Bruce Springsteen als de eeuwige inspiratiebron. Björn schrijft, tokkelt en zingt over die stad aan de Waal. Rood, groen en zwart stroomt door zijn aderen. Björn volgt bovenal zijn hart.